Continua el transvasament d'òxid de propilè del tanc afectat per l'explosió a IQOXE

Estan a punt d'acabar amb la cinquena cisterna i encara no se sap si en caldrà una altra
Ja s'han transvasat 55.000 quilos d'òxid de propilè. | Àngel Ullate

ACTUALITZACIÓ - 20.50 h

Encara s'estan duent a terme les tasques de transvasament d'òxid de propilè a la planta d'IQOXE, «amb la seguretat supervisada, ja que el tanc està força malmès», han explicat els Bombers. S'ha començat a omplir una sisena cisterna i potser se n'haurà d'activar una altra.

ACTUALITZACIÓ - 19.40 h

Continua el transvasament d'òxid de propilè del tanc afectat per l'explosió a IQOXE. Segons els Bombers, que supervisen el procés, s'està a punt d'acabar amb la cinquena cisterna i encara no se sap si en caldrà una altra.

ACTUALITZACIÓ - 19.00 h

Treballadors d'IQOXE apunten l'existència d'un magatzem 'sense llicència' i ple de productes perillosos. Trenquen el silenci i denuncien la política de «greus retallades» en personal i manteniment.

ACTUALITZACIÓ - 17.04 h

Cs demanarà que el Parlament posi en marxa una comissió d'investigació sobre l'accident a la planta d'IQOXE a la Canonja. La portaveu a la cambra catalana, Lorena Roldán, ho ha anunciat aquest divendres a través de Twitter i fonts del partit han confirmat que registraran la sol·licitud dilluns. Roldán ha assegurat que els tarragonins es mereixen «saber tota la veritat sobre l'explosió».

ACTUALITZACIÓ - 16.30 h

Un dels dos ferits en l’explosió a la planta química d’IQOXE, a la Canonja, segueix en estat molt greu però no es tem per la seva vida, tal com ha explicat la consellera de Salut, Alba Vergés, en una roda de premsa avui divendres. Aquest ferit, i un altre de menys greu, estan ingressats a la unitat de cremats de l’Hospital Universitari Vall d’Hebron, a Barcelona, on evolucionen favorablement.

El segon ferit, que va ser traslladat des de l’Hospital Joan XXIII de Tarragona, precisament, al Vall d’Hebron, té malmesa la mà esquerra i «continua amb la seva evolució», ha apuntat la consellera.

Vergés ha fet aquestes declaracions durant la roda de premsa on s’ha sabut que el Govern prestarà 17,3 milions d’euros a l’Institut d’Investigació de la Vall d’Hebron (VHIR) per a la construcció del seu nou edifici, pressupostat en 31,5 milions d’euros.

ACTUALITZACIÓ - 16.00 h

El conseller de Treball, Chakir El Homrani, ha afirmat que l'accident d'IQOXE suposa «un abans i un després» en la relació de les empreses químiques amb la ciutadania i l'administració. El conseller ho ha apuntat després de la reunió que ha mantingut amb els màxims representants de l'Associació Empresarial Química de Tarragona (AEQT) aquest divendres a Tarragona.

El Homrani ha avançat que «en breu» celebraran una reunió amb les companyies i els sindicats per veure quins aspectes s'han de tenir en compte per millorar en matèria de salut i seguretat laboral, i ha apuntat que l'AEQT ha mostrat bona predisposició per treballar en les inquietuds que han expressat els representants dels treballadors.

ACTUALITZACIÓ - 14.55 h

Agents de paisà dels Mossos d'Esquadra han entrat a l'Ajuntament de la Canonja, aquest divendres poc abans de les dues del migdia, per requerir informació sobre la fàbrica d'IQOXE on es va produir l'explosió aquest dimarts. Aquest requeriment arriba just després que la policia escorcollés aquest dijous les instal·lacions de l'empresa a la Canonja i al Prat de Llobregat, per ordre judicial. La policia ha demanat al consistori canongí la documentació relacionada amb aquesta indústria química.

Els tècnics de l'Ajuntament ja tenien a punt informació sobre la planta, però la policia també els hauria demanat que aportin tota la documentació que disposin de la companyia —amb relació a planejament, impostos, etc. Així ho ha confirmat l'alcalde del municipi, Roc Muñoz, en sortir de l'Ajuntament. Personal municipal continua dins l'edifici amb agents policials preparant la informació requerida pels Mossos.

ACTUALITZACIÓ - 14.37 h

IQOXE nega que la planta funcionés al límit de la producció i desvincula de l'accident les sancions anteriors. L'empresa assegura que va esmenar les indicacions fetes en les inspeccions en seguretat laboral.

ACTUALITZACIÓ - 13.40 h

Protecció Civil de la Generalitat ha rebaixat d'emergència a alerta el PLASEQCAT per l'explosió i incendi de dimarts a l’empresa IQOXE de la Canonja, al Polígon Sud de Tarragona.

Els Bombers continuen a la zona afectada amb 12 dotacions terrestres. Juntament amb els Bombers del Parc Químic estan fent control de les maniobres de transvasament del producte que encara resta dins del tanc que es va incendiar i que conté òxid de propilè diluït amb l’aigua de l’extinció.

A hores d’ara, ja s’han omplert 3 cisternes amb més de 18.000 quilos de residu. La quarta s’està omplint en aquests moments. Els bombers preveuen que se n’hagin d’omplir encara un parell més i que l’operació finalitzi al vespre, ja que la maniobra requereix d’un control molt acurat.

ACTUALITZACIÓ - 12.10 h

Els treballs de buidatge dle tanc d'òxid de propilè d'IQOXE avancen a bon ritme. Les autoritats confirmen que ja s'ha aconseguit transvasar amb èxit més de la meitat dle líquid inflamable, i esperen acabar l'operació aquesta tarda. Això escurça el final de la fase d'emergència i suposarà l'anunci, en breu, de la rebaixa a estat d'alerta.

NOTÍCIA - 07.53 h

Els Bombers de la Generalitat supervisen el procés de transvasament de l'òxid de propilè a la indústria química de la Canonja que va explotar dimarts a la tarda, IQOXE. Després d'acabar amb la crema del compost, ara s'està executant el transvasament. De moment, ja s'han extret 55.000 quilos de la substància, tres cisternes amb uns 18.000 quilos cadascuna, que ja han sortit de la planta. Les tasques duraran encara unes hores. Les dotacions van fent mesuraments de control, juntament amb els bombers del Parc Químic i amb tècnics de l'empresa.

Notícies relacionades

"❗Els veïns de Tarragona demanen a les químiques la millora del PLASEQCAT" "❗💥 NOVETATS IQOXE: La planta de la Canonja va produir més del que tenia permès"