Treball tomba l'ERO a més de 100 treballadors que IQOXE volia activar «per força major»

El Departament resol que «ni s'ha demostrat que l'accident fos imprevisible, ni que s'hagi paralitzat l'activitat laboral» | L'empresa ho recorrerà

El Departament de Treball de la Generalitat dona l'esquena a IQOXE i no accepta la seva sol·licitud d'activar un ERO d'un any als 107 treballadors de l'empresa química per «causa de força major» un mes després de patir l'accident més greu de la seva història al Polígon Sud del Camp de Tarragona. La proposta enviava a l'atur a tots els operaris de la fàbrica de la Canonja i també als de les oficines centrals a Barcelona. I Treball ha dit que no.

El Departament ha seguit fil per randa les consideracions que Inspecció de Treball havia valorat prèviament, i ha negat a la companyia el permís per acollir-se a aquesta possibilitat laboral. «Hem conclòs que ni ha quedat acreditat el caràcter imprevisible de l'accident del 14 de gener [...], ni tampoc l'efecte paralitzant de l'activitat laboral que exigeix la normativa» per aprovar l'ERO. La resposta és un 'no' i IQOXE haurà de seguir assumint els salaris dels seus 107 treballadors. La companyia ha anunciat poc després que presentarà un recurs per reconsiderar la resolució.

L'empresa al·lega «força major», però Treball ho nega: «els treballadors no estan inactius»

La companyia química havia demanat acollir-se a aquesta possibilitat «fins a poder reprendre l'activitat laboral amb normalitat» i refer-se de les seqüeles de l'accident, una idea quer els sindicats majoritaris ja havien rebutjat de ple en considerar-la «una actitud mercantilista». Ara, també ho ha fet el Departament de Treball en entendre que «per al·legar força major, cal constatar-se i resultar evident la impossibilitat laboral», un extrem que neguen en detectar que «l'activitat laboral es va reprendre dies després de l'explosió, i de fet l'empresa preveu continuar la reactivació» de la fàbrica.

«Ni els treballadors estan inactius ara, ni es preveu que ho estiguin», resol Treball. Després d'analitzar el cas, també han resolt que «tots els treballadors estan ocupats en l'actualitat», fent tasques en favor de la reactivació de l'empresa, i «és precipitat considerar que l'accident era imprevisible», donat que les causes de l'explosió química segueixen sent una incògnita i el cas es manté sota secret de sumari. IQOXE perd la batalla i no se'n surt amb la seva: l'ERO als seus 107 treballadors queda rebutjat.

També et pot interessar


Comentaris