Vespella i la Nou de Gaià: dos duels per a l'alcaldia

A Salomó hi ha una sola candidatura: la d'Antoni Virgili, alcalde des de 2006
Les cosines Gema Figueras i Josepa Figueras es disputen l'alcaldia de la Nou de Gaià. | TarragonaDigital.com

 

A BaixGaiàDiari.cat iniciem una sèrie d’anàlisis a les eleccions municipals 2019 a cadascun dels municipis del Tarragonès nord, en total una desena. Ho fem començant per l’interior i fixant-nos en els dos duels que es disputaran l’alcaldia a la Nou i Vespella de Gaià. Dues dones i dos homes, respectivament, competiran per guanyar les eleccions en aquests dos municipis, que no arriben al mig miler d’habitants.

 

Menys emocionant serà el 26 de maig a Salomó. L’única llista presentada i, per tant, la candidatura que es garanteix la continuïtat és la d’Antoni Virgili, que és l’alcalde des de 2006, i que encapçala Junts per Catalunya.

 

La Nou de Gaià va de 'Figueras'

Abel Martí és l’únic alcalde de tot el Baix Gaià que no es presenta a la reelecció. El batlle de la Nou de Gaià n’ha tingut prou amb quatre anys, després d’haver pres el relleu a Jordi Cañellas sota les sigles de CiU. Qui en va ser regidora en el període 2007-2011, Josepa Figueras, és ara la candidata d’Il·lusionats de Nou.

 

Tot i això, Figueras ha explicat a BaixGaiàDiari.cat que «tots els membres de la llista som independents» i ha volgut matisar que no té «res a veure» amb l’antiga CiU. Ara bé, val a dir que Il·lusionats de Nou concorre sota el paraigua de ‘Junts’, la marca postconvergent en aquestes eleccions municipals. «Tot el que afecta la nostra candidatura ho decidim des de la Nou», ha deixat clar Figueras.

 

Entre les seves prioritats programàtiques hi ha «posar en valor allò que ja tenim al poble». Figueras creu que «cal creativitat per rendibilitzar, pel que fa a ús, els nostres equipaments». A més, la candidata d’Il·lusionats de Nou considera important «dinamitzar el teixit social i cultural per mantenir el nostre poble viu».

 

Al davant s’hi trobarà la seva cosina, Gema Figueras, que és candidata a la coalcaldia de la Nou de Gaià per Som la Nou, juntament amb Raül Franquet. La ‘coalcaldia’ és una fórmula que no se sustenta legalment, però que ERC —Som la Nou és marca blanca d’aquesta formació— proposa a altres municipis, com Creixell o Altafulla, i que consistiria a duplicar les competències d’alcaldia entre dos regidors.

 

Raül Franquet, de Som la Nou, explica a aquest mitjà que «hem aconseguit configurar una llista que aglutina diverses sensibilitats per tal de trobar l’alternativa política a la nostra vila». Per a Franquet, cal «controlar la despesa i el deute complint, com no es fa actualment, amb el pla de sanejament financer imposat per la Diputació». Franquet creu que «les sensacions i l’acceptació que detectem són molt bones» i crida a «trencar l’unipersonalisme i apostar per un ajuntament obert i transparent».

 

Una imatge dels Masos de Vespella de Gaià. | BaixGaiàDiari.cat

 

Vespella de Gaià: Cid es disputa l'hegemonia amb Amics de Vespella

A Vespella de Gaià, el socialista Daniel Cid és alcalde des de l’any 2003 i es presenta de nou a la reelecció. L’hegemonia li ha permès, des de 2017, ser també el president del Consell Comarcal del Tarragonès. Al davant hi tindrà Albert Sanromà, que el 2011 ja es va presentar amb CiU i el 2015, amb Avui Democràcia. Ara lidera Amics de Vespella, marca blanca d’ERC.

 

Daniel Cid presenta un equip «continuista», però deixa clar que també s’hi agrupen «diferents sensibilitats». El seu programa es basa, sobretot, en la consecució d’infraestructures claus per a la vida dels quatre centenars d’habitants que hi ha al municipi. «Hem d’acabar la remodelació de la carretera i l’obra de la depuradora, a més de rehabilitar la pedrera», apunta Cid com a elements clau.

 

L’alcalde de Vespella de Gaià també subratlla que «cobraran gran importància les nostres polítiques dirigides a la gent gran i el jovent». Tot i la comoditat amb què ha governat Vespella de Gaià els darrers setze anys, l’alcalde Cid no es confia. «Tinc una perspectiva prudent, igual que els estudiants, hem d’anar a examen», explica, tot i que reconeix que «hi anem havent estudiat molt i amb confiança».

 

Albert Sanromà és el contrincant de Daniel Cid al capdavant d’Amics de Vespella. La candidatura sorgeix, diu Sanromà, de «les persones que vam organitzar el referèndum de l’1 d’octubre al poble» i reconeix «dificultats» per trobar candidats de la urbanització Sant Miquel, el nucli més poblat del municipi.

 

La priorirat programàtica d’Amics de Vespella passa per «la dinamització social i cultural del nostre municipi». «Una de les idees bàsiques és impulsar un centre cívic a la urbanització Sant Miquel, ja que actualment tan sols hi ha dos bars privats», explica el cap de llista republicà.

 

Antoni Virgili serà el cap de llista de Junts per Catalunya - Salomó a les eleccions del proper 26 de maig. | BaixGaiàDiari.cat.

 

Salomó ja té alcalde per quatre anys més

A Salomó, el 26 de maig, serà més notícia la darrera representació de l’any del Ball del Sant Crist que no pas unes eleccions on no es decidirà res. Tan sols s’ha presentat la llista de Junts per Catalunya - Salomó, liderada per Antoni Virgili, l’alcalde de la vila des de fa tretze anys. Així doncs, els seus set candidats governaran fins el 2023 el consistori salomonenc sense oposició.

 

També et pot interessar

 

Més notícies de la categoria Baix Gaià