El Camp de Tarragona i les Terres de l'Ebre, les regions de Catalunya amb la taxa de pobresa més elevada

A Catalunya, més del 21% de la població es troba per sota del llindar de la pobresa
La pobresa energètica és una de les grans preocupacions de les persones més vulnerables | Cedida

Les dades més recents de l'Institut d'Estadística de Catalunya (IDESCAT) sobre la taxa de pobresa arreu del país tornen a evidenciar una situació d'alarma de primera magnitud per a milers de famílies. Un 21'3% de les llars catalanes es troben per sota del llindar de pobresa en aquests moments, amb les dades de l'any 2018 a la mà. Això suposa que una de cada cinc famílies de Catalunya viu en aquest risc constant el seu dia a dia.

  • NOVETAT: Sigues el primer en saber les notícies de la teva població i de tot Tarragona, gratis al teu mòbil. Fes clic aquí!

Aquest dijous va ser el Dia Internacional per l'Erradicació de la Pobresa, una emergència global que no només existeix en punts llunyans del mapa. De fet, arreu de la geografia catalana les regions amb una taxa de pobresa més elevades són el Camp de Tarragona i les Terres de l'Ebre, amb uns índex de vulnerabilitat especialment alts en relació a la mitjana de la resta del país.

Els joves acumulen més persones en risc de pobresa; els jubilats són el col·lectiu on més puja

La taxa de risc de pobresa —cal matisar— és un índex sobre la desigualtat que no mesura les dades de pobresa absoluta, sinó que calcula el nombre de persones que tenen uns ingressos especialment baixos en relació amb el conjunt de la població que l'envolta. Això provoca, per exemple, que les dades estatals de l'INE i les dades catalanes de l'IDESCAT parlin de taxes de pobresa diferents: les primeres se sustenen en la mitjana estatal i les segones ho fan amb la mitjana de dades de Catalunya.

Una persona sense llar, demanant almoïna al carrer. | Odyssey

Aquest 21'3% de la ciutadania catalana s'agreuja més en el cas de les dones (24'1%), en una desigualtat econòmica de gènere que ja va alertar un estudi de la Universitat Rovira i Virgili a principis d'aquest 2019. També existeix una diferenciació clara en el risc per pobresa per edats: mentre que els més vulnerables són els joves menors de 16 anys (28%), la franja on més s'ha incrementat aquest volum de ciutadans en risc de pobresa és entre els jubilats, que ja afecta a un de cada cinc.

6 de cada 10 famílies del Camp de Tarragona reconeixen dificultats per arribar a final de mes, la taxa més alta de Catalunya

A Catalunya, les dades més recents confirmen que un 52'7% de la ciutadania té problemes, en major o menor grau, per arribar a final de mes —un 3% més que l'any passat—. El percentatge, però, s'agreuja al Camp de Tarragona i les Terres de l'Ebre: les dues regions catalanes on la taxa és més alta. El 62'6% de les famílies del Camp de Tarragona reconeixen patir aquestes dificultats. A les Terres de l'Ebre, el 56'5% també.

Les tarragonines també són les dues regions amb un percentatge més alt de persones que han necessitat rebre ajuts per poder accedir a béns bàsics, en un grau extrem de vulnerabilitat econòmica. A les Terres de l'Ebre, el 24,4% de la població necessita rebre aquests ajuts; al Camp de Tarragona el 16,5% de la ciutadania. Enlloc de Catalunta existeix cap altra regió amb unes dades similars.

Un de cada quatre infants tarragonins, en risc de pobresa

Un nen bevent aigua en una imatge d'arxiu | TarragonaDigital.com

Una de les dades més alarmants, i que va fer pública fa uns mesos la companyia AIS Group, es la traducció d'aquestes dades sobre la branca concreta dels infants que viuen sota aquest llindar que marca el risc de pobresa a cada província de l'Estat. En el cas de Tarragona, que no és dels punts en pitjor condicions de la llista, aquesta amenaça planeja sobre un de cada quatre menuts del territori: un 25%, aproximadament. La situació és lleugerament més greu que a Lleida i Barcelona (entre el 18 i el 19%, en ambdós casos), i lleugerament millor que a les comarques gironines.

També et pot interessar

"🔴 MINUT A MINUT: Segona nit d'aldarulls" "‼ La URV organitza tallers científics per a més d'un miler de joves durant tota la setmana"