La crisi del coronavirus deixa un impacte econòmic de més de 6 milions d'euros a la URV

La institució no descarta haver de reduir el ventall d'estudis si els números no surten
María José Figueras, rectora de la Universitat Rovira i Virgili | ACN

 

La Universitat Rovira i Virgili (URV) no descarta reduir l'oferta de màsters de cara al curs vinent. La universitat dubta sobre el futur dels estudis que tenen menys alumnes i que econòmicament suposen pèrdues. Les mesures s'estudien en el context de la crisi de la Covid-19 que, segons estima Figueras, suposarà un impacte econòmic de 6,5 milions d'euros a la URV.

 

Un impacte aproximat de 6,5 milions d'euros

Segons les estimacions de la rectora, la crisi de la Covid-19 tindrà un impacte econòmic per a la URV de 6,5 milions d'euros. D'aquests, 5 milions es preveu que siguin per la reducció d'ingressos per matrícules i l'altre milió i mig per inversions en el manteniment de les instal·lacions que no es podran fer. També s'hi ha de comptabilitzar la pèrdua de contractes i serveis que proveïa la universitat i l'anul·lació de fins a vuit congressos, entre altres. En el conjunt de les vuit universitats públiques catalanes, es preveu un impacte de 75,4 milions.

 

Pel que fa a la reducció d'alumnes prevista, Figueras detalla que en gran part és perquè la mobilitat internacional no està garantida, fet que dificulta l'arribada d'alumnes de fora. La rectora comenta que, en termes generals, a les universitats públiques catalanes —i per extensió també a la URV— «el 50% dels estudiants de doctorat són estrangers». En el cas dels màsters, el percentatge és al voltant d'un 40% i en els estudis de grau se situa entorn del 30%, detalla.

 

A banda, els centres han tingut un augment de despeses, com ara material informàtic i adaptació dels entorns virtuals per poder seguir amb els cursos. En aquest sentit, la rectora posa en valor l'esforç que ha fet la URV per intentar mitigar la bretxa digital d'alguns alumnes a través de l'entrega d'ordinadors i connexions a internet. En les primeres setmanes de curs online la universitat ha rebut set peticions de connexions i sis d'ordinadors. Tot i això, des de la institució creuen que la xifra pujarà quan s'acosti el final de curs. Per aquesta raó, Figueras anuncia que s'han comprat 200 ordinadors més.

 

La Facultat d'Economia i Empresa de la URV, a Reus | URV

 

Incertesa amb els Erasmus i les pràctiques

Les dificultats amb la mobilitat internacional que es preveu en els propers mesos també afectarà els estudiants del programa Erasmus. Tant els que han de marxar com els que han d'arribar procedents d'altres països europeus. «Hi ha universitats de fora que ja ens diuen que no agafaran estudiants», indica. De moment, la URV sí que accepta alumnes vinguts d'arreu. De tota manera, la rectora no descarta que s'hagi de rectificar. «Encara tenim un punt d'incertesa, està tot obert», valora. A més, aprofita per felicitar el personal de l'International Center de la URV per les gestions que han fet en les darreres setmanes per solucionar els problemes que han tingut els alumnes arran de la crisi sanitària.

 

Un altre aspecte que encara està per acabar de resoldre és el de les pràctiques curriculars. Els estudiants que les estaven fent aquest curs, en funció del moment en què es trobessin, s'han substituït per cursos online. En altres supòsits, s'intentaran reubicar de cara a l'estiu o a l'inici del proper curs, «sense cost per a l'estudiant», especifica. En el cas dels alumnes que s'han incorporat als centres mèdics per donar suport al sector sanitari, des de la URV s'intentarà «que s'equipari perquè els hi pugui comptabilitzar com a pràctiques».

 

Final de curs

De cara al final d'aquest curs, Figueras es mostra satisfeta per l'adaptació que està tenint tota la comunitat universitària a l'entorn virtual. «La formació a distància s'està fent en més d'un 90%», indica. Tot i això reconeix les dificultats que tenen alguns alumnes per compaginar el confinament amb la seva feina i els estudis. «El que podíem fer era habilitar l'avaluació única per als que no han pogut seguir la continuada, que acabaran el curs com estava previst el mes de juny», assenyala.

 

Fins i tot, per a l'alumnat que hagi optat per l'avaluació única, amb exàmens finals al juliol i opció de recuperació al setembre, s'intentarà que puguin fer les proves via online. Especialment per evitar que els que viuen fora de Tarragona s'hagin de desplaçar per fer els exàmens. «Estem orgullosos de tot el col·lectiu, mai els estarem prou agraïts. Sent una universitat presencial ara ja quasi que podem competir amb la virtual», afirma.

 

De cara al curs vinent, els escenaris estan oberts. «Tenim previst començar la segona quinzena de setembre, però és una previsió. Si s'ha de passar a l'octubre, es farà», apunta Figueras. També diu que si hi ha una normativa que estableix distàncies de seguretat entre els alumnes, es respectaran, i destaca que el procés de matriculació l'any passat ja va ser tot pràcticament online.