INVITACIÓ:

Et convidem al nou grup oficial de Facebook de TarragonaDigital on comentarem l'actualitat de TGN entre tots. APUNTEU-VOS CLICANT AQUÍ!

La URV descobreix vint espanyols morts en camps de concentració alemanys dels quals no es tenia notícia

El CECOS ha presentat documents originals alemanys sobre vint espanyols que van morir en camps de concentració

 

Imatge del camp de concentració de Bergen Belsen | URV
 

 

El passat 9 d'agost, el Butlletí Oficial de l'Estat Espanyol (BOE) va publicar un decret del Ministeri de Justícia amb la relació de 4.427 espanyols morts a Mauthausen i a altres camps de concentració alemanys i obria un termini per presentar al·legacions i sol·licitar correccions, pas previ per fer la inscripció de les defuncions al Registre Civil central.

 

En aquest context, el dia 9, el Centre d'Estudis sobre Conflictes Socials (CECOS) de la Universitat Rovira i Virgili va presentar al Ministeri de Justícia documents originals alemanys sobre vint espanyols que van morir en camps de concentració i que no estan registrats ni a la llista del BOE ni al llibre memorial dels espanyols deportats als camps nazis —publicat l'any 2006 per Benito Bermejo i Sandra Checa— i que continua sent la principal font d'informació sobre els gairebé 10.000 espanyols deportats a Alemanya. 

 

La majoria eren exiliats de la Guerra Civil espanyola

Encara no es tenen gaires dades sobre aquesta vintena de persones, però segons apunta la URV, la majoria eren exiliats de la Guerra Civil que van ser deportats a França per motius polítics. Cinc d'ells van ser desterrats des de França i Bèlgica perquè eren jueus sefardites. Uns altres treballaven a Alemanya i van acabar als camps per diversos motius.

 

Aquests espanyols van morir als camps de Neuengamme (Hamburg), Bergen Belsen (Baixa Saxònia), Buchenwald (Turíngia), Mittelbau Daura (Turíngia), Natzweiler (Alsàcia, França) i Stutthof (Gdansk, Polònia). La llista reprodueix, sense pràcticament correccions, els documents originals nazis i també inclou dos espanyols que van morir a l'hospital dies després de l'alliberament. 

 

El CECOS està d'acord amb la voluntat del Govern espanyol d'honrar els deportats però també creu que s'ha de basar en una recerca sòlida. Els vint espanyols es van localitzar en un arxiu alemany, la qual cosa mostra el llarg camí que encara s'ha de fer per arribar a tenir la llista completa dels espanyols deportats

 

El CECOS defensa un nou projecte per identificar tots els espanyols exiliats 

D'altra banda, se sap molt poc dels aproximadament 50.000 exiliats espanyols forçats a treballar per al Tercer Reich per tot Europa i pel nord d'Àfrica. Aquestes persones són considerades, oficialment per Alemanya, perseguits polítics del nazisme igual que els seus companys deportats als camps de concentració.

 

Per tot això, el CECOS defensa que s'ha d'impulsar un gran projecte per crear un cens dels més de 100.000 exiliats espanyols afectats per la II Guerra Mundial. En aquest projecte hi participarien universitats, centres de recerca i arxius espanyols i europeus. 

 

Més notícies de la categoria Àrea Metropolitana