INVITACIÓ:

Et convidem al nou grup oficial de Facebook de TarragonaDigital on comentarem l'actualitat de TGN entre tots. APUNTEU-VOS CLICANT AQUÍ!

La investigació pels ajuts milionaris de la Generalitat a Ryanair a Reus es podria tancar a la tardor

La comissaria de la Competència manté tots els escenaris oberts, inclosa la sanció | El govern català assegura que ha aportat «tota la documentació requerida per la Unió Europea»
Imatge d'arxiu d'un avió de Ryanair, vist des de l'interior de la terminal de sortides de l'Aeroport de Reus. | TarragonaDigital

 

Una de les principals infraestructures de l’àrea metropolitana de Tarragona, l’Aeroport de Reus, està pendent de la resolució d’una «investigació exhaustiva» de la comissaria de la Competència de la Comissió Europea. Aquest expedient es va obrir l’any 2013 arran d’una denúncia d’una companyia aèria que considera «ajuts estatals indeguts en favor de Ryanair» les aportacions de la Taula Estratègica de l’aeroport de Reus. La Comissió Europea no ha fet públic el nom de la companyia denunciant.

 

  • NOVETAT: Sigues el primer en saber les notícies de la teva població i de tot Tarragona, gratis al teu mòbil. Fes clic aquí!

 

Segons fonts consultades per TarragonaDigital, la comissaria de la Competència de la Unió Europea emetrà a la tardor el resultat dels prop de sis anys d’investigació. Sis anys d’investigació durant els quals, segons han apuntat a aquest mitjà des del departament de Territori i Sostenibilitat del govern català, «la Generalitat ha aportat tota la documentació requerida pel Comissariat de la Competència en les diferents fases del procés».

 

Competència manté tots els escenaris oberts

Les conclusions es podrien conèixer «al setembre o a l’octubre», segons el calendari que gestiona la mateixa comissaria. Tanmateix aquesta data s’ha posat en dubte per algunes fonts consultades, principalment membres del parlament europeu, que asseguren que «és massa aviat, s’ha de tenir en compte que haurà passat molt poc temps de la constitució de la nova comissió europea».

 

Aquestes mateixes fonts han apuntat que «Competència està treballant amb quatre escenaris, que contemplen totes les opcions possibles: el primer, que les ajudes, tant a l’aeroport com a les línies aèries, violin la lliure competència i, per tant, hi hagi sanció; el segon és que algunes de les línies d’ajudes estiguin ajustades a dret i altres no; que s’hagi de demanar més informació i que finalment la investigació acabi en no res. És a dir, que tot estigui bé».

 

3,5 milions d'euros anuals en ajuts a l'Aeroport de Reus

La Taula Estratègica de l’aeroport de Reus està formada pel govern de la Generalitat de Catalunya, la Diputació de Tarragona, diferents municipis de l’àrea metropolitana i cambres de comerç. El lideratge el porta el departament de Territori i Sostenibilitat.

 

«Per a la promoció turística de la Costa Daurada» la Taula compta amb 3,5 milions d’euros anuals, dels quals la Generalitat aporta 2.250.000 i la resta, les altres institucions implicades. Els ajuts es vehiculen a través d’un conveni. L’actual data de l’any 2017 i venç l’any vinent, 2020.

 

A banda del govern català, destaquen, com a les administracions que més capital aporten, la Diputació de Tarragona (642 mil euros anuals, a través del patronat de turisme de la Costa Daurada); l’Ajuntament de Reus (142 mil) i Tarragona, amb 114 mil euros que paguen mitjançant la regidoria de Turisme.  

 

«Recuperar passatgers per Reus», objectiu de la Taula Estratègica

Imatge d'arxiu de la darrera reunió, el passat mes d'abril, de la Taula Estratègica de l'aeroport de Reus. | TarragonaDigital

 

La coneguda companyia aèria de baix cost Ryanair i l’aeroport de Reus, de titularitat estatal, tenen trajectòries molt lligades. Fins a l’any 2013, els irlandesos mantenien a la capital del Baix Camp una base operativa permanent. Un 65% dels vols els operava Ryanair.

 

La marxa d’una de les aerolínies més conegudes en el mercat de baix cost al Prat va reorientar la tasca de la Taula Estratègica cap a «recuperar passatgers per Reus» segons apuntava de manera reiterada el govern català des de la secretaria d’Infraestructures i Mobilitat, liderada per l’actual responsable de  Ferrocarrils de la Generalitat, Ricard Font.

 

Aquesta tardor es coneixerà si la manera de «recuperar passatgers» de la Taula Estratègica s’ajusta a la normativa europea i si «els acords de comercialització signats entre la Taula i les companyies que operen des de Reus no són, en realitat, un avantatge indegut per l’aeròdrom reusenc respecte als seus competidors».

Més notícies de la categoria Àrea Metropolitana