Pla general d'Alba Muntadas i Àlex Cañas davant la zona dels Safranars d'Altafulla

Llum verda als 'Safranars': Altafulla frena una urbanització de xalets i hi construirà 42 habitatges socials

L'Ajuntament desencalla un projecte urbanístic encallat des del 2004 | El Ple ho aprovarà demà dijous

Punt final a un dels grans projectes adormits de la història recent d'Altafulla. L'Ajuntament del municipi s'ha sortit amb la seva i ha aconseguit reconvertir bona part d'una futura urbanització de xalets en un baló d'oxigen per a l'habitatge social —amb una oferta de pisos assequibles sota mínims des de fa més d'una dècada—, en una de les localitats més turístiques de la Costa Daurada. Un ple extraordinari ho ratificarà demà dijous i es tracta del pas definitiu d'una informació que ja va avançar TarragonaDigital, en exclusiva, a finals d'agost de 2019.

El projecte residencial dels Safranars portava en el calaix des de l'any 2004, sempre amb la idea dels promotors d'edificar una selecta urbanització de 62 xalets —d'entre 125 i 215 metres quadrats cadascun— per tal de configurar un ambiciós projecte urbanístic que havia d'anomenar-se 'Residencial Los Tilos', tal com s'havia arribat a promocionar anys enrere. El govern actual, encapçalat per Jordi Molinera i Alba Muntadas, va decidir suspendre tot tràmit d'obres l'estiu passat amb la finalitat «de repensar i redibuixar» la proposta inicial. «L'actual projecte no encaixa en absolut amb el nostre model de poble», havia retret Molinera en delcaracions a aquest mitjà.

Horitzó 2022: Altafulla construirà 42 habitatges socials nous al camí de Ferran

Les negociacions amb els promotors finalment han prosperat i aquest dimecres s'ha anunciat la fumata blanca després de 16 anys de projecte difús i pendent. «Demà aprovarem un nou plantejament urbanístic que ens permetrà reordenar la tipologia d'habitatges de Safranars», han anunciat sobre el terreny la coalcaldessa Muntadas i el regidor d'Habitatge, Àlex Cañas. «La zona més al nord quedarà disponible per a l'edificació de xalets si els promotors així ho consideren, però no serà l'opció majoritària de l'espai», ha celebrat Cañas. L'aposta definitiva mira cap a l'habitatge social.

Pla general d'Alba Muntadas i Àlex Cañas davant la zona dels Safranars d'Altafulla
Els regidors han presentat l'acord després d'un any de negociacions amb els propietaris | Cedida

L'Ajuntament d'Altafulla ha aconseguit una superfície total de 5.000 metres quadrats per construir habitatges protegits, una xifra molt superior als 200 metres quadrats que contemplava la versió inicial del projecte. El regidor d'Habitatge ha detallat que servirà per aixecar un total de 42 nous habitatges socials a la zona, de vora els 100 metres quadrats cadascun. La direcció d'aquestes obres recaurà, a més, a les mans del propi Ajuntament, que serà qui s'encarregarà de licitar els treballs a través d'un sistema de contractació pública convencional.

El nou projecte preveu habilitar una zona verda que connecti els habitatges amb els camins del riu Gaià

El nou projecte neix amb una particularitat afegida: la voluntat de configurar «una transició amable» entre el poble d'Altafulla i la zona del riu Gaià amb l'habilitació d'una gran zona verda i un espai «de gaudi i de passeig», en declaracions de Muntadas, al camí de Ferran on s'ubicaran els futurs habitatges, a tocar de l'artèria del camí de la Ronda. La coalcaldessa ha aclarit que disposen «d'estudis arqueològics i paisatgístics» per garantir la preservació de l'espai de la mà d'aquesta nova zona verda, un espai que des de fa molts anys és abandonat al municipi.

Mapa d'Altafulla, amb la ubicació de Safranars marcada a dalt a l'esquerra
Els terrenys de Safranars, en lila a dalt a l'esquerra, suposaran tancar l'expansió d'Altafulla | Tarragona Digital

Els representants de l'executiu local han celebrat el segell «d'urbanisme sostenible» que representa el nou projecte, allunyat de la urbanització de xalets que finalment s'ha vist reemplaçada per la proposta alternativa. «Aspirem a donar resposta a una demanda constant dels nostres veïns», ha apuntat Cañas, visiblement satisfet. L'Ajuntament d'Altafulla espera que els nous 42 habitatges socials del camí de Ferran siguin una realitat abans de finalitzar el mandat, i treballen amb l'horitzó a l'any 2022.


Comentaris