Gypsy Nel·lo, l'actriu de Torredembarra que triomfa a Mallorca

Amb 25 anys, la jove torrenca s'ha fet un nom en l'escena teatral balear
Gypsy Nel·lo triomfa a Mallorca, on està instal·lada des de fa set anys. | Cedida

 

A la Torre, més d'un encara se sorprèn quan sent parlar la Gypsy Nel·lo (Torredembarra, 1994) amb accent mallorquí... i això que ja fa set anys que hi està instal·lada. Nel·lo és torrenca de soca-rel —és a la Torre on va néixer i va viure durant tota la seva infància—, però la seva passió per les arts escèniques l'han fet arrelar també a l'illa de Mallorca. Ara, aquella nena i jove que ja despuntava a Torredembarra és una actriu que, poc a poc, s'està fent un nom a l'escena teatral balear i ha explicat a BaixGaiàDiari.catTarragonaDigital.com la seva experiència, que ha de ser tot just l'inici de la seva carrera artística.

Els inicis, de ben menuda... i a la Torre, és clar

Potser va ser casualitat, o potser no, però el dia que va néixer, alguna cosa ja indicava que Gypsy Nel·lo tindria un do especial per la interpretació: la seva mare, la Lyn Peeters, es va posar de part en ple Carnaval, disfressada de Pippi Långstrump. Una anècdota, però, que la petita Gypsy va anar reforçant els primers anys de la seva vida. «Ja de ben petita muntava espectacles damunt de la taula del menjador, al carrer o al pati de l’escola: 'playbacks', coreografies, monòlegs, imitacions, escenes diverses...», reconeix.

De petita ja deia que volia ser actriu i, és clar, va fer els primers passos a l'escola amb papers infantils: «Vaig fer d’abella al conte de 'La formiga i la Cigala', que encara vam poder representar a l’antic teatre de la Torre», explica a aquest mitjà, abans de recordar que «vaig tenir la gran sort de tenir una professora fabulosa, la Núria Freixa, que des de primer de primària sempre en muntava una de bona, i ens feia gaudir d’aprendre a través d’aquesta gran eina educativa que és per mi el teatre». 

Però probablement, la seva primera gran escola formativa va ser l'escola de dansa i teatre Centreescènic, de Torredembarra. «Vaig fer classes amb el Màrius Hernández, un actor català que tothom deu haver vist alguna vegada en sèries de TV3, com 'La Riera', i també vaig aprendre molt amb el Ferran Castells, que a banda de sortir en alguna sèrie de televisió, també ha treballat amb la companyia Dagoll Dagom», narra Nel·lo a aquest mitjà. 

La jove torrenca va decidir fer el Batxillerat d'Arts Escèniques a l’Institut Antoni de Martí i Franquès de Tarragona, on es va incorporar al grup Vis de Vanadi. «D’allà em vaig endur un parell d’amistats, però sobretot referents, com la Mercè Sardà, que des del minut u em va empènyer, animar i donar les mans que fes falta per confiar i seguir aquest camí», diu Nel·lo, agraïda. En paral·lel, reconeix la feina del Grup d’Aficionats al Teatre (Nus Escènic) de la Torre, «sobre el qual vaig fer el meu treball d’investigació i recerca de batxillerat i on vaig descobrir moltes coses sobre el teatre que s’havia fet a Torredembarra fins aleshores, i vaig poder conèixer la Maria-Rosa Wennberg, tot un referent pel nostre poble».

Nel·lo, a l'esquerra, en un dels cartells promocionals d'una de les seves darreres obres teatrals. | Cedida

 

El salt a Mallorca, i una nova vida

Nel·lo va acabar el Batxillerat, va fer la Selectivitat i va optar per presentar-se el juliol següent a les proves d'accés a de l’Escola Superior d’Art Dramàtic de les Illes Balears. En entrar-hi, Nel·lo va obtenir el canvi d'aires que necessitava. L'aposta per estudiar una carrera artística no sempre és ben rebuda a totes les famílies, però en el seu cas, no va tenir problemes. «Mai ningú no ha posat en dubte els meus desitjos, al contrari, la meva mare és una apassionada del teatre i la música, és pallassa des de fa molts anys, i si no hagués estat per diferents circumstàncies de la vida, dedicar-se exclusivament a tot això hagués estat un dels seus grans somnis», diu.

«Vaig viure durant quatre anys amb la meva tieta a Sencelles, un poblet una mica perdut al bell mig de l’illa, al pla de Mallorca», explica. Des d'allà, però rondant per tota l'illa i en especial per Palma, on estudiava, va graduar-se fa tres anys en Art Dramàtic en la modalitat d’interpretació textual. Mica en mica s'ha anat 'mallorquinitzant'. «Al principi enyorava moltíssim la Torre, i quan acabava el curs me n’anava directa cap a allà a passar tot el temps possible. Però a poc a poc, he anat construint la meva vida a Mallorca, i ara sovint, quan soc fora enyoro l’illa», confessa. Des que es va graduar, Gypsy Nel·lo viu a Palma. 

«Estic completament enamorada d’aquest trosset de terra. El sento molt meu, i de vegades fins i tot, la gent es pensa que he nascut aquí», narra... però li surt la vena torrenca: «El que tinc ben clar és que jo no només soc torrenca 'de soca-rel', sinó que soc de Baix a Mar, i això ja són paraules majors. Vagi on vagi, Torredembarra sempre serà casa, o si més no, niu, família i records... però, de moment, no crec que m’hi torni a instal·lar».

I és clar: li preguntem pel gran 'desastre' teatral de Torredembarra, el teatre-auditori, inacabat des de ja fa una dècada. «Em sembla lamentable i m’enfada la gestió que s’ha fet d’aquest espai i la situació en la qual es troba», afirma, contundent, i segueix dient que «em sap greu, però no agrairé que hi hagi un 'hall' per a espectacles de petit format, perquè un 'hall' no és un teatre, no és una sala habilitada amb les condicions necessàries per a fer-hi una peça teatral, de dansa o un concert». «És molt trist que un poble com la Torre, gran, amb molts habitants, on sempre hi ha hagut moviment cultural i d’on han sortit i surten artistes de diferents àmbits, no hi hagi un espai per acollir tant les activitats i projectes artístics que pugui generar el poble, com les produccions d’altres indrets», rebla.

Mallorca, una terra d'oportunitats per a Gyspy Nel·lo

Tornem a Mallorca: l'illa on Gypsy Nel·lo no tan sols ha trobat formació i entorn social, sinó també oportunitats laborals en el camp de les arts escèniques. «Poc a poc, estic aconseguint entrar dins la xarxa i fent-me veure tant com puc perquè qui mou els fils em tingui en compte», diu, tot i que amb la boca petita de la modèstia. Però ningú no regala res i el cert és que Nel·lo ha fet de tot a Mallorca. 

«He impartit classes de teatre com a activitat complementària i extraescolar, he fet teatre de carrer i espectacles escènics a espais no convencionals, performances, animacions, conta-contes i 'shows' dirigits principalment a infants», explica, per començar la llista. «També he treballat en espectacles de creació pròpia, a partir de distints llenguatges, basats en els cossos, la crítica i la reivindicació social», segueix, i «davant la càmera he participat breument en espots com a part de l'elenc protagonista, i com a figurant especial».

A això cal sumar-hi aparicions mediàtiques a sèries d'IB3, la televisió autonòmica balear, amb petits papers: la segona temporada d’'Amor de Cans', basada en la novel·la de la mallorquina Maria-Antònia Oliver; i a la tercera temporada de 'Mai Neva a Ciutat', de la qual estan emetent la segona temporada els diumenges a TV3.

Hores d'ara, Gypsy Nel·lo treballa amb l'espectacle 'Galejar' de la companyia UnaiUna, i 'Anatomia de la por', un espectacle de dansa i teatre que va fer que Nel·lo i la seva companya Núria Fiol apareguessin en una entrevista a IB3, fa uns mesos, que va sorprendre les xarxes socials torrenques en veure-hi aparèixer 'la Gypsy':

Alerta, perquè l'espectacle podria arribar a Tarragona la propera primavera. Tot i un present de bonança, Gypsy Nel·lo no deixa de pensar en el futur. «A llarg termini, vull poder dir amb el cap ben alt que sóc actriu, que tinc experiència i eines de sobres per poder afrontar qualsevol projecte. No vull deixar de formar-me ni de treballar dur per dedicar-me a tot això plenament», explica, il·lusionada.

L'abella de 'La formiga i la cigala' que volava a la Caixeta —així es coneixia l'antic teatre de Torredembarra—, ho fa ara a Mallorca, pas a pas, fent-se un nom en l'escena de l'illa. De Baix a Mar a les Balears: Gypsy Nel·lo, la torrenca que malgrat no perdre les arrels i tornar de tant en tant, triomfa a Mallorca. I és clar: la Torre, el seu poble, aplaudeix.

"🔴 ALTAFULLA: Arriba el primer ple ordinari del mandat" "🎉 TOTS ELS ACTES: Vespella de Gaià, de Festa Major aquest cap de setmana!"