Imatge d'arxiu de taxis al centre de Tarragona

Els taxistes de Tarragona ciutat segueixen sense poder recollir passatgers de l'estació de l'AVE

Els ingressos del sector es desplomen | El turisme nacional, l'únic salvavides

Els taxistes de Tarragona ciutat no acaben de veure la llum al final del túnel. La clientela que acostumaven a moure s'ha desplomat aquest 2020 amb la caiguda sense pal·liatius del turisme, en especial d'un turisme internacional que s'ha esborrat del mapa, i amb ella la capacitat de reflotar de bona part dels 93 professionals del sector amb llicència a la capital. «No cobrim les despeses del dia a dia!», lamentava el portaveu de l'Associació Radio Taxi Tarragona, David Navarro, en una entrevista recent a TarragonaDigital.

Amb uns visitants estrangers desactivats, només queden dos possibles borses de clients: els habitants de la ciutat —qui per norma general aniran a peu o en autobús municipal per als seus curts desplaçaments— o el turisme de proximitat, el nacional i estatal, que esculli Tarragona com a destí. «Un turisme nacional que també ha caigut moltíssim, però és el poc que ens queda», lamenta Navarro. Una de les principals portes d'accés, però, està barrada: els taxistes de Tarragona no poden sortir a operar més enllà de la ciutat i no poden recollir passatgers a l'estació de l'AVE de la Secuita.

Només els taxistes de la Secuita tenen permís per recollir passatgers a l'estació de l'AVE

Els únics que tenen competència per operar a l'estació de l'Alta Velocitat són els taxistes de la Secuita, afavorits per la curiosa ubicació de la infraestructura lluny de la ciutat. Els taxistes de Tarragona no tenen permís per atendre les sol·licituds dels passatgers que hi arriben, si bé la problemàtica ve de lluny i la reivindicació de poder-hi treballar encara es manté tancada en un calaix. Un reportatge de TarragonaDigital ja s'endinsava en aquesta polèmica viva durant el passat mes de gener.

Pla general d'usuaris esperant l'Euromed a l'estació del Camp de Tarragona. Imatge del 13 de gener del 2020
Diversos usuaris, esperant l'Euromed a l'estació del Camp de Tarragona | ACN

Decisions com la de traslladar els trens Euromed a aquesta estació i apartar-los de l'estació urbana de Tarragona han accentuat les demandes del col·lectiu. Navarro exposa que, mesos i mesos després de manifestar el seu malestar, «tot continua exactament igual» i que, en una situació normal, els pocs taxistes amb permís per operar a la Secuita es veurien desbordats per l'arribada de passatgers amb necessitat de transportar-se a la capital. «Ara mateix, ens consta que l'arribada de passatgers per l'AVE tampoc és elevada per causa de la Covid-19», matisa. Són mesos de mínims.

Navarro: «El pes del turisme nacional no és suficient per salvar els mobles»

Des de l'Associació Radio Taxi Tarragona, però, demanen desencallar l'atzucac per tal de poder estar del tot operatius quan es reprengui l'activitat pre-Covid i quan el sector torni a recuperar la musculatura ara perduda. «La gran majoria de les arribades s'estan produint en cotxe propi, i estem notant que el pes del turisme nacional ens està tocant molt de retruc i no és en absolut suficient per salvar els mobles», apunta David Navarro.

L'únic salvavides possible per al sector és més simbòlic que pràctic, i els ingressos se segueixen desplomant a mesura que passen els mesos i la paràlisi s'eternitza. Les preocupacions del gremi no passen només per salvar l'estiu, sinó per mantenir-se surant quan arribi un hivern que ja acostuma a ser fluix per norma general. «2020 és l'any de sobreviure com sigui per tal de recuperar l'esperança quan arribi l'estiu de 2021», dibuixa Navarro. El sector reclama, però, oportunitats a tocar de l'estació de l'AVE per aconseguir mantenir l'equilibri.


Comentaris