Torredembarra congela els principals impostos per a l'exercici 2020

El ple rebutja el recurs de l'exregidor cupaire Toni Sacristan contra les retribucions
Una imatge del ple de Torredembarra, reunit el passat dijous al vespre. | Gerard Recasens

El govern de Torredembarra ha decidit congelar les principals taxes i impostos de cara a l'exercici 2020. Així ho va aprovar el ple ordinari celebrat el vespre del passat dijous, 17 d'octubre, amb els vots favorables d'ERC, el PSC i JxCat i les abstencions o vots en contra, en funció de l'ordenança, de Ciutadans. Josep Maria Guasch, regidor d'Hisenda, va explicar que els principals impostos â€”IBI, recollida d’escombraries, subministrament d’aigua, o l’impost sobre vehicles de tracció mecànica— es congelen.

Guasch també va detallar les modificacions puntuals que es fan en set ordenances, Â«ajustaments tècnics que preveuen dur a terme actualitzacions d’acord amb canvis en les normatives o adequar-les al que ja s’està duent a terme en d’altres administracions».

Crítiques des de Ciutadans

L'explicació del govern d'ERC no va convèncer Ciutadans. El seu regidor Javier Ramírez, va retreure a Guasch no haver respost la proposta presentada pel seu grup municipal al voltant de les ordenances. «La va presentar aquest dilluns», li va retreure el regidor d'Hisenda. Ramírez va argumentar que «a Torredembarra paguem més que a altres municipis de característiques similars i tenim menys serveis» i va exposar algunes de les propostes de Ciutadans, com ara «un pla a més llarg termini per preveure l'evolució de l'IBI». També va criticar que «els vehicles d'alta gamma paguen menys del que podrien en l'impost de circulació».

Anna Magrinyà, des de JxCat, que va donar suport a les ordenances, va retreure al govern «haver triat el camí de l'immobilisme en detriment del de fer evolucionar Torredembarra». «Detectem poca voluntat de treballar plegats per part del govern, un retret que ja els hem fet els darrers anys i seguim igual», va dir Magrinyà, que va sentenciar que «Torredembarra està més congelada que aquestes ordenances». El regidor Josep Maria Guasch va admetre que «hem de treballar més en conjunt i ho farem».

Per part del PSC, l'edil José García va «agrair» a Guasch i el tècnic d'Hisenda «una reunió on ens van resoldre tots els dubtes que teníem» i va anunciar el seu suport a les ordenances.

El ple rebutja el recurs de l'exregidor Sacristan pels sous

La sessió també va servir per inadmetre el recurs de l'exregidor de la CUP Toni Sacristan, que va impugnar l'acord de les retribucions per a aquest mandat. En base a un informe del secretari municipal que resolia que Sacristan no està legitimiat per recórrer una decisió de ple en no tenir la condició d'«interessat» en l'acord pres, el plenari va inadmetre el recurs.

El dard enverinat el va llençar el líder del PSC, Vale Pino: «El recurrent apel·la a l'ètica per impugnar les retribucions. L'oposició cobrarà un topall màxim de 12.300 euros anuals i ell, com a regidor, va cobrar el 2018 un total de 10.350 euros. Una diferència de només 1.950 euros: això és el que val l'ètica?».

«No» a una moció de Ciutadans

En el plenari també es va debatre una moció de Ciutadans que instava a crear un pla estratègic per tal de dinamitzar el comerç local. «Cal donar una empenta al comerç local si no volem que se segueixi enfonsant», va dir el portaveu de Ciutadans, Toni Cruz, que va retreure al govern que «molts comerços de la Torre o estan tancats o no funcionen». La moció, però, va decaure: només hi va donar suport Ciutadans, mentre que ERC i PSC van votar-hi en contra i JxCat es va abstenir.

A la sessió també es van impulsar les comissions pel reglament del cementiri i per l'ordenança reguladora de l'administració electrònica, així com la que ha d'impulsar la creació i modificació de diversos codis de règim intern en centres educatius de la vila. Totes aquestes aprovacions es van fer per unanimitat. El ple també va aprovar dues modificacions de crèdit: una per aportar 131.000 euros a un pagament pendent a Sorea per retornar-los l'import d'un cànon abonat a l'ACA; i una altra de 1.300 euros de subvenció als Xiquets de Torredembarra.

"⚫ TORREDEMBARRA, DE DOL: Mor l'exregidor Rafel Hernández" "🔴 RODA DE BERÀ: Recullen 200 propostes pels pressupostos participatius"