Cubells del porta a porta al nucli de Torreblanca.

La recollida selectiva a Torredembarra es dispara el 2020 amb la implementació del sistema porta a porta

La disminució del rebuig en 667 tones ha permès al municipi estalviar 63.500 euros

La recollida selectiva de paper, vidre, envasos i matèria orgànica ha crescut a Torredembarra un 4,78% el 2020, passant del 22,46% del 2019 a l’actual 27,28%, segons dades del consistori. El balanç municipal remarca també una disminució del rebuig en 667 tones i un increment del reciclatge de 319 tones, 188,5 de les quals han estat de matèria orgànica, 101 d’envasos, 22,5 de cartró i 8 tones de vidre.

Toti la lògica disminució de l’activitat comercial i gastronòmica derivada de la pandèmia de la Covid-19, l’important increment del reciclatge a Torredembarra «és fruit a la implantació del sistema porta a porta», expliquen des de l’Ajuntament. De fet, amb aquesta nova eina s’ha passat de recollir 97 tones de paper, vidre, envasos i FORM (brossa orgànica) l’any 2019, a 617,2 tones el 2020, «multiplicant per set la quantitat recollida d’envasos i matèria orgànica, i per cinc la de cartró i vidre».

Aquestes xifres, més les dades de la poda, residus voluminosos i ús de la deixalleria comarcal, «podrien situar Torredembarra en un percentatge de recliclatge total per damunt del 40%», una fita mai assolida al municipi.

Tens Telegram? Afegeix-te gratis al canal de TarragonaDigital: les millors fotos i vídeos, les últimes hores i ara també pots comentar! CLICA AQUÍ i apunta't ara, t'esperem!

Un estalvi de 63.500 euros

Aquesta evolució comporta, consegüentment, una millora de les dades econòmiques i un estalvi per a les arques públiques i municipals. «Cal tenir present que un dels elements que més encareixen la gestió dels residus és el tractament del rebuig, sotmès a una penalització progressiva i important per part de la Generalitat», recorden des del consistori. Gràcies al sistema porta a porta, aquesta disminució de 667 tones de rebuig «ha representat deixar de pagar 63.500 euros».

Pel que fa a la poda, fracció que es recull porta a porta des de l’any 2014, s’ha mantingut un increment significatiu, inclús en confinament, arribant a acumular unes 76,5 tones més respecte a l’any anterior. Els voluminosos recollits porta a porta, però, han disminutït 13 tones respecte al 2019 amb una caiguda important durant els mesos de confinament estricte i un repunt destacable el mes de juliol.

«Trencar la barrera del 40%»

A partir de l’anàlisi d’aquests resultats, «queda clar que la implantació del sistema de recollida porta a porta i l’extraordinària resposta de les zones incloses en aquest servei permeten a Torredembarra trencar la barrera del reciclatge, que sempre ha estat per sota del 40%, considerant totes les fraccions», han celebrat des de l’Ajuntament. De fet, a l’espera de la declaració anual de residus de les administracions locals, que inclou les dades que el Consell Comarcal del Tarragonès ha de lliurar en relació al servei de deixalleria, el percentatge de reciclatge podria arribar a superar el 45%.

Joan Torras, regidor de Sostenibilitat de Torredembarra, ha apuntat que «a grans trets, es tracta de la demostració de l’encert en implementar aquest sistema de recollida que, no només incrementa el reciclatge, sinó que allà on es retiren els contenidors desapareixen els abocaments i acumulacions de brossa». En aquest sentit, l’edil ha detallat que s’està treballant en una proposta «per unificar en un sol lloc del municipi les poques bateries d’emergència que es van deixar a les zones on es practica el porta a porta».

Torras també ha destacat que «l’increment d’ingressos lligats a l’augment de recollida selectiva de fraccions com el vidre, envasos, paper i matèria orgànica i la disminució de despeses en el tractament de rebuig poden repercutir en millores del servei de cara a aquest pròxim estiu». Un estiu, ha avançat el regidor, on s’implantarà el sistema porta a porta als carrers de Baix a Mar, a més «d’una millora substancial del servei de recollida comercial que s’espera que permeti evitar les acumulacions en aquesta zona turística».