Altafulla programa un matí de portes obertes al Castell dels Montserrat per al pròxim 5 de novembre

L'activitat forma part dels actes de Festa Major | L'inici de les visites guiades ha estat un èxit absolut aquest cap de setmana
El castell d'Altafulla és de propietat privada i roman actualment tancat al públic | Ricard Ballo

«La gran incògnita està començant a deixar de ser-ho!», explica, visiblement satisfeta la Natàlia Sanz, regidora de Turisme de l'Ajuntament d'Altafulla. El Castell dels Montserrat, de titularitat privada i el més icònic del municipi, es pot visitar prèvia reserva dos dies al mes (el primer dimarts i el darrer dissabte) després d'una llarga negociació amb els seus propietaris, una reivindicació heretada del govern anterior i continuada per l'actual.

  • NOVETAT: Sigues el primer en saber les notícies de la teva població i de tot Tarragona, gratis al teu mòbil. Fes clic aquí!

Aquest passat dissabte, 26 d'octubre, ha estat l'estrena d'aquestes visites guiades gratuïtes per a curiosos de totes les edats. Cinc torns diferents d'unes 20 persones cadascun, i d'una mitja hora de durada. En total, un centenar de visitants per estrenar l'aposta en el primer matí. «Les places es van omplir ràpidament perquè l'interès per descobrir el castell és altíssim», confirma Sanz. Per futures visites, les sol·licituds també avancen a bon ritme.

Un centenar de persones han pogut conèixer el Castell d'Altafulla aquest dissabte en la primera visita guiada

Conscients d'aquesta curiositat arrossegada durant anys i panys per conèixer la gran incògnita d'Altafulla, el consistori ha proposat una novetat d'abast per al pròxim 5 de novembre, el dimarts previ a l'inici de la Festa Major de Sant Martí i dins el marc de la festivitat. «Entre les 09.00 i les 13.00 hores, hem programat tot un matí sencer de visites guiades i gratuïtes al castell sense cap reserva prèvia», ha anunciat l'edil. Portes obertes al Castell dels Montserrat per Festa Major.

El castell d'Altafulla | Cedida

L'edifici, que data de l'any 1059 i ha anat incorporant altres elements històrics com la galeria renaixentista de principis del segle XV o la incorporació de nous elements arquitectònics de l'any 1929, és l'únic que es manté privat de tota la Xarxa de Castells del Baix Gaià. «Esperem que en les portes obertes del dia 5 l'assistència d'altafullencs i visitants sigui alta», vaticina la regidora en declaracions a TarragonaDigital.

El Castell d'Altafulla està catalogat com a BCIL, fet que eximeix als propietaris de pagar l'IBI a canvi de fer-lo accessible

El caràcter visitable del castell és un requisit que es deriva de la seva catalogació com a Bé Cultural d'Interès Local (BCIL) per part de la Generalitat de Catalunya, un reconeixement que eximeix els propietaris de pagar l'Impost de Béns i Immobles (IBI) que li pertocaria a canvi de fer-lo accessible a la ciutadania. Aquesta obertura al poble, però, s'ha fet esperar durant dècades fins a finals d'aquest 2019, fet que converteix en històrica la jornada del passat dissabte.

Les visites, a més de limitar-se a dos dies al mes, tampoc permeten descobrir tots els racons del castell altafullenc. Es respecta la intimitat residencial i només es permet accedir al Pati d'Armes, a l'escalinata i a la Galeria Renaixentista. «Ens fa molta il·lusió, moltíssima il·lusió, que tothom pugui gaudir d'un espai únic que ens era inaccessible», opina Sanz. Les visites, però, s'aturaran als mesos de juliol i agost i per Setmana Santa, els únics períodes de l'any on el castell és habitat i on els propietaris gaudeixen de les seves vacances al municipi del Baix Gaià.

Una imatge de l'interior del Castell d'Altafulla, visitable des d'aquest dissabte. | TarragonaDigital.com

També et pot interessar

"🔴 LLISTA: Els nous regidors de barri de Torredembarra" "🔴 REPORTATGE: Els pobles del Baix Gaià podrien compartir serveis?"