Russo (URV): «Haurem de replantejar la nostra economia cap a un model menys dependent del turisme»

Experts de la URV analitzen el món post-Covid que vindrà de la mà d'un cicle de conferències
La platja dels Capellans de Salou, en una imatge d'arxiu | Google Maps

«La Covid-19 ha despullat el problema d'extrema vulnerabilitat de la nostra economia, tan dependent del turisme». És una de les reflexions centrals d'Antonio Russo, geògraf i investigador a la Universitat Rovira i Virgili (URV), en una nova conferència oberta que organitza la universitat pública a través del cicle online 'Desconfinats'. Russo recorda que «el mal del turisme és que és un sector altament inestable» i avança que «l'haurem de replantejar cap a un model menys dependent i més diversificat».

«No es tracta de renunciar al turisme, sinó de promoure altres sectors que generin, com una cadena, valor afegit al nostre territori, a la nostra economia i també al nostre propi turisme», recepta. Proposa l'economia social i verda o la rehabilitació del patrimoni de la Tarraco Romana. «El factor determinant per saber cap a on anem serà saber si la caiguda de demanda turística d'aquest trimestre es manté sostinguda en els pròxims anys», avisa.

Experts de la URV reflexionen sobre el món post-Covid amb un cicle de conferències

Russo dibuixa que «teníem un problema greu d'excés de turisme» i creu que ja era necessària «una transició cap a un nou model més pacífic amb la vida residencial» abans de l'esclat de la Covid-19. Ara, però, el procés pren una nova velocitat. «El ritme dels temps continua, i la crisi climàtica que ens amenaça ens comportarà efectes molt més profunds i negatius que els que hem descobert a causa de la Covid-19», diagnostica. L'expert parla d'un canvi de paradigma. D'un canvi d'estratègia.

Imatge del Campus Catalunya de la URV | àngel ullate

Insisteix que «diversificar el nostre model econòmic significa enfortir altres sectors, requalificar-ne el turístic i reimpulsar una economia tarragonina que s'ha demostrat molt dèbil». Albira un bon escenari futur pel turisme de proximitat rural i d'interior, que «augmenta el seu atractiu per les seves característiques particulars» però que «mai podrà absorbir els volums massificats del turisme de sol i platja» i que, per tant, hi haurà de conviure amb equilibri. Antonio Russo, en aquest sentit, no veu clar el futur dels viatges 'low cost' a llarg termini per raons ambientals i climàtiques.

De cara a l'estiu d'aquest 2020, el geògraf de la Rovira i Virgili creu que «la Costa Daurada parteix amb desavantatge» per la força amb què el Covid-19 ha colpejat la geografia catalana i espanyola. «Tot el món ha vist com ha patit el nostre sistema sanitari», exposa, «i això no és una imatge atractiva» a ulls forans. La trobada s'ha resolt amb preguntes i dubtes dels espectadors i tindrà continuïtat de la mà de nous experts d'altres àrees de la URV que analitzaran els efectes del cataclisme des dels seus camps d'estudi.

"Ho demana el Govern: Petició urgent als sanitaris que fa disparar les alarmes" "Última hora: Les dades de positius i defuncions de coronavirus a TGN d'avui divendres"