Mossèn Simó Gras, portaveu de l'Arquebisbat de Tarragona

El mossèn acusat d'abusos sexuals continua cobrant tot i estar apartat del càrrec

El portaveu de la institució ha reiterat el compromís de la institució en la lluita contra aquests fets

L'Arquebisbat  de Tarragona ha sortit al pas del nou escàndol  d'abusos sexuals  que ha esclatat a l'interior de la institució. Aquest divendres, 12 de febrer, el portaveu de l'Arquebisbat de Tarragona, mossèn Simó Gras, ha intentat esclarir  els fets en una roda de premsa que s'ha dut a terme al Palau Arquebisbal. 

Tens Telegram? Afegeix-te gratis al canal de TarragonaDigital: les millors fotos i vídeos, les últimes hores i ara també pots comentar! CLICA AQUÍ i apunta't ara, t'esperem!

Gras no ha donat gaire més detalls de la notícia que va donar aquest dijous, 11 de febrer, el diari 'Ara'. Aquest mitjà va informar que dues víctimes, confirmades per l'Arquebisbat, havien denunciat situacions de possibles abusos  sexuals per part de l'arxiver de l'Arquebisbat, mossèn Manel Fuentes. Fuentes és una persona molt coneguda a Tarragona i la notícia ha sacsejat a bona part de la ciutat, com va passar el mes de febrer de 2019, amb els casos de mossèn Font i mossèn Francesc Xavier Morell

La resposta de l'Arquebisbat

Encara no ens segueixes a Telegram? 📲 Forma part de la nostra comunitat! Comenta i rep les notícies més importants al moment al teu mòbil i GRATIS. Clica aquí, t'estem esperant!

La reacció de l'Arquebisbat de Tarragona ha sigut ben diferent respecte al cas de fa dos anys. Aleshores, l'arquebisbe Jaume Pujol va intentar donar la cara i va donar un titular que encara va afegir més malestar a la situació: «A vegades les persones tenen mal moments que se'n penedeixen tota la vida». L'actual bisbe tarragoní, l'arquebisbe Joan Planellas, ha tingut una reacció  més contundent, a través del seu portaveu, mossèn Gras.

Mossèn Gras ha ofert als mitjans un discurs equilibrat, mostrant «respecte» per les víctimes i, també, defensant «la presumpció d'innocència» del prevere investigat. Amb aquesta premissa, el portaveu no ha aportat dades al cas. Mossèn Gras sí que ha explicat que «es tracta de dues víctimes, que s'haurien dirigit al bisbe Joan per explicar-li el seu cas».

Segons el portaveu tarragoní, la institució va rebre la denúncia «el dia 7 de desembre i ahir,11 de febrer, vam donar per tancada la nostra investigació. Hem enviat el nostre informe a la Fiscalia i a la Santa Seu». El cas de mossèn Fuentes està a les beceroles i, per tant, és impossible saber quin serà el seu final. Canònicament, el castig més contundent que podria rebre el capellà denunciat és «perdre  la condició  de mossèn».

L'arquebisbat ha assegurat que «no hi ha constància que s'hagi investigat prèviament a aquest prevere». Ara, durant la investigació, Manel Fuentes restarà apartat de les seves tasques, tant com a capellà que com arxiver. Això sí, com que continuarà com a sacerdot, encara rebrà el seu sou, segons ha confirmat Gras. 

Simó Gras ha reiterat la voluntat de l'actual govern de la institució de ser «transparents, col·laborar  totalment amb la justícia». «Convidem a totes les víctimes a denunciar. Fem nostre el seu dolor i els convidem a denunciar. Qualsevol persona que es dirigeixi a l'Arquebisbat serà escoltada», ha reblat el portaveu religiós. 

Anteriors denúncies

Poc després de prendre possessió canònica de l'Arquebisbat de Tarragona, monsenyor Planellas va iniciar una Oficina de Prevenció i Protecció d'Abusos. La idea de Joan Planellas era investigar els fets denunciats. Al final, i segons ha recordat mossèn Gras aquest divendres, 12 de febrer, «canònicament va ser arxivat, però ho vam portar a la Fiscalia. No sabem en quin punt es troba». Monsenyor Planellas ha volgut ser molt cautelós davant de fets d'aquesta gravetat des de la seva arribada a Tarragona.