L’atenció primària del futur demana pas: deu anys de l'Hospital Lleuger de Cambrils

És un centre pioner al territori, a cavall entre l'atenció primària i la hospitalària | Ha anat incrementant de forma progressiva la cartera de serveis
Unes professionals de l'Hospital Lleuger de Cambrils, en horari laboral | Angel Ullate

 

Ben poc a veure té l’Àrea Bàsica de Salut de Cambrils del 1999, que atenia una població de 17.000 habitants amb les mans de 34 professionals del món de la salut, amb la radiografia actual de l’Hospital Lleuger de Cambrils —anomenat oficialment Antoni de Gimbernat en honor al prestigiós metge cambrilenc del segle XVIII—. Vint anys després, el centre ha de donar cobertura sanitària a un municipi que ja abraça 35.000 habitants, el doble que en els seus inicis.

  • NOVETAT: Sigues el primer en saber les notícies de la teva població i de tot Tarragona, gratis al teu mòbil. Fes clic aquí!

«I això en època tranquil·la, que ja sabeu que a l’estiu arribem a les 150.000 persones», es presenta, distesa, la doctora Lídia Ríos des del seu despatx. És la directora de l’hospital des dels seus inicis, i constata aquesta evolució progressiva. Els 34 professionals fixes del 1999 són ara 140, a més dels reforços que arriben, especialment, en aquesta temporada estiuenca.

L’Hospital Lleuger de Cambrils, una evolució progressiva cap a l’Atenció Primària Especialitzada

La doctora Lídia Ríos és la directora de l'Hospital Lleuger de Cambrils | Angel Ullate

 

«Hem intentat adaptar-nos a l’evolució natural del territori i, evidentment, també hem canviat molt», explica la directora. L’Àrea Bàsica de Salut es va transformar l’any 2009 en el que avui coneixem com a Hospital Lleuger de Cambrils, en una aposta per l’especialització que encara s’ha accentuat més en la darrera dècada. «Hem anat incorporant una àmplia cartera de serveis en aquesta evolució de centre mèdic a hospital», assevera.

Radiografia i ecografia per a prevenir el càncer de mama, traumatologia, dermatologia, oftalmologia, otorrinolaringologia, fisioteràpia, psicologia, ginecologia, cirurgia menor... l'hospital cambrilenc ha augmentat la gamma de serveis més enllà de l'atenció primària de capçalera de forma exponencial. «Aquest salt qualitatiu ens ha permès agilitzar molt la salut pública, i apropar aquest servei a la ciutadania i les seves necessitats», recorda la doctora Ríos.

Lídia Ríos: «Som un centre de referència per al territori»

La doctora Ríos, davant un bust en commemoració d'Antoni de Gimbernat a l'entrada del centre | Angel Ullate

 

El model sanitari del centre opta per assumir més serveis mèdics per tal d'evitar, en molts casos, que es derivi els pacients a altres centres hospitalaris. Això implica una major agilitat en el diagnòstic, una resposta més eficient i una actuació sanitària de qualitat més propera. «El malalt es troba sempre al centre de tot el sistema, perquè la nostra premissa és apropar el nostre servei cap a la ciutadania», sintetitza la directora del Lleuger de Cambrils.

No és un hospital convencional de parets blanques i sensació d'aïllament. Destaca l'entrada de molta llum natural, i els murs de tonalitats blaves més acollidores. No tenen llits com els hospitals grans. D'aquí el sobrenom de 'lleuger': urgències, serveis i intervencions d'un sol dia, on després es pot tornar a casa. «Quan dotem l'atenció primària de més eines per a agilitzar els diagnòstics, tot s'accelera: som molt més resolutius sense perdre proximitat», assegura la Lídia.

L'especialització dels metges de família i les infermeres: el model del Lleuger de Cambrils

El centre surt de l'habitual amb la llum natural i els colors blaus de les parets | Angel Ullate

 

Ríos està convençuda que el camí de l'Hospital Lleuger de Cambrils és el camí cap a l'atenció primària del futur: l'especialització dels metges de família, que cada cop hauran d'assumir més competències. «L'envelliment de la població comporta més patologies, de manera que ens dirigim cap a aquest escenari», planteja Ríos. «Els metges estan preparats per fer aquest salt endavant, cal confiar en les seves enormes capacitats», explica la doctora, qui també ho fa extensiu al sector de la infermeria.

«S'ha d'apostar per la polivalència de les infermeres i el seu lideratge en el servei d'atenció domiciliària», considera la màxima responsable del centre cambrilenc. «Quan apropes el servei al ciutadà i ho fas amb un especialista, el canvi a millor és evident», es reafirma. «La funció de l'hospital és donar servei als casos de força major, però l'assistència primària està en període d'evolució», recorda, en defensa d'aquesta funció d'enllaç.

«Cada metge de família de l'Hospital Lleuger és expert en una especialitat concreta»

Fragment de l'entrevista de la doctora Ríos amb TarragonaDigital.com | Angel Ullate

La doctora Ríos explica que «cada metge de família del nostre hospital és, també, expert en una especialitat sanitària concreta». Això permet crear una xarxa de consultories des de Cambrils, i fomentar el creixement qualitatiu en què s'han basat els darrers anys al centre. La formació de professionals és bàsica per assolir l'objectiu, i la directora es mostra especialment orgullosa. No ho amaga.

«Formar els nostres metges de família en ecografia, per exemple, ens ha permès fer un gran pas endavant en el diagnòstic de patologies que abans havíem de derivar als hospitals», raona. El Lleuger combina professionals de la salut que sumen dècades d'experiència amb incorporacions molt més joves que estan cridats a ser el futur del centre.

«Fa 14 anys que també som Unitat Docent, és a dir, que també ens encarreguem de donar eines als futurs professionals per a seguir el model». La majoria d'aquests joves s'han quedat al centre després d'acabar els seus estudis i especialitzacions.

«L'Hospital Lleuger de Cambrils ha arribat al punt d'excel·lència que li correspon»

La salut pública avança cap a l'especialització de l'atenció primària | Angel Ullate

El servei de consultes del Lleuger és de matins i tardes, mentre que l'atenció d'urgències, de vint-i-quatre hores, és un dels grans puntals de l'hospital. «Assumim moltíssima gent, i en derivem molt poca als altres hospitals», celebra la Lídia. En repassar la cartera de serveis que ofereixen, considera que el centre ja es troba en el seu punt més àlgid. «El Lleuger ha arribat al punt d'excel·lència que li correspon, cobreix totes les expectatives i ofereix un servei més que adient», valora.

«Els reptes de futur? Mantenir i millorar aquesta atenció primària especialitzada», resol. La doctora Ríos demana «creure i confiar en les competències» d'aquesta atenció primària, cada cop més àmplies. A la taula, un diari antic recorda la fita del 1999 com una fita gairebé heroica.

El 2009, aquesta fita va evolucionar a Hospital Lleuger. I, avui dia, el Lleuger s'ha convertit en una referència i un punt d'inflexió arreu del territori. «Podríem dir que som els metges de família de tota la vida, però amb un valor afegit», somriu la doctora. Tot el nostre entorn s'adapta, amb més o menys reticències, a les demandes dels nous temps que es comencen a dibuixar. La salut no és una excepció.

La façana de l'Hospital Lleuger de Cambrils destaca per un disseny modern i amb molta llum | Angel Ullate

 

També et pot interessar

"REPORTATGE|«És molt perillós!»: el Morell vol acabar amb la corba tancada de la química" "BONES NOTÍCIES: La URV crea un nou màster pioner a Espanya"