Les mesures de protecció dunar dels Muntanyans, clau per ‘salvar’ l’espai natural dels efectes del Glòria

Segons una anàlisi tècnica del consistori de Torredembarra, les feines de preservació iniciades quinze anys enrere han evitat conseqüències «devastadores»
Imatge general de la zona humida dels Muntanyans de Torredembarra | Ajuntament de Torredembarra

 

 

Les mesures de protecció de les dunes que van començar ara farà quinze anys a l’Espai Natural dels Muntanyans, a Torredembarra, han estat «cabdals» perquè els efectes del temporal Glòria no hagin estat devastadors, segons l’anàlisi tècnica de la regidoria de Sostenibilitat de l’ajuntament torrenc.

 

El fet que es protegís la primera línia dunar amb la instal·lació de pals i cordes a uns cinc metres del mar, expliquen des del consistori, ha fet que durant tots aquests anys «la zona de dunes creixés i els metres cúbics de sorra que s’han perdut amb el temporal no hagin comportat una pèrdua imparable». Amb això, ara no caldrà fer-hi cap regeneració ni aportació de sorra.

 

Pals i cordes arrencades als Muntanyans, que es podran recuperar | Ajuntament de Torredembarra

 

La corretjola, positiva per al fixament dunar

L’estudi tècnic sobre l’Espai Natural dels Muntanyans ha aportat alhora d’altres conclusions, com ara la no afectació en la flora i la fauna, el manteniment de passeres de fusta dels itineraris, que han resistit al seu lloc, o els beneficis de la corretjola, que no es retirarà i que ajudarà al fixament dunar.

 

Un dels principals problemes, «encara que de caràcter menor», apunten des de l’Ajuntament, ha estat el trencament de pals i cordes que delimiten els itineraris, tot i que bona part d’aquests elements es podran recuperar.

 

 

També et pot interessar