Imatge d'arxiu d'una tractorada

Unió de Pagesos demana suport a les tractorades en defensa dels productes de proximitat i la pagesia catalana

Segons el sindicat, els preus sota cost, robatoris i projectes d'energies renovables escanyen els pagesos tarragonins

Unió de Pagesos fa una crida al conjunt de la ciutadana que doni suport a les tractorades, convocades el pròxim dilluns dia 21 arreu del país per reclamar mesures urgents per a la pagesia. El sindicat demana que s'adhereixi a la protesta qui valori el producte de proximitat i la continuïtat d'una Catalunya agrícola, sobretot després d'haver-se evidenciat la importància del sector agrari durant la pandèmia.

📲TENS TELEGRAM? Afegeix-te gratis al nou canal de Tarragona Digital: les millors fotos i vídeos, últimes hores i ara també pots comentar. CLICA AQUÍ i apunta't ara, t'esperem!

Segons el sindicat, els pagesos  del Camp de Tarragona estan abocats a uns preus sota cost, especialment del sector de la fruita seca, a més de patir robatoris en el conreu de la garrofa, així com l'amenaça de possibles projectes d'energia solar i eòlica. Des del sindicat es reitera que cal aprofitar fons no gastats per altres autonomies.

El sindicat reclama fer un bon ús dels nous ajuts de la Política Agrària Comuna (PAC) i també dels fons de recuperació econòmica per als sectors més afectats  per les dificultats de distribució i per la caiguda de preus en origen, així com per les adversitats climàtiques. En la defensa de l'espai agrari, el sindicat denuncia que el Govern tolera la depredació  de les zones agrícoles amb el model d'implantació de les energies renovables. «Cal un model millor i participat  pel territori», ha afirmat Josep Carles Vicente, responsable d'Organització del sindicat.

El recorregut de la marxa lenta a Tarragona

La tractorada  que recorrerà el Camp de Tarragona començarà a les onze del matí al Morell, des de l'estació de servei de la rambla de Pau Casals. Anirà cap la carretera T-750, fins a la N-240, en direcció a Tarragona. A partir d'aquí, es dirigirà a la plaça Imperial Tàrraco, passant davant de la subdelegació del govern espanyol a Tarragona. Els pagesos enfilaran la Rambla Nova fins al Balcó del Mediterrani, i agafaran la sortida pel carrer de Sant Francesc per passar per davant de la Delegació del Govern. Des d'allí, se seguirà per la Rambla Vella, l'avinguda d'Estanislau Figueres, l'avinguda Pau Casals, Font del Centenari, Rambla Nova, Imperial Tàrraco i sortida a la N-240, fins tornar al Morell.

Davant les dificultats de distribució i la  caiguda de preus  aquest 2020, el sindicat reclama, entre altres mesures urgents, tant al Ministeri com al Departament d'Agricultura, que utilitzin els fons del període transitori de la Política Agrària Comuna (PAC) i els fons de  recuperació econòmica  addicionals del Pla de Desenvolupament Rural (PDR) 2021-2022 per atendre els sectors afectats per les restriccions derivades de la lluita contra la pandèmia causada per la Covid-19, i els que s'han vist afectats per circumstàncies excepcionals o per l'evolució del mercat. Si això no és suficient, proposa que aprovin ajuts extraordinaris de mínims per a la recuperació econòmica permesos per la Unió Europea.

Pel que fa a la fruita seca, el sindicat ha reclamat aquesta setmana que l'ajut a superfícies i la nova assegurança de l'avellaner s'incloguin als pressupostos estatals. Demana mesures urgents contra els baixos preus d'ametlla, que han arribat a caure fins a un 85% en un any, i exigeix fer un seguiment de la traçabilitat de les garrofes  per acabar amb els nombrosos robatoris.

«Els pagesos  ens hem de defensar dels que ens roben el producte i, en canvi, qui compra el producte robat ho pot fer amb tota la immunitat; és per això que el dia 21 hem de sortir al carrer, i si volem que les nostres reivindicacions  tirin endavant o ens ho guanyem o no ens ho donaran», ha sentenciat Pere Guinovart, coordinador territorial del Camp de Tarragona d'Unió de Pagesos.