Indicis de relaxament: el 9,5% dels tarragonins reconeix «no fer cap ús» de la mascareta

És el percentatge més alt de tot Catalunya | Les dades són oficials i van a càrrec del Ministeri de Sanitat
La fase 1 del confinament va reactivar el moviment als carrers de Reus | Laia Solanellas
 

Cap concessió a l'alarmisme, però cap marge tampoc a la desídia ni al relaxament general. Les conclusions finals de l'estudi científic de seroprevalença (immunitat i anticossos) que ha fet públic el Ministeri de Sanitat giren en la direcció d'un tímid relaxament de les mesures restrictives contra la Covid-19 a les comarques de Tarragona a partir del 15 de juny. Les dades de l'estudi apunten a un ús de la mascareta progressivament menor i unes guàrdies lleugerament més abaixades que en les setmanes anteriors, per ser més precisos.

La dada que ha canviat envers els paràmetres fins ara coneguts respon a la pregunta «Vostè fa ús habitual de la mascareta en la seva vida normal?», una de les qüestions que es plantejava als enquestats seleccionats. La pregunta es va anar repetint durant les tres onades de control que s'han realitzat —i que ha confirmat la baixa immunitat de grup amb només un 1,6% de la població tarragonina amb anticossos— i les respostes d'aquesta tercera tongada trenquen la dinàmica descendent de les dues anteriors.

El 9,5% dels tarragonins confessa que ja no fa ús de la mascareta; a principis de juny n'era el 7,8%

En la setmana entre el 15 i el 22 de juny, un 9,5% dels tarragonins reconeix no fer «cap ús» de la mascareta en la seva vida habitual, un percentatge superior al 7,8% que s'havia registrat la setmana anterior, entre el 8 i el 15 de juny. És la primera vegada que baixa el percentatge de gent que fa servir la mascareta a Tarragona des que es van començar a prendre dades a mitjans de maig. Aquestes darreres dades, a més, converteixen Tarragona en el territori català amb menys ús de mascareta, per sobre del 7,5% de lleidatans, 6,8% de gironins i 4,9% de barcelonins que reconeixen no fer-la servir.

Tarragona va entrar a la fase 1 entre terrasses plenes i botigues obertes | Àngel Ullate
 

Les dades encara són molt llunyanes als barems de perill —Tarragona fregava el 20% de persones sense mascareta el 18 de maig, en la primera consulta—, però trenquen la tendència a la baixa i evidencien símptomes de relaxament en un sector de la població que fins fa poc duia habitualment aquestes proteccions i està deixant de fer-les servir de forma habitual. Cal posar en context que fa setmanes que els nous positius per Covid-19 arriben amb comptagotes i estancats, si bé tots els experts coincideixen a insistir que tota precaució encara és poca i què «encara som a la casella de sortida», en paraules del físic i investigador Àlex Arenas, de la URV.

Àlex Arenas i l'enèsima crida a la prudència: «No podem abaixar la guàrdia durant l'estiu»

Arenas, de fet, ha estat des del primer moment una de les veus de consciència més crítiques amb les mesures de prevenció, i els seus gràfics i previsions per anticipar-se a possibles rebrots s'han fet servir com a indicadors fiables dels escenaris canviants que s'han anat produint. En aquest sentit, el físic de la Rovira i Virgili alerta a través de les xarxes socials que «cal intensificar l'obligatorietat de l'ús de la mascareta» en tot contacte amb altres persones, i ha fet una nova crida, l'enèsima, a «no abaixar la guàrdia i no saltar-nos l'estiu» a canvi de «preparar-nos per a la tardor» i un possible repunt del virus a mitjà termini.

No és moment per l'alarmisme, però tampoc convé donar barra lliure al relaxament a canvi. Després de fer-se públic que les aigües residuals de la ciutat de Tarragona no alerten de cap presència significativa de Covid-19 des de mitjans de maig, totes les informacions conegudes apunten que la pandèmia sembla ara per ara controlada al territori, si bé això no treu rellevància a la notícia que l'ús de mascaretes de seguretat és menor del que era dies enrere. Amb el retrovisor del Segrià ben present a la memòria, l'àrea de Tarragona s'emplaça a tornar a apujar la guàrdia per no cedir terreny després de prop de quatre mesos de mantenir aferrissadament el virus a ratlla entre el Baix Penedès i les Terres de l'Ebre.

"Les escoles de música de la Diputació a Reus, TGN i Tortosa obren preinscripcions" "«Me l'esperava més complicat»: la Selectivitat 2020 sembla començar amb bon peu"