L'oposició a Torredembarra, preocupada pel comerç de Pere Badia durant les obres

També es queixen de la senyalització, que consideren escassa

El primer mes de les obres del carrer de Pere Badia no ha generat gaire satisfacció entre els cinc grups polítics que conformen l'oposició al plenari de l'Ajuntament de Torredembarra. Tots ells mostren la seva preocupació per les afectacions que les obres poden suposar per als comerços d'aquesta via i també assenyalen els errors sobrevinguts durant els treballs, dels quals no culpen directament l'equip de govern, tot i que hi ha alguns retrets contra una «mala planificació». 

L'obra de Pere Badia, a punt d'acabar la primera fase amb un lleuger retard

Toni Cruz (Cs): «Cal tenir en compte les aigües pluvials»

El líder de Ciutadans a l'Ajuntament de Torredembarra, Toni Cruz, ha apuntat en declaracions a BaixGaiàDiari.cat que a l'hora de planificar les obres «no s'han tingut en compte les aigües pluvials». «Cal recordar que en aquest carrer, quan plou com va passar en els primers dies de setembre, s'hi acumula molta aigua i cal anar alerta amb els impediments que això suposa, per a les obres i per a les persones», ha explicat el mateix Cruz.

El cap de files de Ciutadans a Torredembarra també ha assenyalat la «pobra senyalització abans d'arribar al carrer» i ha marcat la prioritat del seu partit: «cal fer tot el possible per facilitar l'accés als comerços». Pel que fa a l'obertura del pàrquing del carrer dels Filadors de manera gratuïta durant les obres, Cruz considera que és «una bona solució».

Anna Magrinyà (PDECat): «El govern no sap quin castell vol fer»

Des del PDECat, Anna Magrinyà fa servir una metàfora castellera per definir la que, a criteri seu, és l'actuació del govern pel que fa a aquestes obres. «El govern no sap quin castell vol fer, i d'aquesta manera els castells acaben caient», explica la cap de files de la formació neoconvergent a l'Ajuntament de Torredembarra. Magrinyà creu que «els primers dies van sortir nombrosos imprevistos que és cert que es van arreglar, però van trigar massa», i subratlla el «difícil accés als comerços i habitatges en la primera etapa de les obres, així com pel tram de la plaça de Mossèn Joaquim Boronat».

Magrinyà també considera que «manca senyalització», cosa que genera «un problema de circulació» al carrer, i també apunta un altre hàndicap de les obres: «al carrer, de nit, hi falta llum i vigilància policial, i això pot generar un problema de seguretat». «No es podrien instal·lar petits llums d'obra, d'aquells que s'enganxen a les tanques?», s'ha preguntat Magrinyà. Pel que fa al pàrquing de Filadors, Magrinyà ha aplaudit la iniciativa, però ha recordat que «el pàrquing ja hauria d'haver estat en funcionament... ens van dir que l'obririen per Setmana Santa de 2018».

Toni Sacristan (CUP): «No s'han tingut en compte les barreres arquitectòniques»

La CUP és la formació menys crítica amb el desenvolupament de la primera fase de les obres al carrer de Pere Badia.  «És normal que a les obres hi hagi imprevistos i això no significa que s'hagin planificat malament», ha dit el seu portaveu, Toni Sacristan. El regidor anticapitalista ha criticat, això sí, que «no s'ha pensat que amb l'ampliació de les voreres els fanals quedaran al mig i això suposarà més barreres arquitectòniques per a les persones que tenen mobilitat reduïda».

Quant a la solució de la gratuïtat del pàrquing del carrer dels Filadors, la CUP la troba «bé», però entenen que «hauria d'estar obert sempre». Creuen que haver-lo obert «quatre o cinc anys després» és «tard». Sacristan ha demanat «no oblidar les males praxis que aquest pàrquing porta al darrere», en referència a la vinculació de les seves obres amb el cas Torredembarra.

Núria Gómez (PP): «Els més perjudicats són els comerciants»

La regidora del Partit Popular a Torredembarra, Núria Gómez, ha recordat que el seu partit sempre ha estat «a favor de la peatonalització de Pere Badia, però com que no és el cas, també ens sembla bé que s'ampliïn les voreres». «Nosaltres apostem pel comerç i tot allò que el beneficiï, ens sembla un bon projecte», ha explicat l'edil popular. En aquest sentit, Núria Gómez ha recordat que també són «conscients que hi ha inconvenients» i que «els més perjudicats per aquestes obres són els comerciants». Per això demana «l'exempció de taxes durant les obres, perquè estan patint molt».

Pel que fa a l'obertura del pàrquing del carrer dels Filadors, Gómez l'ha aplaudit, alhora que ha demanat «tenir dades concretes per poder mesurar l'impacte real de la mesura». «D'entrada, però, oferir aquest aparcament gratis durant les obres ens sembla positiu perquè acostumem a la gent a usar-lo», ha rematat.

Rosa Maria Guasch (AD): «Estem molt preocupats per la repercussió en els negocis»

Finalment, la regidora d'Avui Democràcia Rosa Maria Guasch ha estat especialment crítica amb la posada en marxa de les obres en la seva primera fase. «Pel que fa a ritme van bé», diu Guasch, però fa diversos apunts contaris al desenvolupament dels treballs.  «Falten les rajoles als laterals i no les van decidir fins fa pocs dies, només hi ha una radial d'aigua i tot és pols, la plaça està aturada des de fa diversos dies, i els equips, crèiem que serien d'entre quatre i sis persones i només són de dues», ha relatat l'edil d'Avui Democràcia.

Quant a l'obertura gratuïta del pàrquing de Filadors, Rosa Maria Guasch considera que «és una bona decisió», però ha recordat que «tenen tot el solar del carrer de Lleida tancat i les màquines i els operaris només en fan servir un 20%».

Les obres continuen en curs en la seva primera fase al carrer de Pere Badia.
Les obres continuen en curs en la seva primera fase al carrer de Pere Badia. | Gerard Recasens