Imatge del ple de roda de berà

Roda de Berà pacta dinou acords per lluitar contra l'ocupació il·legal de pisos

El ple va aprovar ahir una sèrie de mesures que serviran per frenar la delinqüència al municipi

El Ple Municipal de l'Ajuntament de Roda de Berà va aprovar ahir una moció conjunta, que va comptar amb el suport de tots els grups municipals, per garantir la seguretat dels veïns davant les ocupacions il·legals, acordant dinou mesures incloent algunes de les que ja es compleixen actualment.

Es tracta del nou capítol de les protestes contra l'ocupació per part de delinqüents que està patint el municipi. El manifest recull les demandes que es van aprovar al Ple del passat més de gener, en què es manifestava la preocupació del consistori per la seguretat dels veïns i veïnes i es condemnava l'agressió del passat 23 de gener, en què un veí d'un bloc de pisos va ser apunyalat per un altre veí, després d'una discussió.

Algunes de les mesures recollides en la declaració ja s'estan duent a terme, com és el cas dels empadronaments a persones sense cap títol de propietat. L'Ajuntament de Roda de Berà ha informat que ja s'estan estudiant els casos i s’ha donat trasllat de les peticions al Congrés dels Diputats i al Parlament de Catalunya. Adreçat als ciutadans també, s'ha redactat un díptic amb recomanacions en cas d'observar un cas d'ocupació o patir el casen una propietat seva.

Aquesta anàlisi de casos de pisos de grans tenidors ocupats serà possible gràcies al padró que els departaments municipals de Serveis Socials, Cadastre, Padró i Policia estan actualitzant. Per últim, s'està elaborant un protocol per valorar cada sol·licitud de lloguer social de manera individual, i poder determinar quin és el grau d'exclusió per optar a aquest tipus de lloguer. Aquest protocol estarà format per la Policia, Serveis Socials, Padró i càrrecs electes.

L'ajuntament segueix realitzant talls d'aigua als pisos ocupats

Una altra mesura que també fa temps que s'aplica i que en aquest cas és competència de l'ajuntament, és el tall del subministrament d'aigua a aquells habitatges que no hagin acreditat estar en risc d'exclusió social. En aquest sentit, també s'ha procedit amb la mesura anunciada anteriorment, d'instar a les companyies elèctriques i de gas per tal de realitzar els talls de subministrament corresponents. Per altra banda, la Policia Local, amb el suport de Mossos d’Esquadra, ha intensificat els controls de seguretat en aquells llocs en què hi existeixen conflictes.

Les ordenances fiscals de l’exercici 2020 inclouen també un cobrament del 50% a l’IBI d’habitatges buits i que siguin propietat de bancs i grans tenedors, amb l’objectiu que aquests activin el mercat immobiliari i el lloguer social a aquelles famílies en situació d’exclusió residencial, i reduir així el nombre d’habitatges buits.

Acords per garantir la seguretat i convivència ciutadana

Durant el ple celebrat ahir 27 de febrer es van aprovar una sèrie d'acords nous, a banda de les mesures que ja s'estan duent a terme, per solucionar el problema de les ocupacions que, com ha denunciat en diverses ocasions l'alcalde de Roda de Berà, Pere Virgili; el Govern Central i la Generalitat no estan solucionant.

Entre les mesures més rellevants està la creació d’una oficina o un punt d’assessoria i suport als propietaris d’habitatges afectats per qualsevol cas d’ocupació, d'on es redactarà un protocol amb recomanacions i informació per als ciutadans sobre com actuar en cas de sospita o presenciar una ocupació. La següent mesura destacada és la de traslladar als organismes superiors la problemàtica, instant al Congrés dels Diputats a modificar el Decret Llei 17/2019, per dotar de més competències als ajuntaments i governs municipals per actuar de manera eficaç contra la delinqüència i les ocupacions il·legals.

Altres mesures que també han estat esmentades, són les d'exigir a les grans entitats bancàries per prendre mesures per regular la situació dels habitatges ocupats i les de l'elaboració d'un Pla de Seguretat Ciutadana que garanteixi la seguretat i la convivència veïnal.

A través de la moció, també es demana la col·laboració i la coordinació de totes les  administracions i forces de seguretat per aconseguir «un municipi solidari però al mateix temps més segur per a tots els veïns i veïnes».

També et pot interessar


Comentaris