Per què no han sonat les sirenes durant l'accident químic d'aquest matí?

Protecció Civil no les ha activat perquè «en cap moment hi ha hagut risc per a la població»

Per què no han sonat les sirenes de seguretat a primera hora del matí en produir-se l'accident químic mortal d'aquest divendres a la Pobla de Mafumet? És la gran pregunta que es fa bona part de la ciutadania tarragonina hores després de la deflagració, que ha causat la mort d'un treballador de l'empresa Carburos Metálicos, un ferit crític que ja es troba a l'hospital de la Vall d'Hebron de Barcelona i set ferits més lleus de diversa consideració. TarragonaDigital.com ha traslladat la consulta als responsables de l'activació, Protecció Civil de la Generalitat, qui han confirmat que el fet de no activar les sirenes respon a una actuació correcta.

Sí que han sonat les sirenes internes de Carburos Metálicos, per als treballadors de l'empresa. Però no les sirenes externes que molta població propera esperava sentir quan ha començat a assabentar-se de la notícia poc després de les nou del matí. Aquestes sirenes són un mecanisme de seguretat davant una amenaça o una situació de risc químic per a la població, que des de Protecció Civil han aclarit des del primer moment que mai s'ha arribat a produir.

Protecció Civil: «Les sirenes són un avís de confinament i evacuació que en cap cas ha estat necessari activar»

«En cap moment ha existit un risc per a la població fora de les instal·lacions afectades, perquè ni hi ha vent ni el control ambiental realitzat ha detectat cap irregularitat en els voltants del Polígon després de l'accident», han explicat durant tot el matí els professionals a TarragonaDigital.com. Si la deflagració i la fuita d'amoníac haguessin comportat un risc per a la població, fora del Polígon Nord, les sirenes sí que s'haurien activat de manera immediata.

«Les sirenes són un avís de confinament i evacuació que en cap cas ha estat necessari activar», han tranquil·litzat els professionals de Protecció Civil, responsables de la decisió. «Són un avís per a la població, però no ha estat necessari perquè l'afectació fora del complex industrial ha estat inexistent, afortunadament», matisen. De forma paral·lela, també confirmen que l'empresa on s'ha produït l'accident, Carburos Metálicos, ha seguit en tot moment el protocol previst en aquests casos: trucar al 112 i activar el protocol d'emergència de forma immediata.

Què ha passat aquest matí a l'empresa química Carburos Metálicos?

helicòpter tgn
Un mort en l'accident químic. El ferit crític, traslladat a la Vall d'Hebron amb l'helicòpter | Àngel Ullate

 

Pocs minuts després de les nou del matí, s'ha produït una deflagració en un gran tanc de contenció de l'empresa química Carburos Metálicos, una de les que conformen el complex industrial del Polígon Nord de Tarragona, a l'altura de la Pobla de Mafumet. Aquest tanc té una capacitat de 20.000 litres, i l'altíssima pressió amb què treballa ha originat una forta deflagració de la qual s'ha derivat una important fuita d'entre 500 i 600 litres d'amoníac. L'accident, però, en cap moment ha tingut afectació fora del complex industrial.

Dos treballadors han quedat ferits de molta gravetat de manera immediata a causa d'aquest accident, i la seva salut ha empitjorat durant els minuts següents. Un d'aquests operaris ha mort poc després, i l'altre es troba ferit en estat crític a l'hospital Vall d'Hebron de Barcelona. Els bombers de l'AEQT han estat els primers a actuar. Poc després s'hi han afegit treballadors de l'equip de Control Ambiental de la Generalitat, per valorar les possibles afectacions exteriors de la fuita, cinc dotacions dels Bombers de la Generalitat, quatre ambulàncies i dos helicòpters del SEM i fins a nou patrulles dels Mossos.

En aquesta primera reacció de seguretat, l'accident químic ha deixat ferides set persones més entre els quals es troben dos treballadors, tres bombers i un tècnic del SEM, que han estat atesos en el mateix lloc dels fets. Un altre treballador ha estat traslladat fins a l'Hospital Joan XXIII de Tarragona, en estat lleu. Pels volts de les onze del matí, no obstant això, Protecció Civil ha anunciat que la situació estava controlada i l'ha rebaixat d'emergència al grau d'alerta.

També et pot interessar


Comentaris