ÚLTIMES DADES

Preocupant augment de casos de coronavirus a les comarques de Tarragona: 73 positius nous

Vora 60 casos de violència masclista a Torredembarra enguany, fins a l'octubre

Coincidint dilluns amb la jornada per a l'eliminació de la violència envers les dones, s'han presentat les dades fins l'octubre
Aquest divendres s'han presentat les dades sobre violència masclista registrades fins l'octubre de 2019. | Gerard Recasens

La Policia Local de Torredembarra ha instruït aquest 2019, fins al 31 d'octubre, un total de 23 denúncies per casos de violència masclista. Les dades s'han presentat aquest divendres, 22 de novembre, a pocs dies de la celebració —el proper dilluns— del dia per a l'eliminació de la violència envers les dones. Al seu torn, però, el Servei d'Informació i Atenció a les Dones (SIAD) de la regidoria d'Acció Social ha atès fins a 58 dones en els primers deu mesos de l'any.

La sergent de la policia torrenca, Maite Tovar, ha explicat que «el perfil majoritari tant dels agressors com de les agredides és la mitjana edat: la mitjana dels homes són 42 anys, i de les dones, 38». En un total de set casos, un 30%, les denúncies corresponen a dones menors de 30 anys. L'octubre va ser el mes en què es van produir més denúncies per aquests fets, cinc.

Algunes dades sobre les detencions per violència masclista a Torredembarra

Tovar ha explicat que en el cas de dotze agressors, tenien antecedents judicials per altres qüestions. Els avisos arriben a la Policia Local torrenca majoritàriament gràcies a particulars —veïns que poden sentir crits o cops— (10 casos); a les mateixes víctimes (8) o derivats pels Mossos d'Esquadra (5).

D'entre les 23 denúncies gestionades, en 14 s'ha demanat ordre d'allunyament, que ha estat concedida per a una desena de dones. Fins a quatre agressors s'han saltat aquesta mesura. Les detencions dels agressors es produeixen majoritàriament al domicili, i fins a un 30% —set casos en total— s'han fet en presència dels fills. 

Un factor que influeix de forma determinant en el comportament de l'agressor és l'alcohol. Ho demostren les dades: dels 23 agressors sobre els quals s'ha instruït denúncia, 8 anaven beguts i 5 són bevedors habituals.

El SIAD ha atès 58 dones per violència masclista només enguany

Més enllà de les 23 denúncies instruïdes per la Policia Local, hi ha més dones que han acudit al SIAD per casos de violència masclista: un total de 58 en els primers deu mesos de l'any. La coordinadora d'aquest servei, Montse Salazar, ha explicat que «les víctimes tenen, majoritàriament, de 31 a 50 anys». D'entre les dones ateses, 36 són de nacionalitat espanyola, 14 de Sudamèrica, 6 del Marroc i 2 d'altres països europeus. 

D'aquestes, però —hi aquí hi ha la diferència amb la xifra policial— només presenta denúncia un terç. En els 58 casos, les dones denuncien maltractament psicològic; 36 d'elles també apunten a un maltractament econòmic; 22 a un maltractament social; 19 a maltractament físic i 6 a maltractes sexuals.

«Serem dures en la lluita contra la violència masclista»

De tot plegat n'ha parlat la regidora d'Acció Social de l'Ajuntament de Torredembarra, Margaret Rovira (ERC). «Estem decidides a aplicar polítiques feministes, i per això ja estem treballant en un Pla d'Igualtat que es pugui aplicar l'any vinent», ha explicat. «Només el fet d'haver de tenir serveis específics per a dones ja significa que tenim un problema greu», ha dit l'edil.

En aquest sentit, Rovira ha detallat els actes de celebració de la jornada contra la violència masclista, que té lloc aquest dilluns, 25 de novembre. El consistori torrenc ja ha organitzat per aquest dissabte, dia 23, un taller d'autodefensa personal per a dones al pavelló Sant Jordi, de deu del matí a una del migdia. No cal inscriure-s'hi prèviament.

Dilluns, per commemorar la jornada, Margaret Rovira ha explicat que «hem volgut canviar del tot el format de l'acte que es feia els darrers anys, per facilitar l'assistència de tothom que ho vulgui». Així, es farà un acte públic al vespre —i no a l'Ajuntament al migdia, com fins ara—, a les vuit a la Sala del Mar.

Es representarà el muntatge teatral 'L'Ofèlia de Hamlet', de la companyia El Niu d'Ofèlia; hi haurà parlaments i el Grup de Dones llegirà el manifest final. «Convidem tothom a participar-hi», ha reblat Rovira.

"🏖 ALTAFULLA: Primer pas per millorar la gestió de la platja" "🎄 TORREDEMBARRA: Ja hi ha data per a l'encesa dels llums de Nadal!"