L'Ajuntament de Roda de Berà.

Junts per Roda de Berà presenta una moció per «evolucionar» i implementar la pirotècnia silenciosa

El grup municipal demana que els espectacles siguin inclusius i respectuosos amb els animals i les persones a qui poden causar perjudicis

El grup municipal de Junts per Roda de Berà va presentar aquest passat dimecres 26 d'agost una moció, que es debatrà al proper ple, per la utilització de focs artificials i pirotècnia silenciosa en tots els actes organitzats per l'Ajuntament amb en què siguin presents aquests elements. Segons el regidor Albert Martin, el suggeriment es fa «per fer dels espectacles uns actes inclusius, conciliadors i respectuosos amb totes les persones i els animals, a la vegada garantint l'espectacle visual».

La formació demana cautela i respecte per a totes les persones, per la qual cosa proposa espectacles visuals duts a terme amb làser o piro musicals amb focs silenciosos, i planteja l'opció de fer una campanya informativa i de sensibilització per l'ús d'aquest tipus de pirotència.

Junts per Roda creu que cal evolucionar en aquest aspecte

Des de Junts per Roda admeten i són conscients que els focs artificials i la pirotècnia formen part d'una cultura i tradició innegociables. Tot i això, creuen que ha arribat el moment d'«evolucionar» en aquest aspecte, ja que, malauradament, provoca sorolls i molèsties amb conseqüències que ocasionen perjudicis en col·lectius de persones i animals.

L'Ajuntament de Roda de Berà.
El grup municipal de JuntsxRoda presentarà la moció en el pròxim ple | ARXIU

En són un exemple els pacients del trastorn de l'espectre autista, conegut amb les sigles TEA, a qui les explosions els poden causar crisis de plors i actituds agressives que els poden conduir a l'autolesió. Les persones amb Fonofòbia, Alzheimer, vertígens i altres malalties mentals també poden patir estrès, desorientació i nerviosisme. Els nadons, d'altra banda, poden patir brunzits o pèrdua de l'audició, tant de manera temporal com irreversible.Els animals, tant els domèstics com els silvestres, són potser aquells que més pateixen, en alguns casos fins a la mort. Associacions animalistes i veterinaris denuncien el perill que suposa la pirotècnia i petards convencionals en els animals. Taquicàrdies, tremolors, falta d'aire, nàusees, atordiment o pèrdua del control que pot provocar que saltin balcons o s'escapin provocant un accident.


Comentaris