GRUP DE FACEBOOK:

Fes click AQUÍ i uneix-te al nostre Grup Oficial de Facebook! Notícies, enquestes i moltes opinions sobre tot el que passa a les comarques de Tarragona.

Front comú per reclamar la construcció d'un nou vial que connecti el Polígon Nord amb l'A-27

L'obra evitaria que els camions de matèries perilloses passin per la corba tancada actual | La Subdelegació del govern espanyol, «oberta a estudiar» la proposta
Cal traçar una corba molt tancada per anar des del Polígon Nord fins a l'A-27 | Angel Ullate

 

Un nou vial d’accés que connecti el Polígon Nord de la indústria química amb l’autovia A-27 que hi passa a tocar. És una reclamació històrica des de fa més d’una dècada, amb el suport dels ajuntaments més propers —encapçalat pel cas del Morell— i les empreses químiques que operen al polígon. Fa més d’una dècada que la demanda està desada al calaix del Ministeri de Foment, en silenci, i el front comú que la reivindica no es resigna a deixar-la en l'oblit.

 

  • NOVETAT: Sigues el primer en saber les notícies de la teva població i de tot Tarragona, gratis al teu mòbil. Fes clic aquí!

 

L’alcalde del Morell, Pere Guinovart, és un dels més ferms defensors de l’obra. «Actualment, els camions amb mercaderies perilloses que surten del Polígon Nord han de traçar, de manera inevitable, una corba molt tancada i perillosa per accedir a l’A-27», lamenta el batlle. Un punt de risc per a tots vehicles que hi passen, però especialment per als camions carregats de matèries perilloses. «És una necessitat, no estem parlant de cap caprici», assevera Guinovart, preocupat.

 

El sector químic del territori se suma a la reivindicació del nou vial fins a l'A-27

L'autovia A-27 connecta el Polígon Nord amb el Port de Tarragona i l'aeroport de Reus | Angel Ullate

 

Guinovart matisa que no es tractaria d'una obra faraònica, sinó d'un enllaç «de 500 metres que reduiria moltíssim el risc actual per al transport de la indústria química». El vial d'accés connectaria l'autovia amb la zona més propera del polígon, a tocar de Repsol, i el batlle esclareix que «no és una obra que impliqui un cost elevat o inassumible» per al Ministeri de Foment, l'autoritat competent per a poder-ho dur a terme.

 

L'Associació Empresarial Química de Tarragona (AEQT) ha confirmat a aquest mitjà el suport de la indústria química del territori a la proposta de construcció d'aquest nou vial fins a l'autovia, si bé ha rebaixat el grau d'alerta quant a la seguretat de la via, o un eventual risc que no valoren com a probable. «És una qüestió de mobilitat», defensen.

 

L'AEQT reclama el nou vial «per una qüestió de mobilitat»

La connexió entre el polígon i l'A-27, tot i estar a tocar, és un maldecap per al territori | Angel Ullate

«Aquest nou accés servirà per utilitzar un traçat més directe i afegirà un nou accés al polígon», han valorat fonts de l'AEQT, qui també han destacat que «es repartirà el fluxe de vehicles i això solucionarà el problema actual de congestions». «La connexió de les mercaderies amb el Port de Tarragona també serà més ràpida i eficient» amb aquesta infraestructura, han sentenciat.

 

Alguns camions han bolcat en els darrers mesos en aquest punt de la carretera, si bé els ensurts no han comportat en cap cas conseqüències greus. Els municipis més pròxims, però, no estan tranquils amb la corba assenyalada, a menys d'un quilòmetre de les primeres cases del Morell i de la Pobla de Mafumet. «Alguns camions carregats de matèries perilloses i inflamables han arribat a bolcar a pocs metres del poble: no podem esperar que passi alguna cosa greu», reclama Pere Guinovart des del consistori morellenc.

 

L'alcalde del Morell reclama «un enllaç de 500 metres» per evitar el traçat de la corba

El camió bolcat davant de Repsol Química no va patir cap fuita | Bombers

Des de l'AEQT, també consideren que «el nou ramal d'accés al Polígon Nord permetrà descongestionar els accessos actuals» al complex industrial, que actualment fan un coll d'ampolla a l'avinguda de la Química. Consideren que el vial «contribuirà a reduir les llargues cues de cotxes» que s'acumulen en hora punta a les entrades de les empreses del polígon —i que especialment afecten els treballadors—. «El nou accés oferirà una nova alternativa sense passar per aquesta avinguda», afegeixen.

 

L'únic accés actual possible entre el Polígon Nord i l'A-27, amb sortida a la Pobla de Mafumet, assumeix, a més d'aquesta quantitat de cotxes particulars, tot el volum de camions i transport d'aquestes càrregues especialment delicades. «Foment ja va descartar-ho el 2010, quan va concloure que no corresponia cap altre accés a tan poca distància de l'actual», lamenta Guinovart.

 

TarragonaDigital.com s'ha posat en contacte amb la Subdelegació del govern estatal a Tarragona, qui ha confirmat que, anys enrere, la proposta d'aquest nou vial no va reeixir i va acabar en paper mullat. Preguntats pel nou impuls de la reclamació, s'han mostrat «oberts a estudiar» la proposta tan bon punt li facin arribar de manera formal.

 

La Subdelegació del govern estatal, «oberta a estudiar» la proposta

Els camions amb matèries perilloses han de passar necessàriament per aquesta zona | Angel Ullate

 

«Des de quan ho reclamem? Des que l'A-27 era encara un projecte per fer...», assevera l'alcalde del Morell. Pere Guinovart recorda que «en aquests moments, hi ha tres plans parcials encara per executar al polígon de la química», fet que encara justificaria amb més solidesa la reclamació del nou vial, ja que implicarà el pas de més camions diaris carregats de matèries perilloses. TarragonaDigital.com ha contactat amb una d'aquestes empreses, una ecoplanta de tractament de residus plàstics, qui ha confirmat tenir coneixement de la problemàtica i la reclamació del nou accés.

 

L'A-27 és la via que connecta el Polígon Nord amb el Port de Tarragona o l'Aeroport de Reus: és una de les grans artèries del territori. La del nou vial és una de les grans reclamacions històriques al territori, i ara torna a agafar consistència amb el front comú que encapçalen l'Ajuntament del Morell o l'AEQT.

 

A principis de l'any 2010, el debat va arribar a Brussel·les, el si de la Unió Europea, després que l'en aquell moment eurodiputat convergent —i, posteriorment, conseller d'Interior de la Generalitat— Jordi Jané ja alertés «de la perillositat» del traçat de la corba actual i del possible impacte mediambiental en cas que algun camió carregat bolqués a tocar dels municipis pròxims al complex industrial.

 

També et pot interessar