Un tren d'alta velocitat compensarà la retirada dels 'Euromeds' a les Terres de l'Ebre

El conseller Calvet avança que dijous presentaran els nous horaris i freqüències a partir del pròxim 13 de gener
Imatge d'arxiu d'un Euromed a l'estació de l'Aldea | acn

El conseller de Territori i Sostenibilitat, Damià Calvet, ha confirmat que l'Euromed deixarà d'aturar-se a l'estació de l'Aldea quan funcioni la nova variant de Vandellòs-Tarragona —a partir del pròxim 13 de gener— però ha avançat un acord amb Renfe i Adif perquè els usuaris ebrencs disposin de serveis diaris de velocitat alta, amb trens de la modalitat Avant i «horaris molt competitius» que no es faran públics fins el pròxim dijous, dia 2 de gener.

 

  • NOVETAT: Sigues el primer en saber les notícies de la teva població i de tot Tarragona, gratis al teu mòbil. Fes clic aquí!

 

És el resultat de les negociacions a contrarellotge que han mantingut el govern català i l'espanyol per evitar que l'Ebre es quedi sense trens d'alta velocitat i pagant el cost de trajectes més llargs dels previs a construir la nova infraestructura. Aquest dijous, com ha explicat Calvet en una entrevista a RAC1, el secretari d'Infraestructures, Isidre Gavín, presentarà a Tortosa els nous horaris ferroviaris.

 

Damià Calvet denuncia que el govern espanyol no pensa «en els ciutadans de les Terres de l'Ebre»

Els trens regionals que uniran Tortosa i l'Aldea i Barcelona amb la posada en marxa de la variant de Vandellòs i Tarragona tardaran més del que ho feien abans de la construcció d'aquesta infraestructura. El conseller Damià Calvet justifica que el govern espanyol ha prevalgut en la nova organització ferroviària la reducció de temps de viatge entre València i Barcelona,  «per sobre del servei al ciutadà de les Terres de l'Ebre». «Nosaltres prevalem també el servei als usuaris ebrencs i treballem intensament amb l'agenda d'Adif i Renfe per donar alternatives amb el servei de Rodalies de Tortosa a Barcelona», ha assegurat el conseller.

 

Dijous vinent, el secretari d'Infraestructures i Mobilitat, Isidre Gavín, presentarà a Tortosa la configuració dels nous horaris que com ha avançat Calvet, inclourà novetats i serveis especials amb horaris molt competitius, entre l'Aldea i Barcelona. «Sense ser la que més ens agradaria, és la que més adapta el servei als usuaris de les Terres de l'Ebre i a la velocitat comercial entre Barcelona i València per aquesta via, que efectivament fa vint anys que porta retard», ha dit.

 

La Generalitat insisteix: no al desmantellament de la línia, sí al futur tren-tram de la Costa Daurada

Calvet ha recordat que l'Euromed ha tingut parada a l'Aldea «perquè la Generalitat ho va exigir i ho va pagar» davant del «mal servei» ferroviari que patia el territori. «Ara se'ns justifica que tècnicament no és sostenible i ho hem d'acceptar perquè el servei d'alta velocitat no és competència de la Generalitat. Hem de trobar alternatives per velocitats convencionals», ha defensat Calvet.

 

TarragonaDigital ja va publicar divendres passat una informació que alertava sobre la manca de respostes de Renfe envers la desaparició dels Euromeds a les estacions ebrenques. El conseller de Territori també ha insistit que el govern s'oposa al desmantellament de la línia ferroviària de la costa al Camp de Tarragona i que s'ha impulsat un acord entre alcaldes i ministeri perquè el desmantellament s'enllaci amb la construcció d'un tren tramvia que doni servei als ciutadans d'aquesta zona.

 

També et pot interessar