El dispositiu especial al Cementiri de Reus per Tots Sants 2020

Tots Sants 2020: les noves restriccions causen caos a les floristeries i anticipen la visita als cementiris

Aquest cap de setmana, la Generalitat de Catalunya ha permès la mobilitat entre municipis per poder portar flors als difunts

La segona onada de contagis de Covid-19 ha impactat, de ple, en la celebració de Tots Sants. En conseqüència, la Generalitat de Catalunya i les administracions locals han adoptat un seguit de mesures per blindar la festa, amb la finalitat de frenar la propagació del virus en previsió d’un augment de la mobilitat i de la interacció social.

Igual que ha passat amb la resta de diades del calendari festiu de 2020, la celebració de l’1 de novembre s’ha hagut d’adaptar a l’actual situació d’emergència sanitària. L’objectiu principal, en tots els casos, és evitar les concentracions i les aglomeracions de persones als cementiris, a les floristeries i a les pastisseries, escenaris destacats de les trobades socials durant aquestes dates.

Dispositius especials als cementiris

A Reus ja fa dies que s'ha posat en marxa el dispositiu especial de Tots Sants al Cementiri General. Un dispositiu que, enguany, s'ha reforçat més del que és habitual. Per una banda s'han ampliat les zones d'aparcament, tant a tocar de l'equipament com al polígon Granja Vila. S'hi suma, a més, la línia d'autobús gratuïta que passa cada quinze minuts i que, enguany, també s'atura als aparcaments dissuasius. A l'interior del recinte no s'hi podrà entrar en cotxe, i les persones amb mobilitat reduïda comptaran amb espais reservats a prop de les portes d'accés.

De fet, molts dels ajuntaments de la demarcació, com Tarragona, Valls, Montblanc o el Vendrell, han anunciat un seguit de mesures extraordinàries als cementiris municipals, basades en les recomanacions del Procicat. Per això, s’han ampliat els horaris i els dies d’obertura de les instal·lacions funeràries, i es recomana que les visites siguin esglaonades i amb un màxim de dues persones per família de forma simultània.

El dispositiu especial al Cementiri de Reus per Tots Sants 2020
El dispositiu especial al Cementiri de Reus per Tots Sants 2020 | Àngel

Quan el recinte ho permet, també s’han traçat recorreguts d’entrada i de sortida, per tal que els visitants mantinguin la distància interpersonal d’1,5 metres. Pel que fa al temps d’estada al cementiri, ha de ser de 15 minuts i s’han d’evitar les passejades innecessàries. També s’ha reforçat la neteja dels espais comuns i tothom que vulgui accedir al cementiri ha d’adoptar les mesures habituals de prevenció, com l’ús de gel desinfectant, el control de la temperatura i l’ús de mascareta.

Permesa la mobilitat entre municipis

Aquestes mesures restrictives arriben en un any extremadament sensible a causa d’augment de defuncions que ha deixat la pandèmia. En molts casos, les cerimònies de comiat i el procés de dol no han pogut dur-se a terme en les condicions habituals, ja que les restriccions en la mobilitat i l’aforament dels espais de culte ho han impedit.

Per aquest motiu, la festivitat de Tots Sants és, d’alguna manera, una nova oportunitat per a moltes famílies per afrontar les pèrdues personals causades per la Covid-19, tot i els nous condicionants que regeixen els cementiris amb la nova onada. Així, la Generalitat de Catalunya ha permès a darrera hora fer desplaçaments tot i el confinament perimetral en cada municipi que hi ha vigent al llarg del cap de setmana, a causa de la situació excepcional.

Incertesa i caos en el gremi floral

La preparació de les ofrenes als cementiris també ha patit alteracions respecte al ritual tradicional dels anys anteriors. Segons el gremi de les floristeries i de la planta ornamental, aquesta campanya ha estat del tot atípica, caòtica i ha trencat qualsevol previsió. En aquesta línia, Heura Musté, que té una floristeria a Valls, assegura «que les comandes han arribat més tard que mai, ja que les famílies han esperat a darrera hora per saber què es podria fer i què no per Tots Sants i també s’ha notat un augment de la quantitat d’encàrrecs».

Pla detall d'un home posant flors al Cementiri Municipal de Tarragona
Tots Santa arriba aquest 2020 amb restriccions també al Cementiri de Tarragona | Àngel Ullate

Tots Sants, l’última esperança

La floristeria vallenca vincula aquest augment de comandes al fet que, enguany, hi ha hagut més defuncions i que, en molts casos, en el seu moment no es va poder fer l’homenatge habitual amb tots els requisits. Per tant, «Tots Sants és una segona oportunitat per poder acomiadar bé el difunt», explica l’Heura.

La celebració també és, d’alguna manera, una última ocasió per salvar el sector de l’ornamentació floral, ja que la primera onada de la pandèmia va afectar de ple les comandes de Setmana Santa, Sant Jordi i el Dia de la Mare. «Els floristes hem patit molt aquest 2020, no hem tingut primavera i ara des de l’administració no s’ha vetllat prou per preservar Tots Sants, ja que tot ha anat molt a última hora i hi ha hagut massa desinformació», lamenta Musté.

Afegeix que davant d’aquesta situació caòtica, «molts clients han modificat els encàrrecs a darrera hora, els han vingut a buscar abans i les floristeries hem hagut de treballar moltes més hores, i amb més pressió, per tenir els treballs a punt en dos dies, quan normalment els repartíem en 4 o 5 dies».


Comentaris