ERC guanyaria amb cinc regidors a Torredembarra amb els resultats del 28-A

Fem l'experiment de traslladar els resultats de les eleccions generals a l'Ajuntament de Torredembarra
El ple municipal del passat dilluns, 25 de febrer, a l'Ajuntament de Torredembarra. | Gerard Recasens

 

Passades ja les eleccions generals, tota l'atenció política se centrarà en els propers dies en les municipals del pròxim 26 de maig. Com és habitual, a BaixGaiàDiari.cat, ens hem preguntat quins resultats obtindria l'Ajuntament de la Torre a partir dels resultats dels comicis d'aquest diumenge. Certament, no es tracta pas d'un sondeig ni d'una ciència exacta: a les eleccions generals no s'hi presentaven formacions del plenari torrenc com Alternativa Baix Gaià, la CUP o Avui Democràcia.

A més, en unes eleccions locals, a l'hora de decidir el vot, intervenen altres dinàmiques: en general, la major coneixença dels candidats i la vinculació més directa amb l'administració poden propiciar un vot menys ideològic i més focalitzat en altres factors. Ara bé, aquest 'experiment' sí que ens pot ajudar a fer-nos una idea de la base ideològica a la Torre i ens ajuda a dibuixar, tímidament, com es troben algunes formacions a un mes de les eleccions municipals.

Com seria l'Ajuntament de Torredembarra aplicant-li els resultats del 28-A a la vila?

Recordem els resultats que es van produir a Torredembarra aquest 28 d'abril:

Aplicats a l'Ajuntament de Torredembarra, quedarien així:

  1. ERC: 5 regidors
  2. PSC: 4 regidors
  3. Ciutadans: 3 regidors
  4. Torredembarra en Comú + Podem Torredembarra: 3 regidors
  5. Junts per Catalunya: 2 regidors

Amb les llistes electorals per a les municipals a Torredembarra i seguint l'experiment, ERC mantindria els actuals quatre edils i hi sumaria la número 5, Maria Gual. Pel PSC, a banda de Vale Pino i José García, també serien regidores María del Carmen Martín i Angie Muñoz; Ciutadans mantindria tres edils, però canviaria Juan Carlos Hurtado per Noelia González; i Junts per Catalunya, que en mantindria dos, tindria Josep Maria Calvet com a acompanyant d'Anna Magrinyà.

En Comú Podem, quarta força aquest 28-A a la Torre, compta amb dues candidatures separades a les eleccions municipals: Torredembarra en Comú, amb Carles Fuxet al capdavant, i Podem, amb Luis Fernando Turrens, que es repartirien tres regidors. El PP quedaria fora del consistori en no arribar, per tan sols quatre vots, a un 5% que quedaria en els 414 sufragis: molt elevat a causa de l'alta participació.

Si seguim amb la política-ficció, l'únic pacte que suma hauria de comptar, com a mínim, amb ERC i PSC (9). Sense contemplar pactes antinatura, els republicans no sumarien majoria ni amb els Comuns o Podem ni amb Junts per Catalunya. Els socialistes tampoc arribarien a sumar ni amb Ciutadans ni amb Comuns i Podem, i Ciutadans no tindria cap opció al pacte.

Evidentment, els resultats de les eleccions municipals seran 'a priori' força diferents perquè s'hi presenten llistes com Alternativa Baix Gaià, la CUP,  Avui Democràcia o Guanyem Torredembarra, i per altres factors abans ja apuntats. Caldrà, doncs, esperar poc menys d'un mes per veure com es resolen. La campanya és a punt de començar i les seves conseqüències no seran un experiment, sinó la realitat: el que els torrencs escullin pel seu Ajuntament.

També et pot interessar

"ÚLTIMA HORA: ERC guanya les eleccions generals a Torredembarra" "Neix Infinity, el gran torneig de volei-platja de Torredembarra"