Tarragona Digital

Telegram : +34 639 048 422

E-Mail: info@tarragonadigital.com

La URV dissenya un projecte de jocs terapèutics per a persones amb paràlisi cerebral

La iniciativa encara es troba en fase experimental | El taller Baix Camp, a Reus, l'està provant entre els seus usuaris
Un dels usuaris del projecte experimental prova els nous jocs | URV

 

Una plataforma de jocs interactius per millorar la vida de les persones amb paràlisi cerebral. És el projecte GABLE, una iniciativa europea coordenada per la Universitat Rovira i Virgili que es traduirà en un prototipus definitiu viable a finals d’aquest 2019. «Aquests jocs volen afavorir la capacitat de comunicació de les persones que hi interactuïn», explica l’investigador i catedràtic de la URV Domènec Puig.

 

  • NOVETAT: Sigues el primer en saber les notícies de la teva població i de tot Tarragona, gratis al teu mòbil. Fes clic aquí!

 

Són una sèrie de jocs adaptables a les necessitats de cada jugador, que controlen les millores en equilibri i mobilitat dels usuaris i que obre la porta a diversos participants simultàniament. «El projecte busca facilitar les relacions entre pacients amb paràlisi cerebral i s’han desenvolupat tecnologies que permeten que siguin jocs col·laboratius», apunten des de la universitat pública de Tarragona.

 

«És molt interessant unir l’oci amb les millores físiques dels usuaris»

Els jugadors fan ús d’una taula d’equilibri i tot es basa en el moviment que realitzen damunt aquesta plataforma física. L’objectiu de socialitzar amb altres persones amb paràlisi cerebral es combina amb la implementació d’un model d’oci allunyat dels jocs convencionals, on «les limitacions de les seves habilitats físiques fan que els hi sigui difícil jugar».

 

El projecte actual s’adreça a usuaris amb mobilitat a les extremitats inferiors, i amb una certa capacitat de coordinació. «És molt interessant unir l’oci amb les millores físiques dels usuaris», destaca el psicòleg Joan Giménez, de la Fundació l’Espiga de Vilafranca —un dels dos centres de Catalunya que ja han posat en marxa el projecte—.

 

El projecte experimental s'està provant al taller Baix Camp de Reus

L’altre centre on els jocs s’estan començant a desenvolupar, de manera experimental, és el taller Baix Camp de Reus. Tot i que la iniciativa encara es troba en fase de recollida de dades sobre la millora física dels usuaris, Giménez subratlla que «amb el dia a dia, es veuen uns resultats positius». L’evolució queda plasmada, ja que la mateixa plataforma controla i analitza els resultats dels jugadors.

 

També et pot interessar

📍 Fes clic aquí per rebre al teu mòbil les notícies de Tarragona. És gratis!

🍅 Ets un apassionat de la cuina? Subscriu-te gratis al butlletí per rebre la recepta de la setmana al teu correu!

Comentaris