Salut inicia la campanya de vacunes contra la grip amb la mirada en els darrers repunts de la Covid-19

El Col·legi de Metges espera una resposta «molt bona» | El tret de sortida arriba quinze dies abans que al 2019
La distància i la seguretat són factors fonamentals en la nova etapa sanitària | Angel Ullate

Si el calendari no falla, les pàgines han anat avançant marcades per la pandèmia en un 2020 incert, fràgil i atípic. Amb una realitat semiassumida, però no per això menys delicada. I després de la Setmana Santa de la Covid-19, l'estiu de la Covid-19, les festes majors de la Covid-19 o l'inici de curs de la Covid-19, tard o d'hora havia d'arribar la campanya de vacunes contra la grip de la Covid-19. Amb els condicionants seriosos que això comporta.

Enguany, en què res passa desapercebut, Salut ha decidit avançar l'inici de la campanya de vacunacions un parell de setmanes i iniciar-lo aquest dijous, 15 d'octubre, en lloc de donar-hi el tret de sortida a finals de mes com va ser el cas de 2019. Tot el procés queda supeditat a la bateria de mesures de prevenció, de seguretat i de salut pública en què s'emmarquen tots els moviments de la ciutadania des de fa uns llargs mesos. No és un any normal. Però és un any especialment important

Patologies prèvies o majors de 65, persones de risc a criteri de Salut

La prioritat de Salut és que aquelles persones més vulnerables a la grip comuna tinguin la protecció més bàsica coberta, com cada any. El president en funcions del Col·legi Oficial de Metges de Tarragona (COMT), el doctor Fernando Vizcarro, recorda que els col·lectius prioritaris tornen a ser «les persones de risc, ja sigui per alguna patologia prèvia o els majors de 65 anys», amb l'afegit d'un personal sanitari que està enguany especialment exposat. Salut també recomana fer extensiva la vacunació als professors, enguany, en considerar-los «un servei públic essencial».

Els CAP han adaptat les mesures de seguretat amb l'emergència. | Àngel Ullate

Una de les grans diferències de la campanya d'enguany és la recomanació, en la mesura del possible, de dur-la a terme en espais alternatius i externs als Centres d'Atenció Primària (CAP), atesos els requeriments de distàncies, ventilació i desinfecció que provoca la Covid-19. Les vacunacions comencen amb un sector de l'Atenció Primària en vaga, si bé al Camp de Tarragona i a les Terres de l'Ebre el seguiment a la protesta s'ha encallat en només el 5% dels facultatius.

Dr. Vizcarro: «Molta gent s'ha adonat que vacunar-se és importantíssim!»

«Serà un any d'evitar acumulacions, de molta consciència i crec que d'una participació molt alta», afegeix el doctor Vizcarro. Salut reconeix que la campanya de vacunes 2020 «està condicionada per la incertesa» de la Covid-19, si bé assevera de forma contundent que «no hi ha cap evidència científica que indiqui un risc més gran d'infectar-se per Covid-19 en les persones que han rebut una vacuna contra la grip». Més aviat, tots els indicis apunten a l'efecte contrari.

«Moltíssima gent s'ha adonat enguany que vacunar-se és importantíssim!», valora el president del Col·legi de Metges. «I que no hi ha espai per als negacionismes, perquè no tenen cap raó», assevera. El document oficial amb què treballen a Salut Pública fa referència explícita a que la vacuna de la grip comporta «una reducció de la càrrega assistencial sobre el sistema de salut», en minvar les hospitalitzacions i també la taxa de mortalitat. És l'any de les precaucions, del neguit i de la salut. «I la salut passa per la vacunació, com sempre», recorda el doctor Vizcarro.

No consta cap argument científic per no vacunar als antics pacients de Covid-19

Les indicacions de Salut Pública exposen que «no es coneixen contraindicacions mèdiques per vacunar persones que han superat la Covid-19», i per tant no s'espera una afectació molt diferent de la del cicle la resta d'anys. «L'evidència recent mostra també que, quan els pacients de Covid-19 estan també infectats de la grip comuna, la taxa de mortalitat es duplica», exposa el document dels professionals. De manera que no es contemplen excepcions.

El doctor Vizcarro matisa que «per rebre una vacuna cal estar bé de salut i tenir el cos preparat», de manera que demana no espantar-se «si hem de canviar la citació prèvia o esperar-nos uns dies» en cas que sigui necessari. «La campanya seguirà activa fins el Nadal», tranquil·litza. Amb bones perspectives i consciència de ferro, des del Col·legi de Metges esperen una bona resposta. La campanya de vacunació contra la grip 2020 ja està en marxa.

"VAGA SANITÀRIA: Seguiment molt baix a la protesta a TGN i l'Ebre" "Covid-19: Els brots actius a Tarragona, els més contagiosos de Catalunya"