Torredembarra presenta el pressupost més alt i amb més inversió de l'etapa Rovira

Els números superen els 23 milions d'euros i preveuen que el consistori s'endeuti en 1.611.000 euros
L'alcalde de Torredembarra, Eduard Rovira, i el regidor d'Hisenda, Josep Maria Guasch, han presentat els números aquest dilluns. | Gerard Recasens.

Tal com va avançar fa setmanes BaixGaiàDiari.cat, el pressupost de l'exercici 2020 de l'Ajuntament de Torredembarra superarà els 23 milions d'euros, cosa que representa un augment de més de 6 punts respecte el de 2019. Els números experimenten l'augment a causa del finançament extern —crèdits i subvencions— que es percebrà enguany i que es destinarà a inversions. És, doncs, el pressupost més alt de l'etapa d'Eduard Rovira al capdavant del consistori; el que contempla més inversions i el que preveu més endeutament.

Un endeutament planificat durant tot el mandat

Es contraurà un total d'1.611.000 euros de deute, però el cert és que la ràtio no variarà, segons ha explicat aquest dilluns el regidor d'Hisenda de l'Ajuntament de Torredembarra, Josep Maria Guasch (ERC). «Tancarem l'any aproximadament al 44,5% de deute, i amb tota la inversió prevista per a l'any vinent, la previsió de tancament de l'exercici 2020 és d'un endeutament del 46,3%», ha dit el responsable dels comptes, situació que és possible atès que, en paral·lel, s'amortitza deute contret anteriorment.

L'alcalde de Torredembarra, Eduard Rovira (ERC) ha destacat que en el nou mandat la voluntat del govern és «tirar endavant projectes que ja teníem preparats». «Lliguem els pressupostos de cada exercici, aquest el primer, amb un plantejament complet de mandat, un pla d'endeutament que planifica els quatre anys», ha explicat. Al pressupost faltarà incorporar-hi, quan es tanquin els comptes de 2019, el romanent «que es preveu positiu, però no gaire elevat», i caldrà veure a què es destina, concretament.

Pel que fa a ingressos i despesa corrents, Guasch ha destacat que Â«els impostos directes hem previst que baixin un 0,2% i calculem una baixada de l'ICIO, com a principal impost indirecte, del 22%». «Aconsellats pels tècnics de la casa, apliquem criteris de prudència», ha dit l'edil d'Hisenda.

Les inversions de 2020, 2021 i 2022

Així doncs, l'any 2020 es faran totes les inversions que ja avançava fa unes setmanes aquest mitjà: la transformació de l'antiga N-340 (1,2 milions d'euros), la rehabilitació del dipòsit del Pujol (1,05 milions d'euros), la conversió del pàrquing del carrer de Lleida en zona verda (261.000 euros), la urbanització de la zona del carrer del Pirineu i el camí del Vallès de Clarà (60.000 euros), millores als accessos de la localitat (40.000 euros), la restauració d’una de les sínies del terme municipal (38.000 euros) i la restauració, també, de la capella del Castell dels Icart (29.000 euros).

Ja de cara a l'any 2021 es preveu cobrir la piscina (1,5 milions d'euros) en el primer semestre de l'any (els procediments administratius de licitació es volen tirar endavant el 2020) i, de cara a l'any 2022, la reforma de la plaça de Catalunya i el seu entorn i la rehabilitació de l'edifici de l'antic Escorxador. Pel que fa al teatre auditori, Rovira ha dit que «és una obra molt complexa que deixem per més endavant, perquè primer hem d'estudiar bé quina evolució li volem donar». Rovira ha assenyalat que «no hem planificat de moment cap inversió per a l'exercici 2023».

L'alcalde de Torredembarra ha apuntat que «seguirem treballant amb aquest equilibri entre deute i inversions» i ha assenyalat que «tot i que legalment ens podem endeutar fins al 75%, ens marquem un límit de prudència en el 50%, per no sobrepassar-nos, però també per anar resolent les necessitats de la Torre».

Concessió al PSC a la cerca del vot favorable

En el marc de les negociacions pel pressupost, l'alcalde de la Torre ha dit que el govern ha introduït al projecte pressupostari una proposta del PSC: 37.000 euros per renovar diversos parquímetres. Amb aquest gest, ERC, que té majoria absoluta, espera el vot favorable del PSC.

Els socialistes, però, encara han de decidir el sentit del seu vot. Amb el gest d'ERC, el 'no' està pràcticament descartat i en els propers dies triaran entre el vot positiu i l'abstenció. Sobre Ciutadans, l'alcalde Rovira ha dit que «no ens han presentat cap proposta concreta». El plenari per al seu debat i aprovació serà aquest dijous, 19 de desembre, a les cinc de la tarda.

"👉 El nou servei per a treballadors que s'ofereix a Roda de Berà" "🌳La plaça dels Pins, transformada per tornar a ser el centre de la vida a Roda"