El Santíssim Sagrament, la Festa Major que recull el passat vinícola de Creixell

La festivitat honorava, tradicionalment, la fi de la verema a la localitat
Una de les imatges més incòniques de la Festa Major del Santíssim Sagrament: la processó. | TarragonaDigital.com

 

La Rambla de les Moreres de Creixell vivia aquest diumenge, 8 de setembre, la IV Trobada de Vehicles Clàssics. La cita, estrenada fa pocs anys, s'ha guanyat ja un nom i aplega centenars de persones als carrers de la vila per tal de contemplar els curiosos cotxes d'època. A banda de la seva força en si, però, l'acte d'aquest diumenge significava la porta d'entrada a una setmana d'allò més especial per a Creixell.

 

El tercer diumenge del mes de setembre, la vila celebra la seva Festa Major, en honor al Santíssim Sagrament, també coneguda com a Festa Major de la Minerva. Enguany, doncs, la diada central serà el proper dia 15 de setembre, però els actes ja van començar ahir, amb set dies d'antelació. Al llarg del vinent cap de setmana s'han previst un gruix d'actes molt diversos per celebrar la festa grossa creixellenca.

 

El Ball de Diables de Creixell, en una imatge d'arxiu. | Ball de Diables de Creixell.

 

El Ball de Diables de Creixell celebra el seu desè aniversari

Una de les notes d'alegria aquesta Festa Major del Santíssim Sagrament la posarà el Ball de Diables de Creixell. L'entitat arriba aquest 2019 al seu desè aniversari, i per aquest motiu organitzen un correfoc extraordinari, que no és habitual en la celebració del Santíssim Sagrament.

 

La cita està programada per a la nit d'aquest dissabte, 14 de setembre. A dos quarts de deu de la nit, arrencarà el correfoc liderat pels diables creixellencs des de la plaça del Mirador. El Ball de Diables local el liderarà, però també actuarà a Creixell el Drac La Pigota, de la localitat veïna de la Pobla de Montornès.

 

Una Festa Major amb molta vinculació a la història de Creixell

La Festa Major del Santíssim Sagrament, coneguda popularment com la Festa Major de la Minerva, guarda una estreta vinculació amb el passat històric de la vila. Els seus orígens es remunten a l'any 1620: l'any vinent, doncs, se'n compliran quatre segles. És en aquesta data, i més concretament el dia 26 de juliol, quan a Creixell va fundar-se la Confraria del Santíssim Sagrament.

 

En honor seu, es va començar a celebrar la Festa Major cada tercer diumenge de setembre. Per què, però, era aquesta la data escollida? Hi té molt a veure el pes de l'agricultura a l'economia i el 'modus vivendi' del Creixell d'abans. I en concret, la importància de la vinya: era al voltant d'aquesta data, a mitjan setembre, que acabaven els treballs de la verema. Era, doncs, el moment més escaient per celebrar la festa major.

 

Contràriament a allò que es pugui pensar, la Festa Major Grossa de Creixell és aquesta, la de la Minerva. Però la pèrdua de pes de l'agricultura i el guany del turisme en la vida creixellenca han fet que Sant Jaume, la Festa Major petita de finals de juliol, agafi ara més importància.

 

Amb tot, però, per als creixellencs, la Festa Major del Santíssim Sagrament continua sent el gran dia. L'acte central és la Processó del Pa Beneït, quan diversos nois de la vila duen coques en processó fins a l'església, acompanyats de la canalla que, el darrer curs, ha fet la primera comunió.

 

A l'església se subhasta la Coca del Goig i seguidament es duu a terme la processó del Santíssim Sagrament, acompanyada pel seguici local, al recorregut de la qual es disposen diversos altars amb flors.

 

Tots els actes de la Festa Major del Santíssim Sagrament 2019 de Creixell

Per celebrar aquesta festa major, doncs, són diversos els actes que s'han programat a Creixell per als propers dies, després de la Trobada de Vehicles Clàssics d'aquest diumenge. Aquest és el programa previst per la Festa Major del Santíssim Sagrament 2019:

 

Divendres 13 de setembre

— 22.30 hores, Plaça Major. Ball de nit amb el duet Shákata.

 

Dissabte 14 de setembre

— 12.00 hores, Casa de Cultura Cal Cabaler. Espectacle de Titelles 'Els Tres Porquets' a càrrec de la companyia l’Invisible Titelles.

— 19.00 hores, Plaça Major. Ballada de Sardanes amb la cobla Catània.

— 21.30 hores, Plaça del Mirador. Inici del Correfoc a càrrec del Ball de Diables de Creixell i el Drac La Pigota de la Pobla de Montornès.

— 23.00 hores, Plaça del Mirador. Ball a càrrec del grup musical SHÁKATA.

 

Diumenge 15 de setembre

— 11.15 hores, Sortida des de l’Ajuntament. Processó del Pa Beneït.

— 11.30 hores, Pels carrers del municipi. Ofici Solemne amb l’acompanyament de la Coral Santa Rosalia de Torredembarra. Seguidament Processó del Santíssim Sagrament amb guarniment d’Altars a càrrec de veïns de la vila. Amb l’acompanyament de la Cobla de Ministrers del Benifet i la Coral Santa Rosalia.

— 18.30 hores, Casal Municipal SARSUELA. 'Cançó d’amor i de guerra', adaptació sarsuela catalana en dos actes, a càrrec del Cor da Capo i Solistes.

 

Dissabte 21 de setembre

— 20.00 hores, Casal Municipal. Concert Creixell Clàssic, homenatge a Frank Sinatra - “My Way Sinatra”.