ÚLTIMA HORA

Les comarques de Tarragona superen el centenar de morts per coronavirus i acumulen 1.206 casos

Unió de Pagesos denuncia que el baix preu de l'avellana respecte el d'Itàlia i Turquia no té «raons de mercat»

El sindicat estudia informar l’Autoritat de la Competència sobre la "diferència injustificada" de preus
Pla detall de dues avellanes a l'arbre en un camp del Morell | ACN
 

Unió de Pagesos ha denunciat que el preu de l'avellana d'aquesta collita està 50 cèntims la lliura per sota de la mitjana de l'avellana turca, i 0,91 euros la lliura per sota de la mitjana italiana. Pel sindicat no hi ha raons de mercat que justifiquin la situació i han apuntat que la collita d'enguany és «de molt bona qualitat». Amb tot, han avançat que estudien informar l'Autoritat de la Competència i exposaran el cas en la reunió que el departament d'Agricultura ha convocat el 2 de desembre amb la resta d'organitzacions agràries i de la fruita seca per abordar la problemàtica. Unió de Pagesos ha recordat que des de fa més de deu anys pateixen que la Llotja de Reus cotitza uns preus inferiors als de Turquia i Itàlia.

 

El sindicat ha concretat que els operadors d’avellana de l’Estat, «tots amb seu a Catalunya», van iniciar la campanya a un preu mitjà d’1,50 euros la lliura i s’hi mantenen. En canvi, han assegurat que tant a Itàlia com a Turquia la campanya ha anat evolucionant amb preus a l’alça, des de la segona setmana de setembre, per un bon comportament del consum i una collita més curta de l’esperada a determinades zones.

 

Un preu 'injustificadament' més baix

Unió de Pagesos ha estimat que ja s’han fet operacions de venda d’avellana que corresponen al 50% del volum total i, per tant, els preus d’ara «determinaran molt el valor de la collita i dels ingressos finals dels productors». Per varietats, a Itàlia les avellanes Tonda oscil·len entre l’equivalent als 1,92 i 3,48 euros la lliura, mentre que a la Llotja de Reus cotitza a 1,60 euros, gairebé 30 cèntims d’euro per sota del preu més baix de les tondes italianes. La varietat Lunga San Giovanni està 60 cèntims per sota del preu que es paga a Itàlia i la varietat turca Giresun a Reus es paga 43 cèntims d'euro menys que a Turquia.

 

Amb tot el sindicat ha afirmat que els preus que es paguen ara a la Llotja de Reus estan per sota del cost de producció, «de mitjana en dos euros la lliura». «Aquestes diferències són injustificables», ha manifestat Unió de Pagesos en un comunicat, que ha qualificat la variació «d'inversemblant». Un fet que han assegurat «perjudica greument els productors catalans».

 

La Llotja de Reus es defensa de les acusacions

Arran d'aquestes noves crítiques sobre el preu de l'avellana, la Llotja de Reus ha emès un comunicat defensant la seva gestió, i és que des de l'ens han recordat que el «procés de regulació de preus està marcat per la llei de l'oferta i la demanda del mercat local en la que no intervenen dinàmiques d'altres països». Des de la Llotja també han puntualitzat que el preu que es fixa és «orientatiu» i que es basa en «un consens entre els operadors del sector que hi prenen part». A més a més, afegeixen que el preu es fixa després d'una ponderació matemàtica pel que «el rol de la Llotja és absolutament neutral».

 

Finalment, l'ens ha recordat a Unió de Pagesos que «té la possibilitat de sumar-se a la Taula de Preus en la que es fixa la cotització, una opció que ha rebutjat reiteradament» i ha avançat que el pròxim dilluns 2 de desembre es durà a terme una reunió amb tots els actors que prenen part en la situació del mercat de l'avellana als Serveis Territorials de la Conselleria de Tarragona.

Més notícies de la categoria Àrea Metropolitana