Gabriel Martínez, president del Ball de Gegants; Núria Batet, regidora de Cultura de l'Ajuntament de Torredembarra; i Laia Sotoca, secretària de l'entitat.

Torredembarra tindrà una nova parella de gegants indians

El gegant Joan i la geganta Rosalia estan deteriorats i el seu material és irreparable

Torredembarra tindrà, la Festa Major del proper 2020, una nova parella de gegants. Aquesta és la intenció del Ball de Gegants de Torredembarra, que aquest dimecres, 6 de novembre, ha presentat la campanya per finançar la construcció de les dues noves peces.

Els nous gegants tindran com a eix temàtic el món indià, i estaran fets a imatge de dos dels torrencs que, al segle XIX, van fer les Amèriques: els seus descendents ja ho han autoritzat. Fins i tot duran els seus noms, que es mantindran en secret fins el dia de la seva presentació.

El gegant Joan i la geganta Rosalia no s'acomiaden del tot

El gegant Joan i la geganta Rosalia, els dos gegants del municipi des de fa més de seixanta anys, estan fets d'un material molt deteriorat pel pas del temps. A més, restaurar-los és inviable ja que el material de què estan fets té unes característiques que el fan impossible de treballar.

Gabriel Martínez, president del Ball de Gegants; Núria Batet, regidora de Cultura de l'Ajuntament de Torredembarra; i Laia Sotoca, secretària de l'entitat.
Gabriel Martínez, president del Ball de Gegants; Núria Batet, regidora de Cultura de l'Ajuntament de Torredembarra; i Laia Sotoca, secretària de l'entitat. | Gerard Recasens

És per aquest motiu que l'entitat treballa des de fa molts mesos en la creació d'uns nous gegants i, després d'un treball de documentació històrica, amb l'ajut de diversos professionals, han optat perquè la parella tingui característiques genuïnament torrenques, que els diferenciïn de gegants d'altres municipis: atès el passat indià de Torredembarra, els nous gegants seran indians. «La gent que ens ha assessorat fins ara ho seguirà fent en el procés de construcció», ha dit el president del Ball de Gegants, Gabriel Martínez.

La voluntat de l'entitat no és jubilar definitivament el gegant Joan i la geganta Rosalia, però sí, per raons de conservació i seguretat, reservar-los per a les grans ocasions, com ara el dia 4 de setembre, Santa Rosalia; Corpus o Sant Joan; i fer sortir els nous en actes més convulsos, com la Desvetlla dels Gegants o les cercaviles.

Particulars, comerços i grans empreses podran apadrinar els nous gegants

El cost de construir uns nous gegants rondarà els 20.000 euros. «Volem que la gent se senti molt seus els nous gegants, i per això apostem per finançar-los en part amb el mètode de subscripció popular», ha explicat Laia Sotoca, secretària de l'entitat portadora dels Gegants. En aquest sentit, esperen finançar al voltant d'un terç d'aquest import gràcies als donatius per part de comerços i grans empreses. L'entitat ja ha aconseguit recaptar un 25% del cost gràcies a donacions de les botigues locals.

Un altre terç del cost es vol aconseguir a través de donacions ciutadanes. Des d'ara i fins a finals de gener, inicien una campanya perquè els torrencs, a títol individual, també puguin fer els seus donatius. Es farà una bustiada inicial de 8.000 butlletes per tot el poble, a través de les quals qualsevol ciutadà podrà donar les seves dades i donar els diners que cregui oportuns. S'organitzaran diverses recollides de butlletes: la primera, el 14 de desembre, en motiu de la Fira de Nadal. També es podran fer a la Floristeria Pupi Flors, del carrer de Joan Güell.

Per cert, els particulars que donin cent euros o més tindran premi: el seu nom es brodarà a les enagües de la faldilla de la geganta. L'altra porció del finançament provindrà d'ajusts públics de l'Ajuntament de Torredembarra o de la Diputació de Tarragona.

La seva presentació, a finals del mes d'agost de 2020

Des del Ball de Gegants esperen tancar la campanya i tenir el finançament a finals de gener de 2020. S'iniciarà llavors el procés de preparació i construcció dels gegants, que es pot allargar fins a tres mesos. Estaran fets de materials moderns, com ara la fibra de vidre. La intenció de l'entitat és presentar les figures i els seus noms la darrera setmana d'agost, coincidint amb la prèvia de la Festa Major.

Sobre les darreres ballades de Joan i Rosalia fora dels actes més solemnes, Laia Sotoca ha dit que «estem estudiant que el 2020 surtin per darrer cop a la Desvetlla com a comiat, perquè cau entre setmana i volem fer-los un darrer homenatge amb la gent del poble».

Per la seva banda, la regidora de Cultura, Núria Batet, ha valorat molt positivament «la construcció d'uns gegants característics de la Torre, perquè reforcen la identitat del nostre poble». Per a Batet, les noves figures «donen més força al món indià i a la cultura popular, dos àmbits en què Torredembarra destaca de valent».


Comentaris