Salut obre la porta a habilitar «un gran magatzem de material sanitari» a Tarragona per garantir l'estoc

Els hospitals començaran a recuperar la seva activitat normal de forma progressiva a partir del maig
Els professionals sanitaris s'estan enfrontant a jornades maratonianes | Laia Solanellas
 

L'arquitectura sanitària que està plantant cara a l'emergència del coronavirus viu hores de canvi a Tarragona després que les autoritats sanitàries hagin anunciat que, a partir del pròxim 18 de març, tots els ingressos hospitalaris per Covid-19 del Camp de Tarragona es concentraran als hospitals Joan XXIII de Tarragona i Sant Joan de Reus. A canvi, la resta d'hospitals s'alliberen i podran començar a recuperar progressivament la seva activitat prèvia.

En una roda de premsa conjunta del delegat del govern a Tarragona, Òscar Peris,i el gerent de la Regió Sanitària del Camp de Tarragona, Ramon Descarrega, les autoritats han anunciat l'obertura d'un nou escenari, han insistit en la necessitat «de no abaixar la guàrdia» i s'han mostrat oberts a assolir «els aprenentatges» que la pandèmia obligarà a aprendre. Prendre notes. Millorar respostes.

El reforç de llits sanitaris a Tarragona ha evitat el col·lapse dels recursos als hospitals

Ramon Descarrega ha assegurat que una de les grans mancances ha estat l'estoc insuficient de material sanitari per als professionals del territori. Una situació que caldrà preveure de cara a possibles rebrots o noves pandèmies futures i que el gerent no vol obviar: «potser és el moment de començar -nos a plantejar la necessitat d'habilitar un gran magatzem amb capacitat de donar resposta» a les noves necessitats i garantir un estoc ampli per si cal fer-lo servir. Ho ha deixat caure a tall de proposta, de reflexió.

Joan XXIII i el Sant Joan de Reus seran els dos hospitals de la Covid-19 al territori | Laia Solanellas
 

Descarrega ha valorat amb bona nota els centenars de llits sanitaris que s'havien habilitat per assumir la nova emergència arreu del Camp de Tarragona, si bé «no ha estat necessari fer servir el 100% d'aquest escenari» degut a la baixa incidència de la pandèmia al territori, en comparació amb altres zones del país.

La baixa tendència del virus a la darrera setmana al territori, clau per a la desescalada

El gerent també s'ha compromès a «escoltar els professionals sanitaris» que actualment estan fent jornades llarguíssimes, en alguns casos de fins a 12 hores diàries, si bé no ha concretat quan tornaran a la normalitat els horaris laborals d'aquestes persones. La tendència de contagis i defuncions és baixa en la darrera setmana, si bé sempre es treballa amb l'escenari prudent d'un possible rebrot de casos.

La decisió de Salut canvia l'escenari de lluita contra el coronavirus | Laia Solanellas
 

Actualment, només hi ha 128 persones hospitalitzades per Covid-19 a Tarragona, 22 dels quals a l'Unitat de Cures Intensives (UCI). Per contra, l'oferta de llits disponibles al territori pot arribar als 107 crítics i més de 2.000 convencionals, si se sumen els recursos d'hospìtals, els reforços i els hotels-salut que funcionen ara a mig gas. En situacions normals, la capacitat de l'àrea de salut de Tarragona és de 58 llits d'urgència i 888 convencionals.

Es faran proves fiables del coronavirus abans de qualsevol operació 

Salut també ha anunciat una novetat d'interès: el retorn d'activitats com les intervencions quirúrgiques va de la mà d'un nou protocol que obligarà a fer proves PCR, les més fiables pel coronavirus, obligatòries abans de l'operació. També s'ha dissenyat un sistema de llista d'espera única per tal de fer funcionar les assistències sanitàries del territori amb tota l'agilitat possible.

Ramon Descarrega ha explicat també que en els pròxims dies començaran a fer-se extensives també aquestes proves PCR a tots els usuaris i treballadors de les residències de gent gran del territori, i que en les pròximes setmaners es farà extensiu a altres centres amb residents vulnerables.

"Última hora: Així s'adaptaran els hospitals de TGN a partir d'ara pel coronavirus" "Tothom ho esperava: Tarragona, a punt per avançar de fase en el desconfinament"