GRUP DE FACEBOOK:

Fes click AQUÍ i uneix-te al nostre Grup Oficial de Facebook! Notícies, enquestes i moltes opinions sobre tot el que passa a les comarques de Tarragona.

Tarragona, la principal porta d'entrada de kiwis de tot Espanya

El Port rep gairebé 50.000 tones a l'any d'aquesta fruita provinent de Nova Zelanda | Des d'aquí s'abasteix a tot el mercat ibèric
Tarragona és la porta d'entrada de més de 40.000 tones de kiwis cada any a l'Estat | Àngel Ullate

Difícil serà que no tingueu per casa algun kiwi voltant pel cistell de la fruita. Difícil serà també que no dugui l'etiqueta de la marca 'Zespri', la més freqüent i aquella que indica la denominació d'origen de Nova Zelanda, la gran macrofàbrica natural de kiwis del planeta des de temps immemorials. Fins aquí, no seria estrany complir aquestes premisses bàsiques. Doncs bé, és pràcticament segur que aquests kiwis que tens per la cuina hagin entrat al país per les instal·lacions del Port de Tarragona, com gairebé tots els exemplars d'aquesta fruita que es consumeixen arreu de l'Estat.

 

  • NOVETAT: Sigues el primer en saber les notícies de la teva població i de tot Tarragona, gratis al teu mòbil. Fes clic aquí!

 

«El Port de Tarragona és, des de fa 30 anys, la porta d'entrada dels kiwis neozelandesos al mercat ibèric i al sud de França», explica Álvaro García, responsable de Fruport, des de les enormes instal·lacions del Moll de Reus. Són més de 20.000 metres quadrats de càmeres refrigerades destinades a la descàrrega i a la conservació de les fruites que arriben per mar des de l'altra punta del globus. El trajecte marítim Nova Zelanda - Tarragona? Trenta dies.

 

Més del 90% de kiwis 'Zespri' que es consumeixen a Espanya entren al país a través del Port de Tarragona

És relativament habitual que parlem del ball de tones i de mercaderies que entren i surten de Port cada dia, cada setmana, o cada mes. Que en els primers tres trimestres de l'any ja s'havien mogut més de 25 milions de tones a Tarragona, o que els balanços d'enguany fan preveure un any de rècord per sobre del volum de negoci dels anys anteriors. Menys sovint això es tradueix a realitats palpables a la bossa de la compra, que mai ho han deixat de ser.

 

Tarragona és la porta d'entrada de més de 40.000 tones de kiwis cada any a l'Estat | Àngel Ullate

El dels kiwis és un cas especialment paradigmàtic. Espanya és el país que més en consumeix —per persona— de tot Europa, i el tercer del món només per darrere del Japó i la Xina. «Certament, és una dada que sorprèn molt en una època on el consum de fruita té tendència a anar a la baixa», apunta García. Tres quilos per cap cada any, de mitjana. I, com que Espanya no és un país eminentment productor de kiwis, la immensa majoria vénen des de fora. I entren per les aigües de Tarragona.

 

Tarragona, un punt estratègic per al sector del kiwi des de fa 30 anys

Durant els mesos de temporada del kiwi —entre el mes de maig i l'octubre, a grans trets—, set de cada deu kiwis que es consumeixen arreu de l'Estat son els 'Zespri' neozelandesos. El percentatge baixa lleugerament durant la resta de l'any, fins aproximadament la meitat del total. I més del 90% d'aquestes fruites fan el trajecte d'Oceania fins a la ciutat romana, des d'on es distribuiran via camió als milers i milers de supermercats de la península Ibèrica. El percentatge residual que resta veurà terra a Bèlgica, al port de Zeebruge.

 

Tarragona és la porta d'entrada de més de 40.000 tones de kiwis cada any a l'Estat | Àngel Ullate

Per darrere de Nova Zelanda, el segon gran productor de kiwis cap a territori espanyol és Itàlia. En aquest cas, però, res d'aigua: vindran per carretera. I els kiwis que es conreen al vessant atlàntic de la península faran la resta. «Cada any es consumeixen a Espanya entre 60.000 i 70.000 kiwis 'Zespri', dels quals prop de 50.000 entren per Tarragona», explica el director comercial de la companyia, Enrique Guio, des del Moll de Reus.

 

Les deu cabines de refrigeració estan preparades quan fem una passejada per la zona: acaba d'atracar el darrer dels deu vaixells que aquest 2019 arriben carregats d'aquesta fruita a la ciutat. Porta més de 4.000 tones de kiwis a dins —la mitjana habitual—, a tona per palet ple. Fem la pregunta obligada. «Entre el maig i l'octubre, Zespri ha entrat al Port de Tarragona unes 42.000 tones de kiwis», confirma Guio.

 

«Ubicació estratègica, instal·lacions adaptades i un servei de qualitat excel·lent»: els punts forts de l'Autoritat Portuària

Tarragona és la porta d'entrada de més de 40.000 tones de kiwis cada any a l'Estat | Àngel Ullate

«Tarragona no només té una ubicació estratègica, sinó també unes instal·lacions adaptades i un servei de qualitat excel·lent», explica. Preguntem per Barcelona. «No, Barcelona no té cap terminal frigorífica com té Tarragona», respon. La descàrrega dels centenars de palets plens es fa en temps rècord i ha d'haver-se completat en un parell de dies. «L'agilitat és bàsica per evitar que el producte pugui fer-se malbé», matisa l'Álvaro.

 

Les deu cambres frigorífiques, totes elles a zero graus, garanteixen el bon estat de la fruita. Maquinària amunt, maquinària avall. Plena, buida, plena, buida. El ritme és d'infart. Una quarantena de treballadors s'encarreguen de verificar la qualitat i passar el control sanitari dels kiwis: pressió, acidesa, sucre. «Endavant!». I s'apilen les capses plenes a tocar de la sortida, que ja esperen els camions per dur-los als supermercats a contrarellotge.

 

Un estoc limitat i una sortida en temps rècord: «l'agilitat és bàsica per evitar que el producte es faci malbé»

García explica que «les inspeccions de qualitat són molt fortes, perquè el desplaçament previ ha estat molt llarg». Gairebé tot ve en bodega, gairebé res en contenidor. Ens acostem al gran vaixell amarrat al Moll, i sembla que els operaris ens permeten pujar. Identifiquem quatre bodegues, i cadascuna d'elles ve amb quatre plantes plenes. En total, setze compartiments enormes plens a vessar de kiwis. Gairebé tots baixaran a Tarragona.

 

Tarragona és la porta d'entrada de més de 40.000 tones de kiwis cada any a l'Estat | Àngel Ullate

L'estoc al Moll de Reus no supera els 8.000 exemplars, i la companyia els ven directament als majoristes habituals a les mateixes instal·lacions. El procés és realment ràpid, i realment a l'engròs. «Intentem tenir l'estoc més reduït possible per garantir unes fruites de la major qualitat possible», resol l'Enrique. Sobta també que la distància entre la nau i les cabines frigorífiques no supera la vintena de metres: un engranatge pensat i dissenyat per protegir la fruita natural i evitar-li els canvis de temperatura. Cada segon importa.

 

El tràfic de fruites al Port de Tarragona es va disparar més d'un 40% durant l'any 2018

Cada dues o tres setmanes, i durant els darrers cinc mesos, un vaixell semblant al d'avui arriba a Port carregat de kiwis i més kiwis neozelandesos. Ens deixem caure per alguna de les cambres, jaqueta en mà perquè ja hem avisat allò dels zero graus. La número 7 està ja gairebé buida, té capacitat per més de 2.000 palets. La 8 sembla més plena. Algunes altres les veiem tancades. El reguitzell de personal tampoc deixa de bellugar-se.

 

Una desena de grans bucs arriben cada any a Tarragona amb milers de tones de kiwis | Àngel Ullate

«Si us fixeu, una de les coses més curioses és que els frigorífics oloren diferent!», ens llegeix la ment l'Enrique. Cert. Una d'elles olora especialment dolça. «Aquí és on guardem la varietat de kiwis grocs, una espècie amb més vitamines i molt més sabor», explica. Curiós, si més no. Sentim com l'ambient es relaxa a fora, i sembla que el vertigen de les càrregues i descàrregues ja està dat i beneït. Palets amb més capses i capses esperen a l'entrada a què les vinguin a recollir.

 

Per l'Autoritat Portuària de Tarragona van passar l'any 2018 prop de 200.000 tones de fruita, gairebé un 50% més de les que hi passaven allà pel 2017. I aquest 2019 el volum està tornant a pujar —poc més d'un 6%, fins al moment—. Tarragona és la porta d'entrada dels kiwis que es mengen arreu de l'Estat i, en menor mesura, també ho és en casos com els alvocats, els plàtans o les pinyes. Perquè les dades fredes també tenen color, i olor, i tacte, i mida. I es mengen i tot, de vegades.

 

Tarragona és la porta d'entrada de més de 40.000 tones de kiwis cada any a l'Estat | Àngel Ullate

També et pot interessar