Ramon Ferré, alcalde de Calafell.

L'Ajuntament de Calafell rebutja lliurar el seu romanent a l'Estat

El Vendrell està estudiant el reial decret abans de prendre cap decisió

L'Ajuntament de Calafell ha anunciat que no lliurarà els seus estalvis a l'Estat, i que el seu romanent s'usarà per seguir alimentant un fons de rescat pel teixit econòmic i social local. D'aquesta manera, el govern socialista de Calafell rebutja la proposta del Ministeri d'Hisenda perquè els municipis cedeixin aquest romanent a l'Estat, perquè després els sigui retornat de mica en mica per impulsar mesures d'ajut per l'actual crisi.

Encara no ens segueixes a Telegram? 📲 Forma part de la nostra comunitat! Comenta i rep les notícies més importants al moment al teu mòbil i GRATIS. Clica aquí, t'estem esperant!

Ramon Ferré, alcalde del municipi, apunta que els ajuntaments són els que estan «a primera línia des de l'inici de la pandèmia», prenent decisions «per evitar una crisi social i econòmica encara més bèstia». En aquest sentit, el batlle reivindica que l'únic que vol el consistori «és usar els nostres diners per fer front» a aquesta crisi, i ha recordat que el lliurament del romanent a l'Estat «és voluntari». 

Nous ajuts socials i pel comerç

Fins ara, l'Ajuntament de Calafell ja ha usat una part del romanent pel pla de rescat local aprovat el passat mes de maig. Al ple municipal d'avui 13 d'agost s'aprovarà una nova disposició, de prop de 725.000 euros, per continuar invertint al municipi «en aquests moments d'extrema necessitat». La major part anirà destinada a la reconstrucció econòmica local. Per això es preveuen 300.000 euros més per a campanyes de promoció del comerç i l'economia, i per a la seguretat davant la pandèmia.

De la mateixa manera, es doten pressupostàriament algunes obres urgents, i encara quedaran 261.500 euros que es guardaran com a reserva per a noves accions abans d'acabar l'any. El romanent econòmic del 2019 de Calafell va ser d'uns vuit milions d'euros, dels quals 3,3 milions es destinaran a la protecció social (1,4 milions) i a la reactivació del teixit econòmic (1,2 milions). També es destinen diners a amortitzar crèdits per un import de 2,66 milions, i es programen obres per 740.000 euros.

El Vendrell encara no ha pres una decisió

Per la seva banda, des de l'Ajuntament del Vendrell encara no s'ha decidit que es farà amb el romanent del 2019. L'alcalde, Kenneth Martínez, explica que aquest és molt reduït, ja que el pla d'ajust obliga a destinar la major part a amortització del deute. Tot i això, s'està estudiant, junt amb intervenció, les opcions que permet el reial decret de l'executiu espanyol.

Martínez ha afegit que, per la situació del consistori vendrellenc, anirien millor altres mesures com podrien ser «limitar el dèficit o el sostre de despesa». La proposta del Ministeri d'Hisenda de cedir el romanent a l'Estat perquè aquest el vagi retornant de mica en mica als consistoris ha topat amb l'oposició frontal de molts ajuntaments catalans. Des de Tarragona, per exemple, han qualificat la mesura «d'insuficient i decebedora», i encara no han pres una decisió sobre el que faran.