«Estem exposats i desprotegits»: els professionals en risc demanen mesures de protecció

Un sanitari de l'Hospital Pius de Valls, on ha mort la primera persona per la pandèmia al territori, denuncia que «no se'ns ha fet cap prova» | Un altre treballador tem haver-se contagiat
Infermeres de l'UCI de l'Hospital Sant Joan de Reus, en una imatge d'arxiu | Àngel Ullate

«Ens sentim absolutament vulnerables perquè ens sabem desprotegits». Ho expressa un professional sanitari de l'Hospital Pius de Valls pocs minuts després de confirmar que una pacient de 88 anys és la primera víctima mortal del coronavirus a la demarcació de Tarragona, després d'haver ingressat en estat greu al mateix centre hospitalari de la capital de l'Alt Camp.

 

 INVITACIÓ: Ja us podeu unir al grup oficial de Facebook del TarragonaDigital on comentem entre tots les notícies de Tarragona! El grup us encantarà: us informareu i també us entretindreu. FEU CLIC AQUÍ, US ENCANTARÀ!

 

El professional de la salut explica amb tristesa que «tot el personal que la vam intentar ajudar vam estar absolutament exposats a contagiar-nos» mentre esperaven els llargs resultats de les proves que van donar positiu en Covid-19. «Vam estar en contacte, sí, i amb unes proteccions més que insuficients». Manca de mascaretes protectores, de roba especial d'alta protecció, de material desinfectant. La cantarella és confirmada entre el personal d'altres centres de salut de la demarcació. És comuna.

 

Personal sanitari de la demarcació alerta de «mancances greus» i demana «més protecció» davant l'emergència dels pròxims dies

Explica que el gruix de treballadors «entenem l'excepcionalitat del moment i assumim la responsabilitat que ens correspon», però troba del tot «imperdonable que no ens protegeixin». Cap dels treballadors que va estar en contacte amb la pacient infectada s'ha pogut fer la prova del Covid-19, a hores d'ara. «No tenim símptomes, però ja sabem que algú de nosaltres podria haver-se contagiat i seguim tots treballant en contacte diari», resol, angoixat.

 

El Pius Hospital de Valls, en una imatge d'arxiu | Júlia Giribets

Els fan controls de temperatura cada dia, i mentre no presentin febre hauran d'anar a treballar sense la confirmació d'estar en bones condicions i lliures del virus. «És terrible, és una barbaritat, és del tot irresponsable!», es lamenta, tot assegurant que de les seves mans depenen vides humanes. I que per això han d'estar imprescindiblement netes del virus, cosa que no poden assegurar.

 

Una dona de 88 anys ingressada al Pius, primera víctima mortal del coronavirus a Tarragona

«Sabem que treballem a primera línia del foc i l'angoixa de saber que no estem protegits correctament és insuportable», insisteix. Saben que són només els primers dies d'un calendari incert que es podria allargar. «Aquí tenim la sort que, a Valls, l'escenari encara no és de gravetat», matisa, alleugerit.

 

Si algú d'ells registra febre, haurà d'anar a casa catorze dies i agafar la baixa laboral. I se li faran les proves del virus. Mentrestant, denuncia que això no està passant, i que no passarà. No descarten prendre mesures i fer sentir la seva protesta de forma coral en els pròxims dies.«Estarem al peu del canó mentre duri tot això, però exigim protecció», defensa. «Som aquí per cuidar dels nostres malalts. I qui ens cuida, a nosaltres?», es pregunta, visiblement nerviós.

 

Sanitaris de l'Hospital Pius denuncien que no se'ls ha fet cap prova per determinar si són portadors del Covid-19

Un jove amb mascareta a la Rambla Nova de Tarragona | Àngel Ullate

A no gaires quilòmetres de distància, un altre treballador en risc també lamenta «la greu manca de mesures de seguretat» i «les fortíssimes pressions» per acceptar condicions laborals insuficients a canvi de mantenir el seu lloc de treball. Es dedica al sector de la seguretat. Fa unes hores que es troba a casa amb tots els símptomes d'un coronavirus que encara no pot confirmar patir: encara no li han fet la prova corresponent.

 

«He hagut d'estar treballant sense mascareta, sense guants, sense protecció», lamenta, i en contacte amb persones desconegudes per expressa obligació de la seva feina. Assegura que és «inadmissible» la manca de mitjans en què el seu sector desenvolupa l'activitat professional en aquests dies.

 

Un treballador de la seguretat tem haver-se contagiat del virus per manca de mesures de protecció

Estarà catorze dies a casa, i ens explica que es troba bé. «Dintre del que cap, bé». Congestionat, amb febre, tremolors, cansat i amb ganes de vomitar», detalla, símptomes compatibles amb la malaltia. Ell tem haver-se contagiat i ho atribueix a l'exposició de la seva activitat laboral, en condició de treballador de risc.

 

La Rambla Nova de Tarragona, buida per l'estat d'alerta actual arreu de l'Estat | TaarragonaDigital

Els dos testimonis seleccionats, que van en consonància amb altres veus —del sector sanitari, la gran majoria— amb qui ha contactat aquest mitjà, comparteixen la conclusió que se senten exposats i reclamen uns equips i protocols efectius molt més preparats per assumir l'exigència dels pròxims dies. Es confessen preocupats.

 

«Farem el que calgui, però necessitem estar segurs i coberts», demana el sanitari del Pius de Valls, on a més de la primera defunció hi ha ara mateix una altra persona ingressada per la pandèmia. A primera hora del matí d'aquest matí ja eren 40 els casos confirmats per Salut a Tarragona i l'Ebre, després d'enlairar-se un 25% en les darreres vint-i-quatre hores. Els treballadors de risc se senten venuts davant el risc. No ho poden dir més clar.

Més notícies de la categoria Àrea Metropolitana