Imatge d'arxiu d'ametlles en un arbre.

Caiguda de la producci贸 d'ametlla al sec脿 i preus m茅s baixos aquesta campanya, segons Uni贸 de Pagesos

La gran collita prevista a Calif貌rnia pot contribuir decisivament a mantenir baixa la cotitzaci贸 d'aquesta fruita seca

La collita d'ametlla als camps de secà pot caure fins un 25% de mitjana a Catalunya, segons els càlculs de la Unió de Pagesos. Apunten que els arbres ja van carregar molt fruit l'any passat i això ha suposat una floració molt més baixa enguany. Als conreus de regadiu, on han entrat noves finques en producció, la collita augmentarà. Tot plegat, segons remarca el sindicat agrari, pot acabar mantenint baixos els preus en origen: abans de l'estiu, la Llotja de Reus va tancar amb un preu de 3,10 euros el quilo de gra i la previsió es que no obri amb una cotització superior als 3,20 euros. Pagesos que han començat ja a recol·lectar les varietats primerenques han hagut de vendre el fruit sense, de moment, un preu fixat.

La gran collita prevista a l'estat de Calif貌rnia (Estats Units), amb un augment de m茅s de 17%, 茅s un dels factors que explica la tend猫ncia a la baixa dels preus mundials. Uni贸 de Pagesos recorda que ja va alertar el juny passat que el preu en origen de l'ametlla es va reduir en un 32% els sis primers mesos d'enguany i va passar de 5 euros a 3,40 euros el quilo gra, segons les dades de la Llotja de Reus.

El sindicat va reclamar a les administracions mesures per a les explotacions d'ametlla a Catalunya i alerta del perill de la seva viabilitat. Va demanar al Ministeri d'Agricultura que regul茅s les llotges de refer猫ncia per fer-les transparents i que els preus que determinen responguin a la realitat del mercat. Tamb茅 plantejava estudiar la recuperaci贸 de l'ajut d'estat per a superf铆cies de fruita seca, de fins a 120,75 euros per hect脿rea, per a les superf铆cies d'ametller de baix rendiment, b脿sicament de sec脿, que es veuen especialment afectades per la situaci贸 de davallada del preu de mercat.


Comentaris