La URV impulsa una prova pilot per potenciar el reciclatge

Per cada envàs reciclat s’obtindran uns punts que es podran bescanviar per regals o donatius a entitats socials
La rectora de la URV, María José Figueras, ha provat el funcionament dels nous contenidors | ACN

La Universitat Rovira i Virgili (URV) ha engegat una prova pilot per fomentar el reciclatge entre la comunitat universitària, tal com va avançar TarragonaDigital.com el passat mes d'abril. La iniciativa consisteix en cinc papereres intel·ligents ubicades al Campus Sescelades en les quals s’hi han de llençar ampolles de plàstic i llaunes buides. Per cada envàs que es dipositi s’acumulen punts, que es poden bescanviar per regals individuals per a l’usuari o per donatius a entitats socials.

  • NOVETAT: Sigues el primer en saber les notícies de la teva població i de tot Tarragona, gratis al teu mòbil. Fes clic aquí!

El sistema l’ha desenvolupat l’empresa Ecoembes i la prova també està en marxa en llocs com la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC) o l’hospital Germans Trias i Pujol de Badalona. Per fer servir el sistema de reciclatge tan sols cal llençar un envàs a una de les papereres. Automàticament la màquina reconeix el residu i emet un missatge d’aprovació si l’envàs dipositat és vàlid o d’advertència si s’ha llençat alguna cosa que no correspon.

Si s’ha fet bé, a través d’un codi QR que hi ha a la paperera l’usuari es pot identificar i obtenir una recompensa mitjançant una WebAPP. Per cada envàs es rep un ‘reciclo’, la moneda virtual creada per a la iniciativa. A partir d’un determinat número de ‘reciclos’ es poden obtenir premis com abonaments per al transport públic, descomptes en botigues o accés als serveis esportius de la universitat.

El reciclatge intel·ligent d'envasos es traduirà en premis

En cas que l’usuari no estigui registrat, la recompensa va a parar al compte de la URV. Un cop s’acabi la prova pilot, prevista fins al desembre, es farà un recompte final i es preveu un donatiu per a les tres entitats socials que col·laboren en la iniciativa. Es tracta de l’associació AVALC contra l’assetjament laboral, l’Associació Protectora d’Animals i Plantes de Tarragona i el Projecte Rossinyol, de mentoria social.

Des d’Ecoembes han apuntat que no tenen una previsió del nombre d’envasos que esperen recollir, però volen estendre el sistema a altres espais públics. Per la seva banda, la vicerectora de Relacions Institucionals de la URV, Cori Camps, ha indicat que des dels bars de la universitat s’estan eliminant els envasos plàstics d’aigua, fet que provocarà que es generin «entre 80.000 i 100.000 ampolles menys durant el curs».

També et pot interessar

"📝 ENTREVISTA | «Sota el Parc Central tenim un patrimoni històric que cal valoritzar»" "🛳 PORT DE RÈCORD: La instal·lació portuària de TGN mou més de 25 milions de tones"