Ajuntament de Torredembarra.

El pressupost 2020 de l'Ajuntament de Torredembarra, aprovat sense vots en contra

El PSC va donar suport als números presentats pel govern, d'ERC, mentre que Ciutadans es va abstenir

L’Ajuntament de Torredembarra ja té pressupost per a l’exercici 2020. El ple municipal celebrat aquest dijous, 19 de desembre, al vespre, va servir per aprovar el projecte presentat pel govern —d’ERC en solitari—, que situa els números en 23 milions d’euros i que preveu endeutar-se en 1,6 milions per fer diverses inversions —les més grans, la reforma d’un tram de l’antiga N-340 i la reparació del dipòsit del Pujol.

El pressupost, aprovat sense cap vot en contra

Encara no ens segueixes a Telegram? 📲 Forma part de la nostra comunitat! Comenta i rep les notícies més importants al moment al teu mòbil i GRATIS. Clica aquí, t'estem esperant!

La sessió plenària va debatre els comptes durant dues hores i mitja i ho va fer entrant al detall dels números després de les preguntes formulades pels quatre regidors del PSC, formació que va decidir ‘in situ’ el sentit del seu vot que, finalment, va ser positiu. 

D’aquesta manera, doncs, el pressupost 2020 de Torredembarra es va aprovar sense cap vot contrari: els 13 favorables d’ERC i el PSC i les 3 abstencions de Ciutadans. Cal recordar l’absència de JxCat, que encara no té substitut al ple després de la dimissió d’Anna Magrinyà.

Ple Torredembarra
La sessió no va comptar amb cap representant de JxCat: Anna Magrinyà ha plegat i no hi ha encara substitut. | Gerard Recasens

Un debat llarg i tediós

Com és lògic, el pressupost va ocupar la major part del temps del ple d’aquest dijous, que va començar a les cinc de la tarda i va acabar pocs minuts més tard de dos quarts de nou del vespre. Dues hores i mitja d’aquesta sessió van anar dedicades a debatre el projecte de pressupost presentat pel govern. En una primera tanda, els regidors José García, Mari Carmen Martín i Angie Muñoz (PSC) van entrar al cos del pressupost, preguntant sobre el perquè d’augments i disminucions de desenes de partides, com ara les activitats lúdiques de Cultura, les subvencions a allotjaments, els ajuts a Càritas o els augments de pressupost a les regidories de Salut, Infància, Joventut i Acció Social, per posar només alguns exemples.

Des de Ciutadans, el portaveu del grup municipal, Toni Cruz, va posar en dubte «que les inversions que prometen al pressupost s’acabin fent realitat» i, malgrat reconèixer que la previsió d’inversió «interessa i és correcta», va advertir que «totes les obres que volen fer acabaran al 2023 i aquest Ajuntament acabarà endeutat»

A més, Cruz també va criticar que el govern «no inverteix en eliminar barreres arquitectòniques» i va assenyalar la «manca d’inversió en turisme». «Només dediquen 40.000 euros a plans d’asfaltat? I per què ara han de córrer a arreglar el dipòsit del Pujol?», va preguntar-se Cruz, que va acabar criticant «les modificacions de crèdit que segur que hauran de fer durant l’exercici».

En la seva intervenció, Eduard Rovira (ERC) i diversos regidors van respondre les preguntes dels edils socialistes. L’alcalde va respondre Ciutadans dient que «les grans inversions tenen el seu procés, i és fàcil que acabin al final del mandat i, fins i tot, a l’inici del següent». «No critiquin que ens endeutem perquè el que hem de fer, precisament, és anar-nos endeutant de forma raonada per poder anar resolent necessitats», va explicar Rovira, que va defensar que «ara tenim un nivell de deute raonable que mantindrem, no tindria sentit esperar al deute zero i no invertir fins llavors, com es feia abans:  pagar en diversos anys una cosa que ha de durar molts anys és raonable, com fan a les cases les famílies que, per exemple, es compren un cotxe».

Ciutadans s’absté i el PSC diu ‘sí’

Ciutadans i el govern es van embrancar en una discussió sobre el to d’uns i altres en el debat, però Cruz només va afegir en la rèplica que «falta inversió als barris» i es va preguntar «per què demanen crèdit ara i no ho feien els anys anteriors». El portaveu de Ciutadans va anunciar la seva abstenció i va dir que «Cs no votarà mai a favor d’un pressupost d’ERC».

L’altra cara de la moneda va ser el PSC. En el torn de rèplica i un cop resolts i repassats els dubtes dels altres regidors, va intervenir el portaveu del grup, Vale Pino, que va anunciar el seu ‘sí’ als números. «Seria d’una gran manca d’ètica política votar contra unes grans inversions que en el govern anterior vam projectar i que són necessàries», va dir Pino, «perquè més enllà del postureig, hi ha la realitat».

Alhora, però, no es va estar de collar el govern. «Ens preocupa el possible endarreriment de les grans inversions», va exposar Pino, que va advertir que «estarem vigilants perquè la seva gestió d’aquest pressupost sigui òptima, no ens decebin».