Pla general d'un repartidor a domicili esperant la comanda d'un restaurant de la plaça de la Font en el primer dia de restriccions

«Estudiar turisme i hoteleria té futur»: fer-se un lloc en un dels sectors més afectats per la pandèmia

Les restriccions horàries no han impedit que joves professionals tirin endavant les seves pràctiques laborals | El 'delivery', una sortida pels restaurants afectats per les mesures sanitàries

S'ha escrit a tort i a dret sobre l'afectació  de la pandèmia i les restriccions per lluitar contra el coronavirus al sector del turisme  i de la restauració. Les diferents entitats representants del sector s'han fet sentir al llarg d'aquests mesos.

📲TENS TELEGRAM? Afegeix-te gratis al nou canal de Tarragona Digital: les millors fotos i vídeos, últimes hores i ara també pots comentar. CLICA AQUÍ i apunta't ara, t'esperem!

Tanmateix, no s'havia donat veu encara al futur  del turisme i de la restauració, els estudiants,  i als professors  que els intenten formar enmig d'unes perspectives gens clares. Cada any, els centres llancen al mercat laboral milers de joves professionals que cerquen una oportunitat. La Universitat Rovira i Virgili compta amb una de les facultats de Turisme més importants del país, mentre que Cambrils és la seu de l'Institut Escola d'Hoteleria i Turisme. Per conèixer com veuen el futur del sector aquells qui l'han de protagonitzar, hem parlat amb estudiants i professors de turisme i hostaleria d'arreu de les comarques tarragonines.

«No caldrà que la restauració es reinventi»

Maria Oyonate és una jove salouenca de 21 anys. Enguany finalitza els seus estudis al CETT, (Barcelona School of Tourism, Hospitality and Gastronomy), un centre adscrit a la Universitat de Barcelona. Fa poc ha fet pràctiques al prestigiós celler de Can Roca i ha estat seleccionada per optar al Premi Promesa de l'alta cuina de l'Institut Cordon Bleu de Madrid.

La Maria, tot i ser clarament una promesa, creu que per davant té un panorama «difícil», però no tanca la porta a l'optimisme: «Els restaurants estan patint molt totes les conseqüències, però tot això també passarà i no caldrà reinventar-se». Els missatges que rep Oyonate del CETT són «d'incertesa» però ella creu que «cal tenir paciència i esperar que la situació millori». Rebutja fer de profeta i considera que «no caldrà que la restauració  es reinventi i passi tot el negoci al 'delivery' per sobreviure. Quan deixem enrere la pandèmia, la gent tindrà ganes de sortir i tornar  als restaurants. Això sí, el sector haurà d'encarar un període de transició».

Imatge de Maria Oyonate, estudiant de Salou, al CETT
Oyonate ha fet pràctiques al prestigiós celler de Can Roca | Facebook/Maria Oyonate

La tortosina Lali Cabrera és companya d'Oyonate al CETT. Cabrera també acaba enguany i ella creu que alguns dels canvis que ens ha portat la pandèmia han arribat per quedar-se, com per exemple «el gel hidroalcohòlic i la distància social».

Pel que fa al 'delivery', l'única via que les administracions han deixat a la majoria del sector per tirar endavant enmig de la pandèmia, Cabrera diferencia entre els restaurants petits i els grans locals gastronòmics: «Pels petits, que s'omplen molt ràpidament amb les restriccions d'aforament, el 'delivery' els ajuda molt perquè el menjar arriba a casa en condicions molt semblants a les del restaurant. Ara bé, aquells grans espais gastronòmics ho tindran més complicat perquè no només ofereixen menjar, sinó una experiència gastronòmica que demana presencialitat».

«Segurament, Tarragona tornarà a ser la destinació turística que era»

Marta Nel·lo és la degana de la facultat de Geografia i Turisme de la Universitat Rovira i Virgili. També exerceix com a docent de l'assignatura 'Noves Tendències'. Nel·lo explica a TarragonaDigital que la pandèmia no ha tingut un efecte immediat sobre els continguts que imparteixen perquè «normativament és molt difícil canviar-los, depenen de Madrid». Ella, com a professora, sí que ha introduït la situació de la pandèmia a les seves classes «convidant a professionals externs que viuen la situació, perquè expliquin com encaren els reptes del sector generats arran de la pandèmia».

A l'hora de fer una predicció  sobre com serà el turisme post-Covid es mostra prudent: «No ho sé, no tinc una bola de vidre. Crec, però, que moltes tendències  que ja estaven sorgint, han agafat més força arran del coronavirus». Un exemple d'aquestes tendències seria, segons Nel·lo, «els productes turístics de benestar».

Pla general d'un grup de turistes caminant per la zona de la barra del Trabucador al Delta de l'Ebre
Des de la facultat de Turisme de la URV, creuen que Tarragona tornarà a ser la destinació turística que era | ACN

La degana de la facultat de Turisme defineix la pandèmia com «un tornar a començar obligat pel sector». Nel·lo creu, també, que a les comarques de Tarragona «a curt termini no es tornarà a la situació que hi havia abans, ni que sigui perquè no es permetrà una mobilitat com la que hi havia. Caldrà seguir diversificant més, fent experiències diferents». Ara bé, es mostra lleugerament optimista: «Segurament tornarem a ser la destinació  que érem». 

«Encara no he aconseguit menjar per Internet»

Jordi Jardí és el director de l'Institut Escola d'Hoteleria i Turisme de Cambrils. Jardí està convençut que «quan tot això passi, ressorgirem  amb força. Ens agrada trobar-nos». Jardí explica que «al centre la pandèmia ens ha afectat perquè algunes assignatures les hem hagut de passar a ensenyament telemàtic, però tenim el 70% dels continguts amb assistència presencial. Hi ha assignatures que només es poden donar d'aquesta manera. Evidentment, amb les adaptacions i restriccions que marquen les autoritats sanitàries». Jordi Jardí puntualitza que sí que ha canviat la manera d'ensenyar, però «no el contingut».

El màxim responsable del centre cambrilenc és conscient de la importància d'Internet per fer front a situacions com l'actual, però no creu que pugui arribar a totes les àrees del sector. Posa el següent exemple per tal que  que s'entengui la seva idea: «Encara no he aconseguit menjar per Internet».

Sobre el futur, Jordi Jardí assegura que «estudiar turisme i hoteleria  té futur. Fins i tot amb les restriccions actuals, hem aconseguit col·locar alumnes a fer pràctiques en diferents establiments. El sector continuarà tenint necessitat de professionals formats. Això sí, quan s'acabi la pandèmia, veurem un canvi d'hàbits, com ara que dinarem més aviat. O el 'delivery', que es quedarà com una via de negoci més pels restaurants. A més a més, crec que l'empresari serà més exigent amb els alumnes que surtin, perquè hi haurà una demanda de més qualitat en el servei».

A l'Institut Escola d'Hoteleria i Turisme de Cambrils creuen en el futur del sector i per això, aquest mes de febrer, en plena pandèmia, segons explica Jardí, «començarem un curs d'especialització. També oferim formació en indústria alimentària, com ara el càtering, perquè també guanyarà pes en un futur».