EN DIRECTE

鉀 A les portes d'una perillosa gota freda a Tarragona

Gypsy Nel路lo, l'actriu de Torredembarra que triomfa a Mallorca

Amb 25 anys, la jove torrenca s'ha fet un nom en l'escena teatral balear
Gypsy Nel路lo triomfa a Mallorca, on est脿 instal路lada des de fa set anys. | Cedida

 

A la Torre, m茅s d'un encara se sorpr猫n quan sent parlar la Gypsy Nel路lo (Torredembarra, 1994) amb accent mallorqu铆... i aix貌 que ja fa set anys que hi est脿 instal路lada. Nel路lo 茅s torrenca de soca-rel 鈥斆﹕ a la Torre on va n茅ixer i va viure durant tota la seva inf脿ncia鈥, per貌 la seva passi贸 per les arts esc猫niques l'han fet arrelar tamb茅 a l'illa de Mallorca. Ara, aquella nena i jove que ja despuntava a Torredembarra 茅s una actriu que, poc a poc, s'est脿 fent un nom a l'escena teatral balear i ha explicat a BaixGai脿Diari.catTarragonaDigital.com la seva experi猫ncia, que ha de ser tot just l'inici de la seva carrera art铆stica.

 

Els inicis, de ben menuda... i a la Torre, 茅s clar

Potser va ser casualitat, o potser no, per貌 el dia que va n茅ixer, alguna cosa ja indicava que Gypsy Nel路lo tindria un do especial per la interpretaci贸: la seva mare, la Lyn Peeters, es va posar de part en ple Carnaval, disfressada de Pippi L氓ngstrump. Una an猫cdota, per貌, que la petita Gypsy va anar refor莽ant els primers anys de la seva vida. 芦Ja de ben petita muntava espectacles damunt de la taula del menjador, al carrer o al pati de l鈥檈scola: 'playbacks', coreografies, mon貌legs, imitacions, escenes diverses...禄, reconeix.

 

De petita ja deia que volia ser actriu i, 茅s clar, va fer els primers passos a l'escola amb papers infantils: 芦Vaig fer d鈥檃bella al conte de 'La formiga i la Cigala', que encara vam poder representar a l鈥檃ntic teatre de la Torre禄, explica a aquest mitj脿, abans de recordar que 芦vaig tenir la gran sort de tenir una professora fabulosa, la N煤ria Freixa, que des de primer de prim脿ria sempre en muntava una de bona, i ens feia gaudir d鈥檃prendre a trav茅s d鈥檃questa gran eina educativa que 茅s per mi el teatre禄. 

 

Per貌 probablement, la seva primera gran escola formativa va ser l'escola de dansa i teatre Centreesc猫nic, de Torredembarra. 芦Vaig fer classes amb el M脿rius Hern谩ndez, un actor catal脿 que tothom deu haver vist alguna vegada en s猫ries de TV3, com 'La Riera', i tamb茅 vaig aprendre molt amb el Ferran Castells, que a banda de sortir en alguna s猫rie de televisi贸, tamb茅 ha treballat amb la companyia Dagoll Dagom禄, narra Nel路lo a aquest mitj脿. 

 

La jove torrenca va decidir fer el Batxillerat d'Arts Esc猫niques a l鈥橧nstitut Antoni de Mart铆 i Franqu猫s de Tarragona, on es va incorporar al grup Vis de Vanadi. 芦D鈥檃ll脿 em vaig endur un parell d鈥檃mistats, per貌 sobretot referents, com la Merc猫 Sard脿, que des del minut u em va emp猫nyer, animar i donar les mans que fes falta per confiar i seguir aquest cam铆禄, diu Nel路lo, agra茂da. En paral路lel, reconeix la feina del Grup d鈥橝ficionats al Teatre (Nus Esc猫nic) de la Torre, 芦sobre el qual vaig fer el meu treball d鈥檌nvestigaci贸 i recerca de batxillerat i on vaig descobrir moltes coses sobre el teatre que s鈥檋avia fet a Torredembarra fins aleshores, i vaig poder con猫ixer la Maria-Rosa Wennberg, tot un referent pel nostre poble禄.

 

Nel路lo, a l'esquerra, en un dels cartells promocionals d'una de les seves darreres obres teatrals. | Cedida

 

El salt a Mallorca, i una nova vida

Nel路lo va acabar el Batxillerat, va fer la Selectivitat i va optar per presentar-se el juliol seg眉ent a les proves d'acc茅s a de l鈥橢scola Superior d鈥橝rt Dram脿tic de les Illes Balears. En entrar-hi, Nel路lo va obtenir el canvi d'aires que necessitava. L'aposta per estudiar una carrera art铆stica no sempre 茅s ben rebuda a totes les fam铆lies, per貌 en el seu cas, no va tenir problemes. 芦Mai ning煤 no ha posat en dubte els meus desitjos, al contrari, la meva mare 茅s una apassionada del teatre i la m煤sica, 茅s pallassa des de fa molts anys, i si no hagu茅s estat per diferents circumst脿ncies de la vida, dedicar-se exclusivament a tot aix貌 hagu茅s estat un dels seus grans somnis禄, diu.

 

芦Vaig viure durant quatre anys amb la meva tieta a Sencelles, un poblet una mica perdut al bell mig de l鈥檌lla, al pla de Mallorca禄, explica. Des d'all脿, per貌 rondant per tota l'illa i en especial per Palma, on estudiava, va graduar-se fa tres anys en Art Dram脿tic en la modalitat d鈥檌nterpretaci贸 textual. Mica en mica s'ha anat 'mallorquinitzant'. 芦Al principi enyorava molt铆ssim la Torre, i quan acabava el curs me n鈥檃nava directa cap a all脿 a passar tot el temps possible. Per貌 a poc a poc, he anat construint la meva vida a Mallorca, i ara sovint, quan soc fora enyoro l鈥檌lla禄, confessa. Des que es va graduar, Gypsy Nel路lo viu a Palma. 

 

芦Estic completament enamorada d鈥檃quest trosset de terra. El sento molt meu, i de vegades fins i tot, la gent es pensa que he nascut aqu铆禄, narra... per貌 li surt la vena torrenca: 芦El que tinc ben clar 茅s que jo no nom茅s soc torrenca 'de soca-rel', sin贸 que soc de Baix a Mar, i aix貌 ja s贸n paraules majors. Vagi on vagi, Torredembarra sempre ser脿 casa, o si m茅s no, niu, fam铆lia i records... per貌, de moment, no crec que m鈥檋i torni a instal路lar禄.

 

I 茅s clar: li preguntem pel gran 'desastre' teatral de Torredembarra, el teatre-auditori, inacabat des de ja fa una d猫cada. 芦Em sembla lamentable i m鈥檈nfada la gesti贸 que s鈥檋a fet d鈥檃quest espai i la situaci贸 en la qual es troba禄, afirma, contundent, i segueix dient que 芦em sap greu, per貌 no agrair茅 que hi hagi un 'hall' per a espectacles de petit format, perqu猫 un 'hall' no 茅s un teatre, no 茅s una sala habilitada amb les condicions necess脿ries per a fer-hi una pe莽a teatral, de dansa o un concert禄. 芦脡s molt trist que un poble com la Torre, gran, amb molts habitants, on sempre hi ha hagut moviment cultural i d鈥檕n han sortit i surten artistes de diferents 脿mbits, no hi hagi un espai per acollir tant les activitats i projectes art铆stics que pugui generar el poble, com les produccions d鈥檃ltres indrets禄, rebla.

 

Mallorca, una terra d'oportunitats per a Gyspy Nel路lo

Tornem a Mallorca: l'illa on Gypsy Nel路lo no tan sols ha trobat formaci贸 i entorn social, sin贸 tamb茅 oportunitats laborals en el camp de les arts esc猫niques. 芦Poc a poc, estic aconseguint entrar dins la xarxa i fent-me veure tant com puc perqu猫 qui mou els fils em tingui en compte禄, diu, tot i que amb la boca petita de la mod猫stia. Per貌 ning煤 no regala res i el cert 茅s que Nel路lo ha fet de tot a Mallorca. 

 

芦He impartit classes de teatre com a activitat complement脿ria i extraescolar, he fet teatre de carrer i espectacles esc猫nics a espais no convencionals, performances, animacions, conta-contes i 'shows' dirigits principalment a infants禄, explica, per comen莽ar la llista. 芦Tamb茅 he treballat en espectacles de creacio虂 pro虁pia, a partir de distints llenguatges, basats en els cossos, la cri虂tica i la reivindicacio虂 social禄, segueix, i 芦davant la c脿mera he participat breument en espots com a part de l'elenc protagonista, i com a figurant especial禄.

 

A aix貌 cal sumar-hi aparicions medi脿tiques a s猫ries d'IB3, la televisi贸 auton貌mica balear, amb petits papers: la segona temporada d鈥'Amor de Cans', basada en la novel路la de la mallorquina Maria-Ant貌nia Oliver; i a la tercera temporada de 'Mai Neva a Ciutat', de la qual estan emetent la segona temporada els diumenges a TV3.

 

Hores d'ara, Gypsy Nel路lo treballa amb l'espectacle 'Galejar' de la companyia UnaiUna, i 'Anatomia de la por', un espectacle de dansa i teatre que va fer que Nel路lo i la seva companya N煤ria Fiol apareguessin en una entrevista a IB3, fa uns mesos, que va sorprendre les xarxes socials torrenques en veure-hi apar猫ixer 'la Gypsy':

 

 

Alerta, perqu猫 l'espectacle podria arribar a Tarragona la propera primavera. Tot i un present de bonan莽a, Gypsy Nel路lo no deixa de pensar en el futur. 芦A llarg termini, vull poder dir amb el cap ben alt que s贸c actriu, que tinc experi猫ncia i eines de sobres per poder afrontar qualsevol projecte. No vull deixar de formar-me ni de treballar dur per dedicar-me a tot aix貌 plenament禄, explica, il路lusionada.

 

L'abella de 'La formiga i la cigala' que volava a la Caixeta 鈥攁ix铆 es coneixia l'antic teatre de Torredembarra鈥, ho fa ara a Mallorca, pas a pas, fent-se un nom en l'escena de l'illa. De Baix a Mar a les Balears: Gypsy Nel路lo, la torrenca que malgrat no perdre les arrels i tornar de tant en tant, triomfa a Mallorca. I 茅s clar: la Torre, el seu poble, aplaudeix.

💬 Fes clic aqu铆 per rebre al teu m貌bil l'actualitat de Tarragona. 脡s gratis!

Comentaris