La CUP carrega contra el pressupost 2019 de Torredembarra

Els anticapitalistes han fet públiques les seves propostes
El regidor de la CUP a Torredembarra, Toni Sacristan, en una imatge d'arxiu. | Gerard Recasens

 

La primera reacció de l'oposició a la proposta de pressupost de l'equip de govern de Torredembarra, que es votarà en un ple extraordinari aquest dimarts, 18 de desembre, ha estat la de la Candidatura d'Unitat Popular (CUP). Els anticapitalistes han carregat durament contra la proposta presentada pel govern

 

El seu portaveu, Toni Sacristan, ha assegurat a aquest mitjà que es tracta d'uns pressupostos que «no són participatius» i ha denunciat que «segueixen pagant el deute il·legítim als bancs i privatitzant els serveis públics». Per a la CUP, que s'oposarà als números, els pressupostos que s'han donat a conèixer aquest dilluns «són continuistes i obedients a la legalitat espanyola».

 

La CUP Torredembarra reivindica «mig milió d'euros per a pressupostos participatius»

A partir de la crítica a la proposta del tripartit de govern, d'ERC, PSC i ABG, els cupaires despleguen les seves propostes. Algunes d'elles són les que han defensat al llarg de tot el mandat municipal: una auditoria del deute, i aplicar criteris de renda en el cobrament de l'IBI, una idea que, segons Toni Sacristan, el govern els ha dit que «estudiarà» de cara a l'exercici 2020. A més, la CUP també proposa multar els bancs que tenen pisos buits.

 

A més, la formació anticapitalista exigieix al govern que activi els pressupostos participatius i que hi destini mig milió d'euros i demana destinar 1,2 milions d'euros menys a amortitzar deute, per compensar aquest import, que és el mateix que el romanent de 2017, íntegrament destinat a eixugar crèdit.

 

La CUP Torredembarra presenta un seguit de propostes socials

La base social és el denominador comú de moltes de les altres propostes que defensarà la CUP al ple d'aquest dimarts al matí. Entre elles, demanen que no es redueixi la partida per combatre la violència masclista i que se'n creï una per protegir el col·lectiu LGTBI.

 

A més, demanen destinar part del pressupost a campanyes de sensibilització sobre col·lectius vulnerables en el mobiliari públic. També demanen una partida per treballar el nou pla general urbanístic i una altra per a fomentar l'habitatge social.

 

Finalment, els anticapitalistes proposen la municipalització dels serveis de l'aigua, la neteja viària i la recollida de residus, qüestions que han reivindicat tot el mandat, i n'incorporen una de nova: la gestió de la recaptació, que a dia d'avui està adjudicada a BASE per un cost de vora 500.000 euros anuals.