Bloc de Torredembarra

Les obres de reforç del bloc de Torredembarra, licitades per segon cop

Segons l'Ajuntament de Torredembarra, es treballa per poder celebrar la consulta sobre el contingut del bloc durant la primera meitat de 2020

La Junta de Govern Local de l'Ajuntament de Torredembarra celebrada el passat dijous, dia 5 de desembre,  va aprovar la contractació de les obres de reforç del Bloc davant de Baix a Mar  amb la fórmula de licitació de procediment negociat sense publicitat, amb un pressupost de licitació de 82.309,90 euros, amb l'IVA inclòs. Aquest acord s’ha adoptat després que a principi d’octubre es declarés deserta la licitació anterior. Ara, amb el procediment negociat sense publicitat es convida directament tres empreses capacitades a participar.

Les obres, previstes per a un mes i escaig

El projecte preveu totes les actuacions necessàries per a dur a terme i instal·lar un revestiment de formigó armat al bloc, compta amb un termini d’execució d’un mes i dotze dies i es requereix disposar d’un equip de submarinistes habilitats professionalment  i amb experiència per a fer obres subaquàtiques. 

Cal recordar que la funció inicial d’aquesta estructura anomenada 'el bloc' era la de servir com a punt de suport per a arrossegar les barques de pescadors tretes a la platja, i facilitar la seva sortida per a navegar. L’any 1999, l’Ajuntament de Torredembarra va instal·lar-hi una escultura d’acer de Rafael Bartolozzi, l’Alfa i Omega, que tenia una alçada total de deu metres, una amplada màxima de 4,8 metres, i un pes estimat de deu tones.

Aquesta estructura va ser desmuntada el juny del 2018.  Sobre el bloc, actualment només hi ha uns pilons per a varar embarcacions. L’estat actual d’aquesta estructura és deficient,  amb un important desgast i fragmentació degut a l’acció del mar. Degut a aquest fet, hi ha el perill que es produeixi algun ensorrament parcial de l’estructura. 

El procés participatiu sobre el futur del bloc, durant la primera meitat de 2020

D’altra banda, i pel que fa al futur de l’Alfa i Omega, el departament de Participació Ciutadana de l’Ajuntament de Torredembarra treballa per a realitzar un procés participatiu durant el primer semestre del 2020. Aleshores, la ciutadania podrà optar entre diferents opcions: una rèplica de l’antiga Alfa i Omega amb un cost d’uns 120.000 euros, o recuperar l’antiga piràmide metàl·lica que havia servit per varar i treure les embarcacions amb un cost d’uns 30.000 €.