ÚLTIMA HORA

Calafell tapia un dels blocs ocupats, però apareixen més ocupes a dins

Aleksandr, el nen de nou anys campió del món d'escacs que competeix a Torredembarra

Va gunyar el mundial sub-8 i es prepara pel campionat europeu del mes vinent a Eslovàquia
Aleksandr Usov, molt concentrat durant una de les partides disputades aquesta setmana. | Gerard Recasens

 

Menut, juganer, esmunyedís, amb cara d'entramaliat... si no en sabéssim res més, es podria dir que l'Aleksandr és un nen de nou anys normal i corrent. Però no: tot i que quan arriba al pavelló Sant Jordi de Torredembarra juga i xerra amb altra canalla d'una edat similar a la seva, en pocs minuts el seu rostre es va transformant. De la rialla infantil passa a un posat molt seriós i concentrat.

 

Quin és el perquè de tot plegat? Molt senzill i molt sorprenent: Aleksandr Usov és un nen normal, de nou anys, amb facultats molt per sobre de l'estàndard per a la pràctica dels escacs. A aquesta curtíssima edat —va néixer fa quatre dies, el 2010—, ja ostenta el títol de campió del món d'aquest esport, en la categoria sub 8.

 

Aleksandr Usov, a l'Open Internacional d'Escacs

Durant aquesta setma ai fins diumenge, el petit Aleksandr és a Torredembarra, molt lluny de la seva Rússia natal, per competir en el marc de l'Open Internacional d'Escacs, l'últim de la demarcació que segueix dins del circuit català d'oberts internacionals gràcies a la tenacitat del Club d'Escacs Torredembarra, que enfila cap a les quatre dècades.

 

Sorprèn moltíssim veure de prop com Usov s'enfronta a persones adultes i guanya amb facilitat. «D'aquest nom en sentirem a parlar d'aquí a uns quants anys», diuen alguns dels organitzadors del torneig i entesos en el món d'aquesta pràctica esportiva. Sense aixecar la mirada del tauler i amb un rostre extraordinàriament seriós, fruit de la concentració a la qual és capaç d'arribar, les seves jugades són observades —i admirades— per la resta de competidors a mesura que van acabant les seves partides.

 

Quatre hores d'entrenament cada dia

Just abans que comencés a jugar, BaixGaiàDiari.cat, amb l'ajut d'un intèrpret rus i amb algunes paraules en anglès, va poder parlar amb el xiquet, ja en capella per a la seva partida, la d'aquest dijous a la tarda. «Vaig començar a jugar quan tenia tres anys, me'n va començar a ensenyar el meu pare», comenta el petit Usov, tímid, a aquest mitjà. Això, sumat al fet que a Rússia els escacs són una assignatura escolar ha generat una motivació evident en la vida de l'Aleksandr.

 

Des de ben petit, encara més que ara, l'afició d'Aleksandr Usov pels escacs ha anat 'in crescendo'. «Entreno a casa, a Moscou, una mitjana de quatre de cada hores cada dia de la setmana», ens explica. Una disciplina molt exigent, que l'ha convertit en un 'nen prodigi' dels escacs i en campió del món amb només vuit anys d'edat.

 

Usov també practica un altre esport, la natació. Però quan li preguntem ho té claríssim: prefereix els escacs. Per què? «Perquè guanyo!», deixa anar, trencant per un moment la cara de concentració i exhibint, de nou, el seu somriure trapella. I és que l'Aleksandr ho té ben clar: «M'agradaria poder-me dedicar al món dels escacs quan sigui gran», explica quan li preguntem si li agradaria que es transformés en la seva professió.

 

Més d'un centenar de persones competeixen a l'Open Internacional d'Escacs de Torredembarra. | Gerard Recasens

 

Uns dies a Torredembarra, tot preparant l'Europeu d'Eslovàquia

El cert és que l'Open Internacional de Torredembarra és, per a Aleksandr Usov, un escalfament per al seu proper repte. Serà a l'agost a Bratislava, la capital d'Eslovàquia, on competirà per endur-se el Campionat Europeu d'Escacs. A casa nostra, Usov s'allotja a Salou i, és clar, xala. «M'encanta poder anar a la platja», confessa, quan li preguntem si li està agradant la seva estada, per uns dies, a la Costa Daurada.

 

Fins diumenge, doncs, hi ha temps per veure en acció Aleksandr Usov i 111 participants més al pavelló Sant Jordi de Torredembarra en una edició amb rècord absolut de participació de l'Open Internacional.