GRUP DE FACEBOOK:

Fes click AQUÍ i uneix-te al nostre Grup Oficial de Facebook! Notícies, enquestes i moltes opinions sobre tot el que passa a les comarques de Tarragona.

Els llogaters de Tarragona lluiten per sobreviure mentre esperen l'actuació del govern espanyol

Entitats de Tarragona i Reus han impulsat iniciatives per cobrir el buit deixat per la inacció de l'executiu central en aquest terreny
Tant propietaris com llogaters estan a l'espera de les mesures que pugui anunciar el govern espanyol | Laia Solanellas
 

Aquest dimarts, 31 de març, el consell de ministres del govern espanyol té previst aprovar, segons diferents informacions publicades, un paquet d'ajudes al lloguer, el gran oblidat de les primeres mesures econòmiques impulsades per l'executiu de Pedro Sánchez per fer front a la crisi del coronavirus.

 

 INVITACIÓ: Ja us podeu unir al grup oficial de Facebook del TarragonaDigital on comentem entre tots les notícies de Tarragona! El grup us encantarà: us informareu i també us entretindreu. FEU CLIC AQUÍ, US ENCANTARÀ!

 

El dubte, ara, és si aquesta iniciativa arribarà a temps per parar el cop o no. Segons fonts consultades, a les comarques de Tarragona comença a planejar l'ombra del tancament sobre negocis que han abaixat la persiana d'ençà de l'aprovació de l'estat d'alarma. Alguns altres veuen com el producte acumulat al seu magatzem, i que han pagat religiosament, comença a fer-se malbé. Un capítol a banda mereixen els llogaters que hauran de fer front al lloguer del seu habitatge després d'haver-se vist afectats per ERTOs o, directament, EREs.

 

«Reducció del 50% del lloguer»

Mari Carmen té un negoci de venda de roba, i productes tèxtils, al carrer Colom, a tocar del Mercat Central de Tarragona. Fa tot just una setmana, i davant la manca de mesures concretes per part del govern espanyol, Mari Carmen es va avançar als esdeveniments, i al final de mes, i es va posar en contacte amb la Cambra de la Propietat Urbana de Tarragona. El motiu? Paga de lloguer «1.600 euros més IVA» al mes i, des de la declaració d'estat d'alarma, està amb la persiana abaixada.

 

«En trucar a la Cambra, em van informar del servei de mediació entre llogaters i propietaris que han impulsat arran d'aquesta crisi. Tinc bona relació amb el propietari però no tenia el seu número de telèfon. La Cambra es va posar en contacte amb ell i, ràpidament, va oferir un descompte del 50% del lloguer pels mesos d'abril i maig» explica Mari Carmen.

 

«Ara bé, vull destacar que, el que més m'ha agradat és que el propietari no ha tancat la porta a noves mesures un cop passi l'emergència sanitària perquè clar, un cop superem la pandèmia no tindré la botiga plena a vessar, encara que ja m'agradaria» afegeix Mari Carmen qui també comenta que ha hagut de fer un ERTO als seus tres treballadors.

 

«Afectat el 90% del teixit de les petites, mitjanes i micro empreses de tota Catalunya»

El president de la sectorial de Comerç de Pimec Tarragona, Florenci Nieto, assegura que «aquesta crisi ha afectat al 90% del teixit de les petites, mitjanes i micro empreses de tota Catalunya». Nieto té clar que «el govern espanyol està prenent mesures però les pren perquè PIMEC el fa moure i són mesures que ni són valentes, ni compromeses ni tot el que esperàvem».

 

Florenci Nieto concreta i creu que seria necessari «una ajuda econòmica per part del govern espanyol per atendre les necessitats dels propietaris de locals i, també, aconseguir que es pugui dilatar el pagament dels lloguers».

 

Segons PIMEC, s'haurien vist afectades el 90% de les petites, mitjanes i micro empreses de Catalunya | Laia Solanellas

 

A Reus, la nova presidenta de la Unió de Botiguers de Reus, Meritxell Barberà, impulsa una carta pels botiguers per poder començar les negociacions amb els propietaris dels locals pel que fa al preu del lloguer.

 

Barberà manifesta que «l'administració no pot intervenir en la qüestió del lloguer, es tracta d'acords entre particulars. Ara bé, de cara al futur es podria regular i impulsar, per exemple, uns preus màxims, uns preus per zones, però ara per ara no hi ha cap mecanisme legal».

 

La nova presidenta de la Unió de Botiguers de Reus afegeix que «tenim molts fronts oberts: quotes d'autònoms, lloguers, ERTOs...Tots els comerços que tenim treballadors a càrrec, ens hi hem vist obligats per causa de força major».

 

Tarragona demana la suspensió del pagament de lloguers

L'Ajuntament de Tarragona trasllada un prec a l'executiu espanyol: la suspensió del pagament de lloguers. En un vídeo, penjat a les xarxes socials, el batlle tarragoní, el republicà Pau Ricomà, assegura que «nosaltres ja estem impulsant aquesta mesura en el nostre parc d'habitatge públic».

 

Per Ricomà, «és una barbaritat que l'economia productiva estigui aturada i l'economia rendista faci com si res. És l'hora de la solidaritat. Pensem en l'onada que ens vindrà a sobre si no prenem mesures: els nostres carrers amb més locals tancats i més desnonaments, sobretot dels més vulnerables».

 

 

Mentrestant, i a l'espera del que decideixi el govern de coalició del PSOE i Unidas Podemos, més de 200 associacions han convocat una vaga del pagament de lloguer a partir de l'1 d'abril davant «l'abandonament governamental de les arrendatàries afectades per la crisi de la Covid-19».