'Fang i foc', una exposició per recordar la indústria ceràmica de Torredembarra

La gran quantitat de material que es manté al municipi ja fa pensar en possibles futures exposicions
'Fang i Foc' es podrà veure a Torredembarra entre el 29 d'agost i el 23 de setembre | Ajuntament de Torredembarra

 

 

La regidoria de Cultura i Patrimoni de l'Ajuntament de Torredembarra ha produït i organitzat una exposició sobre la indústria i l'art de la ceràmica a la localitat, tan important durant el segle XX. La mostra porta per nom 'Fang i foc', un títol que fa referència al procés de creació d'objectes amb ceràmica, i té com a objectiu recuperar la memòria històrica de la indústria ceràmica torrenca.

 

 

 

La gran quantitat de material obre la porta a futures exposicions

Els materials exposats són de diferents propietaris, que els han cedit temporalment per aquesta mostra. De fet, la regidora de Cultura i Patrimoni, Núria Batet, ha explicat en aquest sentit que «la gran quantitat de material existent permetrà plantejar-se l'organització d'altres exposicions monogràfiques en el futur». D'aquesta manera, aquests projectes permetran donar llum a una activitat que en el passat va ser tan rellevant i significativa pel que fa a l'economia i la societat de la vila costanera.

 

Concretament, l'objectiu d'aquesta exposició en particular és donar a conèixer les diferents tècniques i productes de la ceràmica en els diversos usos que tenien en els tallers torrencs: els terrissaires o, com habitualment s'anomenaven aleshores, cantarers (Cal Cantarer i el Cantiner Recasens o el 'Rierenc'), productes refractaris (Refractaris Llovet) i la ceràmica artística (Ceràmica Tamarit, la Ceràmica Valls i la Ceràmica de la Janet Salvat i l'Agustí Llauradó).

 

Actes paral·lels a l'exposició

L'exposició s'inaugurarà aquest pròxim dijous, 29 d'agost, a dos quarts de vuit del vespre. La mostra es podrà visitar a la Sala Lluís d'Icart durant gairebé un mes, fins al 23 de setembre, de dilluns a divendres en horari de deu del matí a dos quarts de nou del vespre, amb accés pel Pati del Castell. Els dissabtes 7 i 14 de setembre també es podrà visitar, en aquest cas només a la tarda, de 17.30 a 20.30 hores i accedint-hi pel carrer del Camí de l'Era.

 

Paral·lelament, s'han organitzat diversos actes que completaran la mostra. Aquest mateix dissabte, 31 d'agost, se celebrarà el primer, a les onze del matí al Jardí de la Biblioteca Mestra Maria Antònia. Es tractarà d'una visita comentada per Lluís Català a Cal Llovet, Cal Cantarer i la Sala Lluís d'Icart amb explicacions del material exposat.

 

El divendres 6 de setembre, a les set de la tarda, la Sala de Plens de l'Ajuntament acollirà la conferència 'Ceràmica artística, de la matèria a la forma', a càrrec d'Albert Macaya, artista i professor de la URV. Finalment, el divendres següent, 13 de setembre, es farà una conferència a la mateixa hora i el mateix lloc, sota el nom de 'Ceràmica artística', a càrrec d'Agustí Cabrera Llauradó, ceramista.