MINUT A MINUT: Unes 3.000 persones exigeixen seguretat, justícia i més comunicació arran de l'explosió d'IQOXE

A Tarragona, els assistents han fet cap a la subdelegació del Govern català, on s'ha llegit un manifest conjunt
Els manifestants, a la plaça Imperial Tàrraco de Tarragona | TarragonaDigital

 

 

El sector químic de Tarragona es mobilitza sota el lema «Volem seguretat, informació i coordinació». A les 4.30 hores del matí d'aquest 19 de febrer, els sindicats han començat els piquets informatius a tots dos polígons petroquímics de Tarragona. Al llarg de tot el matí, hi haurà mobilitzacions pel polígon sud, amb concentracions davant d'algunes de les fàbriques, per acabar davant d'IQOXE, on va haver-hi l'explosió el 14 de gener, on es concentraran tots els piquets de la jornada.

 

 

Els actes continuaran al llarg de la tarda, a les 18.30 h, davant de l'AEQT, es farà una valoració de la vaga i una crida a la participació en la manifestació ciutadana de les 19 h, que sortirà des de la seu de la patronal fins a la plaça Imperial Tàrraco, on confluiran amb les entitats socials i veïnals.

 

MINUT A MINUT - [Actualitza la informació]

 

 

ACTUALITZACIÓ - 20.36 h

Posem fi al seguiment d'una jornada marcada per les reivindicacions sindicals, amb una històrica vaga petroquímica, i una mobilització ciutadana que ha clamat, novament, per la seguretat química, la comunicació i la transparència. Gràcies per llegir-nos i fins al pròxim minut a minut!

 

 

ACTUALITZACIÓ - 20.19 h

Unes 3.000 persones han participat en la manifestació d'aquest vespre als carrers de Tarragona, segons els organitzadors. La Guàrdia Urbana fixa la xifra d'assistents en 1.600.

 

 

 

ACTUALITZACIÓ - 20.05 h

A l'escenari del carrer Sant Francesc, davant de la subdelegació del govern català, Laura Casas i Carles Cortés llegeixen un manifest conjunt.

 

 

 

ACTUALITZACIÓ - 19.39 h

Els manifestants pugen per la Rambla Nova de Tarragona. Són a l'altura de l'estàtua dels Despullats, espai batejat recentment com a plaça Julio Antonio.

 

 

ACTUALITZACIÓ - 19.18 h

Els veïns dels barris de Ponent ja són a la plaça Imperial Tàrraco. «Dónde están las sirenas, las sirenas dónde están», entre les reivindicacions més presents.

 

 

 

ACTUALITZACIÓ - 19.04 h

Pau Ricomà, alcalde de Tarragona: «Som aquí per demanar més seguretat per a la gent. El que va passar no es pot repetir. La postura dels sindicats és lògica i correcta, a favor de la vaga, i també ho és la de l'àmbit empresarial». Des de la plaça Imperial Tàrraco, el batlle ha afegit: «Tot el nostre suport a la ciutadania en les seves reclamacions. Tarragona està unida per canviar maneres de fer i de gestió, però queda molta feina per fer».

 

 

 

ACTUALITZACIÓ - 18.57 h

Els manifestants de Torreforta ja són a l'altura del Parc Central. Passen el pont del Francolí i trepitgen l'avinguda Roma cap a la plaça Imperial Tàrraco.

 

 

 

ACTUALITZACIÓ - 18.45 h

Joan Llort, secretari general d'UGT Tarragona, davant de l'AEQT: «Hi ha molta incertesa entre els treballadors per la precarietat, la pressió. Hi ha empreses que ho fan bé, però n'hi ha d'altres que no. Exigirem molta més seguretat i estem segurs que aquest accident canviarà les lleis en l'àmbit europeu».

 

 

 

ACTUALITZACIÓ - 18.38 h

La columna de Torreforta la conformen unes 400 persones, en direcció al centre de Tarragona. Criden «¿la seguridad, dónde está?», entre d'altres consignes.

 

 

 

ACTUALITZACIÓ - 18.32 h

Els manifestants que han sortit de Torreforta arriben a l'encreuament de l'N-340 amb l'A-27. Fan sonar xiulets i d'altres elements sonors i es dirigeixen cap a la seu de l'AEQT, a l'avinguda Marquès de Montoliu.

 

 

ACTUALITZACIÓ - 18.14 h

Abans de començar a caminar, les persones concentrades a Torreforta han fet un minut de silenci en record de les víctimes de l'explosió d'IQOXE. Lorena Roldán, líder de Ciutadans al Parlament de Catalunya i veïna del barri, també ha acudit a la mobilització.

 

 

ACTUALITZACIÓ - 18.00 h

Els veïns de Torreforta s'han concentrat al centre cívic del barri i, des d'allà, han encarat camí cap a la ciutat de Tarragona, via l'N-340. Abans de la manifestació convocada a les 19.00 hores, a la plaça Imperial Tàrraco, volen fer sentir la seva veu davant de la seu de l'AEQT

 

 

 

ACTUALITZACIÓ - 15.17 h

La consellera d'Empresa i Coneixement, Àngels Chacón, ha assegurat aquest dimecres que entén, respecta i comparteix l'objectiu de la vaga del sector de la petroquímica perquè hi hagi major seguretat en aquesta indústria. Chacón ha defensat que cal reformular les directives europees per prevenir encara més accidents com el de la Canonja. Pel que fa a l'activitat d'IQOXE, ha indicat que les plantes no podran reprendre l'activitat fins que es revisin tots els requisits de seguretat de nou. «Entenem la urgència però prioritzem la seguretat. Són unes setmanes, no podem córrer més», ha argumentat.

 

La consellera ha indicat que és conscient que hi ha altres empreses que depenen de la producció d'òxid d'etilè d'IQOXE, però ha insistit que no es posarà ningú en risc. «Tornarem a verificar que aquestes plantes compleixen els requisits abans d'iniciar activitat», ha dit.

 

En aquest sentit, mentre dura el tancament, no ha vist amb bons ulls que es pugui traslladar l'òxid per carretera, i ha argumentat que és molt més segur que el químic es fabriqui en planta i passi per canonades reforçades i segures.

 

 

ACTUALITZACIÓ - 14.55 h

 

 

 

ACTUALITZACIÓ - 13.45 h

L'Associació Empresarial Química de Tarragona (AEQT) ha realitzat un comunicat després de les primeres hores de la vaga històrica a la indústria química de Tarragona. La patronal reitera el seu respecte a la convocatòria de vaga però, alhora, ha denunciat que no s'hagin pogut realitzar els serveis mínims amb normalitat.

 

 

 

ACTUALITZACIÓ - 13.15 h

El matí de la jornada de vaga del sector químic de Tarragona ha deixat diverses imatges històriques que hem recollit en aquesta galeria de fotos:

 

 

 

ACTUALITZACIÓ - 12.50 h

La presidenta de Catalunya en Comú-Podem al Parlament, Jéssica Albiach, ha demanat aquest dimecres millorar els protocols de seguretat després de l'accident a mitjan gener de la petroquímica IQOXE així com impulsar polítiques públiques que ajudin en la transició ecològica i evitar la pèrdua de llocs de treball.

 

Segons Albiach, cal millorar els protocols de seguretat, tenint en compte els treballadors i els qui viuen prop de les indústries petroquímiques, però també veu necessari fer «una transició ecològica justa». «D'aquí uns anys, molts dels productes que es fabriquen en aquestes indústries seran considerats nocius, per la qual cosa no podran continuar fabricant-se», ha advertit.

 

Albiach també ha lamentat l'amenaça d'expedient de regulació que hi ha sobre els treballadors d'IQOXE: «No poden ser els principals perjudicats, ja ho van ser prou».

 

 

 

ACTUALITZACIÓ - 12.40 h

Durant la jornada de vaga, els manifestants i treballadors s'han acostat a IQOXE on, un mes després de l'explosió, encara s'hi poden veure restes del sinistre.

 

 

 

ACTUALITZACIÓ - 12.25 h

Durant el matí, durant les declaracions als mitjans de comunicació, el secretari general de CCOO de Catalunya, Javier Pacheco, ha recordat les tres persones que van perdre la vida en l'explosió a IQOXE, el passat 14 de gener, una de les quals es trobava a uns tres quilòmetres del lloc del sinistre.

 

«Necessiten reconsiderar-se les mesures de seguretat per garantir que és plena», ha remarcat. La seguretat és la principal reivindicació del dia, tant per als treballadors com per a la ciutadania. El líder sindical ha posat de manifest que les comarques de Tarragona necessiten un «equilibri entre la indústria, el turisme i la cultura que doni oportunitats de progrés».

 

 

ACTUALITZACIÓ - 12.15 h

Després de la marxa cap a IQOXE i el minut de silenci, la manifestació s'ha dissolt i els manifestants han quedat repartits al llarg dels polígons químics nord i sud. L'ambient arreu és festiu i la calma del migdia és el preludi d'una tarda que s'espera intensa, amb la manifestació convocada a les 18 hores des de Torreforta i a les 19 hores des de la plaça Imperial. 

 

ACTUALITZACIÓ - 11.55 h

Al final d'un emotiu minut de silenci davant de les portes d'IQOXE, Jose Antonio Hernández, responsable de CCOO Indústria Cat, ha animat els manifestants a cridat el lema de la vaga d'aquest 19 de febrer: «Més seguretat, menys precarietat». 

 

 

 

ACTUALITZACIÓ - 11.45 h

La manifestació s'ha desplaçat des de l'accés d'IQOXE fins a l'interior del complex de l'empresa. Allà, els manifestants han fet un minut de silenci amb motiu de l'accident químic del passat mes de gener. 

 

 

ACTUALITZACIÓ - 11.40 h

Personalitats polítiques com ara el diputat del PSC Carles Castillo o la diputada d'En Comú Podem Jéssica Albiach, s'han desplaçat fins al polígon sud per donar el seu suport a les reivindacions dels treballadors i reclamen més seguretat a les químiques.

 

 

 

ACTUALITZACIÓ - 11.10 h

Els portaveus dels CCOO i UGT parlen conjuntament a les portes d'IQOXE a les 11 del matí d'aquest 19 de febrer. El sindicats tornen a coincidir que la vaga del sector químic tarragoní esta sent un èxit i que frega el 100% de seguiment, remarcant que només han entrat a treballas els serveis mínims.

 

Asseguren que aquesta vaga ha de significar un abans i un després a favor de la seguretat i en contra de la precarització del sector. De cara a la tarda, esperen que la manifestació sigui històrica i que s'hi sumin els veins i la ciutadania, demanant-los la seva implicació.

 

Els sindicats envien un missatge unitari de que un accident com el del mes passat a IQOXE no pot tornar a passar mai més. Insisteixen que gestionar el PLASEQTA des de Tarragona és un requisit imprescindible i que «avui és el dia» de fer un pas endavant històric».

 

 

ACTUALITZACIÓ - 10.50 h

Centenars de persones comencen a concentrar-se davant d'IQOXE, on està prevista una concentració de piquets a les 11 hores. Allà, CCOO i UGT, faran una valoració de com s’està desenvolupant la jornada de vaga i convocaran la gent a la manifestació de la tarda.

 

 

 

ACTUALITZACIÓ - 10.34 h

Els manifestants del polígon nord tallen ara l'accés a la petroquímica des de l'N-240, a l'altura de Perafort. Les entrades al polígon, doncs, estan bloquejades per ambdós costats.

 

 

 

ACTUALITZACIÓ - 10.15 h

Alguns treballadors que havien d'anar a treballar en serveis mínims denuncien que els piquets no els han deixat entrar a tots. La majoria de serveis mínims que anaven acreditats han pogut accedir, però d'altres operaris s'han trobat amb problemes per entrar a les empreses. En alguns casos els treballadors denuncien que s'han hagut d'esperar 3 hores per poder entrar, i que a dins l'empresa hi havia operaris que havien estat treballant 15 hores seguides.

 

 

ACTUALITZACIÓ - 9.40 h

L'AEQT ha enviat una carta als veïns de la seva seu, ubicada a l'avinguda de Marquès i Montoliu, on se'ls informa que durant la manifestació d'aquesta tarda «és previsible que es generin molèsties a la comunitat i que la normalitat es vegi alterada». L'associació manifesta als veïns que senten «profundament les molèsties i que treballarem intensament perquè siguin les mínimes». L'AEQT afegeix que s'ha posat en contacte amb el Departament d'Interior per demanar que els Mossos garanteixin la seguretat a l'edifici.

 

 

ACTUALITZACIÓ - 9.35 h

Ambient festiu entre els manifestants de la vaga del sector químic, que porten pancartes on s'hi pot llegir «Per sobre dels seus beneficis, les nostres vides!».

 

 

 

ACTUALITZACIÓ - 9.15 h

Pel que fa als talls de carretera, el de l'N-340 a Tarragona ja s'ha aixecat, però es manté tallada la rotonda d'accés al polígon nord, a la Pobla de Mafumet, segons informa Trànsit.

 

 

 

ACTUALITZACIÓ - 8.46 h

«Al matí hem buidat les empreses i a la tarda omplirem els carrers», afirma el secretari general d'UGT Catalunya, Camil Ros. Des del sindicat també parlen d'un seguiment del 100% i valoren la jornada d'«èxit». Ros celebra que els serveis mínims hagin pogut entrar a les empreses, ja que són fonamentals per la seguretat. De fet, assegura que la vaga va precisament d'això, de seguretat. El secretari general d'UGT Catalunya exigeix, també, el retorn del PLASEQTA

 

ACTUALITZACIÓ - 8.45 h

Està previst que a les 9 del matí els membres dels sindicats es concentrin davant de Dow Chemical, al polígon sud, per participar en el piquet informatiu.

 

 

ACTUALITZACIÓ - 8.00 h

Ampli seguiment de la vaga convocada per CCOO i UGT les empreses químiques de Tarragona aquest 19 de febrer. Els sindicats parlen d'un seguiment del 100% i qualifiquen la vaga d'«històrica». Asseguren que els serveis mínims han entrat a treballar amb normalitat i no s'han registrat incidències destacables.

 

 

ACTUALITZACIÓ - 7.40 h

El tall a l'accés al polígon nord es manté sense incidents destacats. Només hi entren vehicles autoritzats que duen un paper acreditat de serveis mínims.

 

 

ACTUALITZACIÓ - 7.30 h

Segueixen els moments de tensió entre els piquets dels sindicats i els treballadors que volen entrar a les empreses. En aquest cas, piquets del CGT volien impedir accedir al polígon diversos treballadors de serveis mínims. Finalment, altres manifestants i els Mossos d'Esquadra els han convençut perquè els deixessin passar.

 

 

ACTUALITZACIÓ - 7.00 h

Jose Manuel Martín, secretari de CCOO Indústria Tarragona, s'ha mostrat satisfer amb l'inici de la vaga. Espera el 100% de seguiment i afirma que nomes han deixat entrar serveis mínims al canvi de torn de les 6. A les 8, quan entren a treballar els administratius, no deixaran entrar ningu perquè entenen que no formen part dels serveis mínims.

 

Per la seva banda, Javier Pacheco, secretari general de CCOO Catalunya, reivindica el caràcter històric de la vaga. Creu que no és només una vaga laboral, sinó que també té un fort component social. Espera tenir la complicitat dels veïns i ciutadans.

 

Finalment, Jose Antonio Hernández, secretari de CCOO Indústria Catalunya, explica que han vingut sindicalistes d'altres punts del país, en especial des de Barcelona, per donar suport a la vaga.

 

 

ACTUALITZACIÓ - 6.55 h

Els piquets informatius dels sindicats expliquen els motius de la vaga a aquells treballadors que intenten accedir a les empres químiques.

 

 

 

ACTUALITZACIÓ - 6.44 h

Els piquets informatius dels sindicats impedeixen l'accés al polígon nord. Alguns treballadors que intentaven arribar-hi en cotxe han quedat aturats, i fins i tot hi ha hagut algun petit enfrontament.

 

 

ACTUALITZACIÓ - 6.30 h

La carretera N-340 està tallada a Tarragona en els dos sentits de la marxa, a l'altura dels barris de Ponent per manifestació a causa de la vaga.

 

 

 

ACTUALITZACIÓ - 6.00 h

La jornada de vaga ha començat a primera hora del matí i els treballadors ja estan duent a terme els primers talls de carretera.

 

A la Pobla de Mafumet, diversos operaris tallen la rotonda d'accés al polígon químic nord. Només han pogut entrar els treballadors que han agafat els autobusos, que ofereixen serveis mínims.