La URV participa en un projecte de gestió de l'aigua mitjançant intel·ligència artificial

Els resultats d'aquest projecte s'aplicaran en les xarxes de distribució de Barcelona (Aigües de Barcelona) i Sabadell (CASSA)
Imatge d'arxiu d'un usuari omplint d'aigua un got  | TarragonaDigital.com
 

 

El centre tecnològic Eurecat desenvoluparà en els pròxims anys eines de monitoratge i de supervisió basades en dispositius intel·ligents, dades massives (Big Data) i tecnologies d'interoperabilitat semàntica, per tal d'afavorir un model de gestió integral de l'aigua que es provarà a Barcelona i Sabadell. El projecte s'anomena IMAQUA i promourà l'ús de plataformes digitals de referència per identificar els contaminants que hi pot haver en l'aigua

Aquesta gestió integral abastarà des de la captació del servei fins al seu consum i es realitzarà garantint la qualitat de l'aigua en tot moment, així com es minimitzaran les pèrdues durant la distribució i permetrà avançar cap a l'optimització i ús de l'aigua.

Investigadors de la URV avaluen la qualitat de l'aigua

Per part d'Eurecat, la Unitat Tecnològica de Smart Management Systems lidera el projecte i s'encarrega de la integració de les dades i de l'harmonització de la informació. La Unitat de ciències Òmiques, una unitat mixta formada per investigadors de la URV i Eurecat, treballa en el monitoratge i supervisió dels contaminants biològics dins de l'aigua per tal d'avaluar-ne la qualitat i, finalment, la Unitat de Sostenibilitat col·labora en el projecte a través de l'elaboració d'un sistema de detecció de fuites. 

La Comunitat RIS3CAT Aigua

En el seu conjunt, IMAQUA és un dels sis projectes de la Comunitat RIS3CAT Aigua, coordinat per Eurecat i amb la participació d'onze socis com CASSA, Proveïments d'AIgua, la URV, la Universitat de Girona, BGEO, AIgües de Barcelona, etc. La Comunitat RIS3CAT Aigua és una de les comunitats RIS3CAT acreditades per la Generalitat de Catalunya a través d'ACCIÓ —l'agència per a la competitivitat de l'empresa—.

La comunitat compta amb una ajuda pressupostària de 26 milions d'euros finançats pel programa operatiu Fons Europeu de Desenvolupament Regional (FEDER) de Catalunya 2014-2020, formada per la partida pressupostària corresponent a la convocatòria de 2016. 

IMAQUA permetrà generar una plataforma de serveis digitals intel·ligents per tal de determinar més ràpidament els contaminants, identificar-los i detectar els productes de degradació presents en cadascuna de les zones de demostració. L'objectiu és millorar la qualitat de l'aigua dins de les xarxes de distribució, mitjançant la supervisió dels paràmetres de control i optimització en temps real de l'abastament i la distribució. 

A banda, també vol promoure una gestió global interrelacionant decisions i informació a diferents nivells i així fer més eficient els recursos i garantir la salut i el benestar de les persones i el medi ambient, complint amb el marc regulador i legislatiu referent a la qualitat i a la gestió de recursos en l'àmbit regional, local i europeu.

"❗ IMPORTANT: El Port de TGN acull una cimera mundial aquest setembre" "🚨📱ATENCIÓ: Enxampats els atracadors de botigues de mòbils de TGN i Reus"