L'hora de la responsabilitat: Tarragona entra de ple a la segona fase de la desescalada

Platges i piscines, a mig gas | Reobren els centres comercials | La cultura torna a escena amb limitacions
Tarragona, la ciutat més gran de Catalunya que avui ingressa a la nova fase 2 | Àngel Ullate

Tímides i discretes, les comarques del Camp de Tarragona i les Terres de l'Ebre s'han llevat aquest dilluns a la fase 2 de la desescalada, després d'haver estat ja pioneres a l'hora d'estrenar la primera fase ara fa quinze dies. L'àrea metropolitana de Tarragona afronta ara el repte, i també sense manual d'instruccions, de gestionar la fase intermèdia del desconfinament amb el dret i el deure d'estar a l'altura de les circumstàncies.

Els 'inputs' són, per activa i per passiva, de no abaixar la guàrdia ni un segon. «Anem bé, però ens falta molt», és el missatge que des de les autoritats polítiques i sanitàries no s'han cansat d'insistir. Ja és públic el llistat de quines activitats estan o no permeses a partir d'aquesta nova fase 2 que inaugurem: ara és, doncs, l'hora de ser responsables de forma col·lectiva i de no tensar la corda amb imprudències més que estalviables.

Restauració: l'interior dels locals ja reobre al 40% d'aforament i sense servei de barra

Hostalers i restauradors saben que l'entrada a la fase 2 els permetrà flexibilitzar una mica les limitacions amb què han sobreviscut els dubtes de la primera fase. Els locals podran per primer cop obrir l'espai interior amb un aforament màxim del 40% del total, sense el servei de barra i amb les terrasses igual que fins ara.

Les terrasses de bar s'han omplert de gent des de fa dues setmanes | Laia Solanellas

Els restauradors esperen poder esperonar una mica més la seva tocada economia després d'adaptar-se en temps rècord a una primera fase molt incerta. Els locals d'oci nocturn i les discoteques seguiran tancades, i els negocis d'allotjament també aniran reobrint a poc a poc amb limitacions d'aforament unes zones comunes a mig gas i grans esforços de desinfecció permanent.

Les platges s'activen a mig gas i desapareixen les franges per fer esport

La fase 2 també enderroca els horaris de fer exercici que fins ara teníem ja instaurats i únicament resten vetades les franges de 10.00 a 12.00 hores i també de 19.00 a 20.00 hores, que són les hores reservades per a la gent gran. Oblideu-vos, doncs, d'allò de fer esport només a primera hora del matí o a última del vespre-nit.

En paral·lel, això fa possible l'esport individual a unes platges que, a poc a poc i a mig gas, tornaran a moure activitat. Haurà de ser, però, sense cap contacte físic i respectant totes les precaucions. Cal recordar que la només es permet banyar-se si es compleixen les garanties de seguretat i distància.  Algunes piscines també reobriran amb cita prèvia, sense cap servei comú i fins a un màxim del 30% del seu aforament.

Per torns, individuals o al 40%: el comerç de Tarragona es reactiva amb dubtes

Una de les grans novetats de la fase 2 és la que afecta el comerç. Els petits establiments podran obrir fins a un 40% del seu aforament màxim, i en els casos de menor espai caldrà entrar per torns de forma individual. Els comerciants recomanen organitzar sistemes de recollida per cita prèvia per tal d'agilitzar el procés.

Tarragona entra a la fase 2 entre terrasses plenes i botigues obertes | Àngel

Qui més notarà la nova fase de desescalada són els centres comercials, que reobriran portes després de dos mesos tancats i barrats amb un aforament màxim del 40% en botigues i del 30% en zones comunes com les terrasses, que reobriran. El que seguirà tancat són les zones susceptibles d'aglomeració com les infantils, que en molts casos han estat directament retirades.

Mercior Bustos (El Lloro): «La fase 1 ens ha donat una mica d'esperança»

Melcior Bustos és comerciant al cor de la capital amb la seva botiga 'El Lloro', hereva dels històrics 'Negrito i Negrita' a tocar del Mercat Central. «La fase 1 ens ha donat una mica d'esperança amb més vendes de les que inicialment prevèiem», ens explica en confiança. Ara en té més dubtes. «És probable que tot se'ns posi encara més difícil amb l'obertura dels grans centres comercials: als petits comerços això ens fa por», se sincera.

El propietari del Lloro detecta com en les darreres setmanes «ha canviat el tipus de client» i les persones que acostumen a deixar-se veure pels establiments per veure, passejar i sense ànim de consumir ara sí que acaben comprant. «Són dies de salvar els mobles», afirma, prudent. Els petits comerços esperen mantenir la tendència a la fase 2 i confien que tots els esforços que estan fent acabin pagant la pena.

Els centres comercials tornen a obrir les portes amb limitacions d'aforament

El gerent del Parc Central de Tarragona, Miguel Ángel González, explica que «hem aplicat fil per randa totes les mesures de neteja i seguretat» per la reobertura, des de dispensadors de gel i guants fins a una nova senyalització adaptada als nous accessos i restriccions. Els horaris, explica, es mantenen invariables.

González, en una entrevista recent amb TarragonaDigital | Àngel Ullate

«Esperem una afluència molt similar a la que obtindríem en un dia normal», valora González, perquè aquest topall del 40% només se superen en els mesos d'estiu, els més turístics, amb un volum de visitants que enguany no arribarà a la ciutat. «Calculem que rebrem les persones que rebríem en un mes anterior a la Setmana Santa», vaticina. L'ampli ventall d'horaris disponibles ajudarà a evitar aglomeracions puntuals, confia el gerent de Parc Central.

La cultura treu el cap amb la reobertura de cinemes o teatres

La nova fase 2 també permetrà recuperar el pols al món de la cultura amb la reobertura parcial de serveis com els cinemes, teatres o auditoris a un terç de la seva capacitat. I sempre amb reserva prèvia de les butaques. També estan permeses a partir d'ara trobades de fins a quinze persones o ampliar lleugerament els límits d'aforament a casaments, vetlles o enterraments, fins ara extremadament limitats.

També es contempla la possibilitat de visitar familiars a residències de la tercera edat en els casos més extrems de persones de gran vulnerabilitat, i sempre en centres lliures de Covid-19 i sota moltes mesures de protecció. El Camp de Tarragona i les Terres de l'Ebre deixen enrere la fase 1 i des d'avui s'endinsen a la fase 2 de la desescalada. Un camí, val la pena recordar, que és reversible. Prudència i responsabilitat.

"L'hostaleria de TGN, sense marge de reacció davant la flexibilització per al sector" "Ja és oficial: Tarragona i l'Ebre passen a la fase 2"